Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Trasnetul ce-a despicat Biserica din Cisnadie-n doua

Povestea a pornit de la Ion Besoiu, maestrul. „Acum, nu ştiu sigur, dar vezi că la Cisnădie e un paratrăsnet montat chiar de Benjamnin Franklin, care ar fi venit acolo la invitaţia primarului din acea vreme”, spune Besoiu. În urma invitație lui am descoperit povestea paratrăsnetului din Cisnădie, unic în lume.

 

La telefon, tinerelul Bogdan Muntean, ghid al cetăţuii bisericeşti, mustăceşte. „Aaa, tot cu Benjamin Franklin? Nu, nu e chiar aşa, dar haideţi până aici. Merită”.

În umbra imensului turn al bisericii, Bogdan Muntean îşi pregăteşte discursul. „Cât timp aveţi?”. O oră e prea puţin pentru el. Porneşte în istorie de acum mai bine de 800 de ani, de la colonizări, de la stiluri arhitecturale, vocea lui intonând mai aprig atunci când vine vorba de superlative. „Turnul... turnul”, îşi drege vocea Bogdan, „este cel mai masiv turn de vest al oricărei biserici săseşti rurale, în interior are o lăţime masivă de 12,5 metri. O să vedeţi când intraţi, e atât de masiv încât ne înspăimântă”, priveşte el cu mult respect către fortificaţia mai înaltă de 50 de metri.

Cu ochii către paratrăsnetul de pe clădire, Bogdan se afundă şi mai mult în detalii: despre monopolul breslelor săseşti din Cisnădie, despre bogăţiile imense adunate în urma monopolului, despre invazii şi cuceriri, despre ciocănelul mic din turn care, atunci când bate de trei ori anunţă că e „fără un sfert”, despre slăninile saşilor rămaşi care mai erau atârnate în turn şi acum cinci – şase ani, despre principiul concentricităţii, despre importanţa educaţiei şi peste toate toarnă fluvii de date, de ani şi de nume, de la Basta la Francisc Rackozi al II-lea.

Şi totuşi, până la paratrăsnet... mai este. Tehnici de luptă în apărarea cetăţii, şanţuri cu apă, poduri mobile şi toate, dar absolut toate, comparate cu ce există nu numai în România, ci şi în Europa.

„Aici avem un high-light, şi anume paratrăsnetul din Cisnădie”, recită melodios, în sfârşit, Bogdan. „Acest turn a fost întotdeauna o mândrie pentru cisnădieni. Forma lui nu este cea originală”, continuă să sape în istorie tânărul ghid.

Vorbește de numărul turnulețelor și simbolistica lor și alte mii de date. ”De mai multe ori, turnul a fost lovit de trăsnet. În 1660, turnul a fost trăsnit, iar clopotele au fost topite de incendiu. Până la al cincilea etaj a ars. Opt ani mai târziu, turnul a fost incendiat din nou, tot în urma unui fulger. N-au apucat nici să-l refacă”. Ghinioanele continuă. ”În 1778, turnul a fost din nou distrus de trăsnet. Atunci, au avut o colectă când au cerut bani prin toată zona să-și refacă turnul. Și, din nefericire, în 1795, turnul a fost din nou lovit de trăsnet. Unul foarte puternic. Au explodat toate geamurile existente atunci, iar în documente, două persoane aflate atunci în turn au povestit că s-a cutremurat clădirea”. Urmele au rămas: portalul de vest, care încă era zidit, a fost despicat în două. Atunci, cisnădienii au decis că trebuie să își protejeze mândria. Preotul școlit în Germania s-a întors din țări străine, la cererea cisnădienilor, cu un paratrăsnet, inventat de nici 50 de ani în tinerele State. ”Comunitatea nu a fost foarte receptivă și au denumit această invenție una a diavolului. Și cum să o pună pe Casa Domnului?”.

În 1795 s-au lăsat totuși convinși, iar paratrăsnetul a fost montat, dar nu oricum. ”Dacă vă uitați la forma paratrăsnetului lipit pe clădire, vedeți că este în zig-zag. Unic în lume. De fapt, este creat pe urma acelui trăsnet care a lovit turnul în 23 martie 1975. Căci pe clădire a rămas negreala trăsnetului, ca o dâră”, izbândește în poveste, în sfârșit, Bogdan.

Paratrăsnetul din cupru este primul adus în sud-estul Europei. Probabil pentru că a costat o avere, 177 de florini. Cam cât 100 de boi, ceea ce, la acea vreme, chiar era ”o flotă”. Dar a meritat: fulgere au mai fost, dar nu și incendii.

Povestea pare încheiată, dar nu și pentru Bogdan. Care trage, trage de orice turist să vadă musai, cel puțin, și camera comorii. Una ascunsă mulți ani și unde era adăpostită de sute de ani comoara orașului. Iar despre comoară nu știau decât doi jurați, unul bătrân și unul tânăr, din orașcare, înainte de moarte, transmiteau urmașilor valorosul secret, mai aruncă lopeți de informații Bogdan Muntean. ”Și atâtea mai am să vă arăt”, încheie, apoi, spășit, arătând, în semn de la revedere, către imensa orgă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

al.c

Acum 12 ani

Felicitari dl.Deleanu -ai izbutit o pledoarie de marca pt. ce inseamna sa fi ghid in turism -profese si pasiune de care Sb. are atata nevoie.Au nevoie si cei care sunt incadrati in CIT-urile sibiene (16 la nr.).
Raspunde

Oana

Acum 12 ani

Superb articol, felicitari sincere lui Traian Deleanu!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus