Vineri,
26.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Precedentul Sibiu: Guvernul va modifica taxa auto

Cazul sibianului Ioan Tatu, care a câștigat procesul împotriva statului roman privind taxa auto, are efecte în toată țara.

Guvernul a decis ca, în aproximativ două săptămâni, să modifice din nou taxa de primă înmatriculare, după ce Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene (CJCE) a apreciat că această taxă încalcă legislaţia Uniunii Europene, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Modificarea taxei auto a fost decisă în şedinţa de miercuri a Cabinetului, după ce ministrul Mediului a prezentat o notă în acest sens.

Informaţia a fost confirmată pentru MEDIAFAX de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, care a precizat că Executivul pregăteşte o soluţie legislativă în concordanţă cu decizia Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene.

"Ministrul Mediului a prezentat Cabinetului o notă privind taxa de poluare auto. Pregătim o soluţie legislativă în concordanţă cu decizia CJUE, iar actul normativ va fi aprobat de Guvern în perioada imediat următoare", a spus oficialul guvernamental.

La rândul său, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat agenţiei MEDIAFAX că are în lucru mai multe variante de modificare a taxei auto şi că varianta finală va fi prezentată Guvernului în aproximativ două săptămâni.

El a precizat că nu au existat probleme din partea Comisiei Europene legate de această taxă şi că modificarea va fi efectuată astfel încât procedura de taxare să fie clarificată pentru instanţe.

Ministrul a salutat totodată decizia de miercuri a Curţii Constituţionale, care a respins, cu majoritate de voturi, ca fiind neîntemeiate criticile de neconstituţionalitate ale unor prevederi din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 50/2008 privind taxa de poluare.

În urmă cu o lună, Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene a arătat, într-un punct de vedere exprimat la cererea Tribunalului Sibiu, că taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României.

"Taxa de poluare introdusă de România, impusă maşinilor la prima lor înregistrare în România, contravine legislaţiei Uniunii Europene. Respectiva lege (prin care s-a introdus taxa de poluare la prima înmatriculare, n.r.) are efectul de a descuraja importul şi punerea în circulaţie a maşinilor second-hand cumpărate în alte state membre", se precizează într-un comunicat de presă al Curţii de Justiţie a Comunităţii Europene (CEJ) dat publicităţii luna trecută.

Punctul de vedere al CEJ a fost emis la cererea Tribunalului Sibiu, care judecă un proces în care un roman, Ioan Tatu, a dat în judecată statul întrucât a considerat că taxa de primă înmatriculare este ilegală. Magistraţii sibieni au vrut să afle de la CEJ dacă taxa contravine sau nu legislaţiei europene.

La întrebarea Tribunalului Sibiu, CEJ afirmă că legislaţia europeană interzice statelor membre să ia măsuri de taxare în exces a unor produse provenind din alte state, în favoarea celor de provenienţă autohtonă.

"Această interdicţie caută să garanteze neutralitatea totală a sistemului intern de taxe din punct de vedere al concurenţei între produsele autohtone şi cele importate", explică CEJ.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

noi

Acum 12 ani

*** **** **** de ministru de *****sa mearga sa respire aer \"curat\" la arad, tg. mures, rm. vilcea, ploiesti, pitesti s.a. (mesaj editat)
Raspunde

Eurosib Imobiliare

Acum 12 ani

Cauti un apartament ieftin? Noi avem solutia la problemele tale.In Ansamblul Panoramic Gardens din Sibiu, gasiti apartamente cu preturi de la 23500 euro.Sunteti interesat ? Atunci accesati panoramicgardens.ro
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus