Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Club 50+ sau un club al celor care stiu sa imbatraneasca frumos

Clubul 50+ este un grup restrâns, compus din 30 de pesionari, care refuză să îmbătrânească într-un fotoliu, cu telecomanda în mână, urmărind plictisiţi serialul „Tânăr şi neliniştit”. Doamnele se întâlnesc de două ori pe săptămână, într-o sală a Casei de Cultură a Sindicatelor, unde fac sport şi uneori dansează.

„Toţi ştim că sportul este vital pentru sănătate, iar micile noastre întâlniri sunt dedicate în cea mai mare măsură mişcării. Ne urmăm cu conştiinciozitate programul, dar îl mai presărăm cu câte o glumă” povesteşte profesorul Emil Munteanu, care coordonează ora de sport. La început căutau câte o sală mai iefitină, ca să se întâlnească două ore şi să găsească împreună proiecte pe care să le susţină. Dar pensiile modeste îi impiedicau de multe ori să îşi permită chiar şi “luxul” acestor întâlniri. Din februarie însă, la Casa de Cultură a Sindicatelor, cineva le-a deschis o uşă.

”Noi activăm aici de câteva luni şi îi mulţumim domului director pentru această sală minunată pe care ne-a pus-o la dispoziţie. Nu ne percepe nicio taxă şi lunea şi miercurea venim de la ora zece, ne facem programul de încălzire, apoi dansăm. De multe ori dacă avem de sărbătorit un membru sau uneori chiar şi fără un motiv, ieşim la o cafea sau un ceai şi povestim” spune Bombonica Munteanu, o doamnă cu care timpul a fost indulgent, uitând să-i adauge prea multe riduri sau fire albe. Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Silvestru Tomuţă a fost receptiv la rugămintea doamnelor. O sală de la ultimul etaj, încăpătoare şi decentă, unde pe o masă tronează două boxe, este acum sediul micului club. „Fără să faci investiţii mari, doar dând dovadă de bunăvoinţă, câteodată poţi să ajuţi mult oamenii. Le-am dat această sală şi mă bucur că o folosesc, tocmai de aceea vreau să o renovez, ca întâlnirile clubului pensionarilor să fie câte mai agreabile şi să se desfăşoare în condiţii cât mai bune” spune directorul Silvestru Tomuţă, care trece în fiecare săptămână pe la repetiţiile pensionarilor.

De coordonarea activităţilor clubului se ocupă doamna Bombonica Munteanu. Ea organizează programul atunci când domanele participă la acţiuni de ecologizare sau la spectacole umanitare. “Vrem să ajutăm cât de des putem. Mergem la acţiuni de toate felurile, de exemplu cand a avut loc acţiunea de ecologizare din Parcul Sub Arini am fost prezenţi. Facem toate acestea pentru că vrem, nu pentru că suntem constrânşi, tocmai de aceea puterea de mobilizare şi dăruirea sunt mai puternice” povesteşte Bombonica Munteanu, pentru care clubul este ca o familie.

Prea mulţi bunici aşteaptă pensia ca să se mute la ţară sau ca să “îmbătranească liniştiţi”. Membrii clubului în schimb, îngroaşă paginile albumelor cu poze din micile excursii în care merg. “Se pune suflet în tot ce facem, iar câteodată avem parte de surprize sau întâlnim oameni care ne sprijină necondiţionat. De exemplu ne ajută foarte mult Asociaţia Forumul Solidariţătii Sociale a Pensionarilor, putem spune că datorită lor existăm. Alături de ei am vizitat mănăstiri din mai multe zone ale ţării, iar anul trecut am fost la la Casa Poporului” îşi aminteşte doamna Munteanu. Acest club al pensionarilor, tânăr datorită timpului scurt care a trecut de la înfiinţare, aşteptă şi alţi bunici care vor să uite de greutăţi şi de bătrâneţe, într-o cameră primitoare, adăpostită în casa de Cultură a Sindicatelor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus