Duminică,
02.10.2022
Partial Noros
Acum
16°C

Cu cat dati lingoul? Aurul e noul "trend" in economii

În timp ce imobiliarele nu mai sunt profitabile,  valoarea monetară nu mai e sigură, iar dobânzile bancare se impozitează, aurul se scumpeşte constant şi va fi căutat mereu. Cea mai simplă soluţie pentru cei care vor să investeacă sigur este învestiţia în aur. Ce nu ştiu însă foarte mulţi români este că pot cumpăra aur direct de la bănci

Metalul preţios a început din nou să ocupe o pondere semnificativa în porto­foliile investitorilor, mai ales după apre­cierea spectaculoasă înregistrată pe par­cursul anului 2010. Dacă anul trecut aurul a atins maximul de 139 lei gramul, în luna iulie a acestui an a atins un maxim de 155 lei gramul. Aurul va rămâne, cel mai probabil, în topul activelor performante şi la finalul lui 2011.  Cei mai mulţi dintre analişti estimează o creştere a randamen­telor acestuia, de la opinii moderate: creşteri de 10%-12%, până la cei care văd preţul dublându-se.

Lingouri, mai degrabă decât bijuterii.

Românii pot alege să-şi plaseze investiţia în aur fie în bijuterii, fie în lingouri de aur marcate. Se pare însă că cei care vor să-şi asigure banii în acest fel nu se prea dau în vânt după bijuterii. Acestea au un anumit grad de perisabilitate iar tranzacţia cu ele este mai dificilă. Ca dovadă, deşi preţul aurului este în creştere ca urmare a cererii crescânde, vânzarea de bijuterii din aur este în scădere. Atât în Promenada Mall, cât şi in restul buticurilor din oras, în special cele din zona pieţei Cibin şi străzile 9 Mai şi Turnului,  numărul bijuteriilor vândute este în scădere. Se preferă aurul în formă brută de lingouri şi monezi, deorece constituie un depozit mai sigur.

 

Oferta de aur a băncilor.

În întâmpinarea noilor nevoi vin băncile, care şi-au diversificat oferta printr-un produs nou: lingouri şi monezi de aur marcate. Deşi la bancă preţul este mai ridicat, 170 lei/gram, acestea oferă garanţia calităţii şi a recunoaşterii lui. Clientul poate oricând să aleagă între a extrage contravalorea aurului în bani sau în forma lui fizică. Iar asta la preţul actualizat al pieţei, care, fiind în continuă creştere, reprezintă un avantaj considerabil pentru client. Pe piaţa românească şi implicit cea sibiană, primele două  bănci sensibile la acest fenomen au fost Piraeus Bank şi BCR.  

La Piraeus Bank, procesul de achiziţionare a aurului este simplu: clientul  merge în una dintre sucursale, unde deschi­de un cont curent în lei pentru realizarea tranzacţiei. Dacă este dorită o cantitate sau un tip de lingou care nu este în stoc, sucursa­la respectivă va fi aprovizionată în cel mai scurt timp. Ca un serviciu suplimentar, banca acoperă orice nevoie de lichiditate a clienţilor, asigurând celor care au păstrat aurul în serviciul de custodie răscumpa­rarea acestuia în condiţii foarte avanta­joase, la preţul pieţei. Clientul poate folosi ca referinţă preţul afişat de Banca Naţională a României. Preţul, 170 lei gramul. BCR a început din luna iunie livrarea de lingouri de aur prin sucursalele mari, extinzând către publicul larg această ofertă care până acum era disponibilă doar pentru clienţii de private banking (inclusiv monede). 

Lingourile sunt aduse din Austria şi sunt disponibile la diferite gramaje - de la 2 grame până la 100 de grame şi chiar un kilogram în cazul lingourilor turnate.

În SUA, Anglia şi mai nou în Turcia, există deja bancomate care oferă clienţilor mini-lingouri şi monede de aur, la preţul pieţei. Mulţi sunt însă încă sceptici la câştigurile provenite din investiţiile în aur, considerându-le a fi încă imprevizibile.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus