Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Asigurarea obligatorie a locuintelor: o afacere de 3,33 milioane euro doar in Sibiu

Asigurarea locuinţelor a devenit obligatorie, însă doar de anul viitor se vor acorda amenzi pentru lipsa unui contract de asigurare. Începând cu data de 15 iulie, proprietarii au la dispoziţie şase luni, timp în care trebuie să încheie o asigurare obligatorie a locuinţelor. Cei care nu o vor face, riscă o amendă cuprinsă între 100 - 500 lei.

Văzută ca o afacere, asigurarea obligatorie a locuinţelor va da de lucru celor 13 societăţi de asigurări, numai în judeţul Sibiu fiind, conform Direcţiei Judeţene de Statistică 166.663 de locuinţe, la nivelul anului 2009. Dacă vom considera că aceste locuinţe sunt de tip A, adică au structura de rezistenţă din beton armat, metal, lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, caramidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic, atunci ne iese o valoare totală a poliţelor de 3.333.260  euro. Aceste poliţe nu acoperă decât trei riscuri: inundaţiile, cutremurul şi alunecările de teren.

De la bun început, asiguratorii au precizat că această poliţă este destinată, în special, zonelor rurale din România care se confruntă cu calamităţi naturale, dar asta nu înseamnă că cei de la oraş nu sunt obligaţi să încheie astfel de asigurări. Preţul unei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal, lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, caramidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic). Valoarea asigurată, adică suma de bani pe care o va primi proprietarul de la asigurator în cazul unei calamităţi, este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru cele de tip B.

Cum se încheie asigurarea obligatorie a casei?


Pentru încheierea asigurării obligatorii trebuie contactată una dintre cele 13 firme de asigurări de pe piaţa locală. Fac parte din PAID: Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asigurări, Grawe, Credit Europe, ABC Asigurări, Certasig, City Insurance şi Platinum. Mjoritatea băncilor din Sibiu intermediază vânzarea acestoe aceste poliţe, ofertele variind de la o bancă la alta.

Ce se întâmplă în cazul în care există deja o asigurare facultativă?

Pentru cei ce şi-au încheiat deja o poliţă de asigurare facultativă privind riscurile prevăzute de legea asigurării obligatorii a locuinţelor, sunt obligaţi ca la expirarea acesteia să încheie şi o poliţă de asigurare obligatorie. Legislaţia spune că asigurarea obligatorie trebuie încheiată în maximum cinci zile de la expirarea poliţei facultative.

Despăgubirea asigurării obligatorii nu acoperă, însă, nici valoarea reală a casei şi nici lucrurile din casă, pentru acest lucru fiind necesară o asigurare facultativă. Aceasta costă în mod normal de 10 ori mai mult.
Potrivit site-ului asiguratorii.ro, pentru un apartament de 100.000 de euro, o poliţă facultativă care acoperă aceleaşi riscuri ca şi una obligatorie, costă mai mult de 100 de euro şi poate depăşi 200 de euro pe an dacă acoperă mai multe riscuri, precum alunecări de teren, viitură şi daune provocate de furtună, grindină sau zăpadă.

Acte necesare pentru încheierea unei poliţe

"Ca acte necesare, este suficient buletinul şi faptul că respectiva persoană este proprietar. Dacă nu este proprietar, lucrurile sunt puţin mai dificile, trebuie să mai existe un certificat de moştenitor, dacă nici acest certificat nu există, trebuie o masă succesorală şi atunci unul sau mai mulţi beneficiari pot fi trecuţi în poliţă. Pentru persoanele care stau la ţară, de exemplu, copilul poate încheia o asigurare pentru părinţi, trecându-i ca beneficiari. Există contractanţi şi beneficiari, cine plăteşte nu are importanţă", afirmă Marius Bulugea, preşedintele PAID (www.1asig.ro)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus