Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Agricultura sibiana a ajuns la 1 la suta

Dacă cineva mai avea nevoie de confirmare, agricultura sibiană – în ton cu cea din restul ţării – a ajuns la un minim aproape istoric. Veniturile aduse la bugetul judeţului în prima jumătate a acestui an nu depăşesc unu la sută. Ce este mai grav, specialiştii în domeniu spun că „acesta este realitatea cruntă” şi aruncă o parte din vină pe intermediarii care căpuşează producătorii sibieni.
de Dan Onescu
Conform Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sibiu, veniturile aduse la bugetul judeţului de agricultură în prima jumătate a acestui an nu depăşesc procentul de unu la sută. Mai mult decât atât, Grigore Popescu, directorul Finanţelor sibiene, a făcut şi un mic calcul prin care a arătat că mai mult de 80 la sută din suprafaţa judeţului Sibiu este reprezentată de terenuri agricole şi păduri. „Acestea date cred eu că spun totul despre acest domeniu la momentul actual”, a  comentat Grigore Popescu situaţia.
Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Sibiu, Gheorghe Budrala, confirmă cifrele colegului de la finanţe şi spune că cele mai mari pierderi sunt cauzate de către persoanele care monopolizează pieţele agro-alimentare şi profită pe urmă micilor producători. „Din păcate, datele domnului Popescu reliefează un adevăr crunt. Aceasta este realitatea. Agricultura ar putea susţine economia Sibiului mult mai mult, însă situaţia este cam aceeaşi ca în toată ţara. Există o evaziune extinsă în comerţ care acoperă aproape toate produsele”, a declarat Gheorghe Budrala.
Preţuri mai mici la alimente
Dacă producătorii locali şi ţăranii din judeţ ar putea ajunge să-şi vândă singuri marfa, nu doar că încasările la buget ar fi mai mari, dar şi preţurile practicate în pieţe ar fi mai mici. Problema este că pieţele sunt monopolizate şi fără anumite aprobări, mai nimic nu intră sau iese. „Cea mai mare evaziune o au pieţele, peste tot. Este uriaşă evaziunea care se petrece acolo. Realitatea este că producătorii autentici nu au loc în pieţe pentru că există o întreagă reţea stabilită. Este trist, dar stilul de lucru subteran are un efect negativ şi asupra economiei şi asupra preţurilor şi asupra producătorilor”, mai spune Gheorghe Budrala.
O primă şi timidă tentativă de a scăpa de intermediarii din pieţe a avut loc chiar weekend-ul trecut, când la Agnita s-a organizat un târg-expoziţie cu animale. Prin această acţine Direcţia Agricolă vrea să pună faţă în faţă producătorii care astfel se pot înţelege mai uşor. După acest debut, organizatorii mai au în vedere, până la sfarșitul anului, desfăşurarea a încă două licitaţii de tineret bovine: la Bazna – pentru zona Mediaşului şi la Şura Mică - pentru zona Sibiului. În cadrul licitaţiei, pe toată perioada, va fi organizată şi o expoziţie cu vânzare de către membrii Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice "Mărginimea Sibiului". „Am tot încercat să venim cu astfel de formule. S-ar putea ca ele să aibă un efect pozitiv asupra producătorilor, vom vedea”, concluzionează Budrala.
Casetă:
Teren mai puţin
Suprafața arabilă a României nu mai este de 9,5 milioane de hectare, ci de 8,4-8,6 milioane de hectare, a declarat săptămâna trecută ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. "Între 2002 şi 2008 au dispărut peste 1.000 de hectare de teren arabil din fiecare județ. Nu mai avem 9,5 milioane de hectare, ci 8,4-8,6 milioane de hectare", a spus Tabără, care a precizat că datele au fost culese în cadrul recensamântului agricol. Potrivit ministrului, o parte din terenul arabil a fost scos din uz pentru a face loc diferitelor tipuri de construcții.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus