Gastrita reprezintă o inflamație a mucoasei stomacului și poate fi cronică sau acută. În funcție de felul în care evoluează, această poate varia de la autocicatrizare pînă la complicații grave cum ar fi hemoragia sau perforația.
Gastrita acută cu o evoluție de scurtă durată și cu posibilitate de vindecare rapidă, după eliminarea posibililor factori determinanți și efectuarea tratamentului. Posibilele cauze ale acestui subtip de gastrită pot fi consumul unor medicamente, băuturi sau alimente cu potențial agresiv pentru mucoasă gastrică.
Gastrita cronică prezintă simptome pentru un interval lung de timp și are o evoluție îndelungată, care poate sfârși prin apariția atrofiei mucoasei gastrice. Durerile pot fi permanente, dar există și varianta ca acestea să nu existe.
Simptomele pe care o persoană le poate avea în cazul acestei afecțiuni sunt: balonări, greață, regurgitari, vărsături, diaree, dureri și arsuri în piept sau arsuri în stomac, în special datorită meselor bogate sau alimentelor excitante, cum ar fi cafeaua, alcoolul, substanțele grase.
Tratamentul se face, în funcție de gravitatea afecțiuni, în moduri diferite- antiacide antisecretorii (ranitidina, famotidina, omeprazolul),sau pansamente gastrice. Cînd se va evidenția existența germenului Helicobacter pilory în mucoasă gastrică se va asocia un tratament antibiotic de eradicare a acestei infecții- amoxicilina asociată cu metronidazol.
În cazul gastritei este foarte important să se renunțe la alcool, țigări, mâncăruri picante, dulci, acre sau foarte sărate. De asemenea, pentru a reduce durerile sau usturimile se pot bea ceaiuri de musețel, mentă, sunătoare, flori de salcâm. Tratarea gastritei necesită atât uzarea de un tratament medicamentos cât și adoptarea unui regim alimentar corespunzător. Medicametele indicate au ca scop principal stoparea secreției acide sau înhibarea acesteia. Din clasa acestora fac parte antiacidele sau antisecretorii.
Foarte des utilizate sunt și pansamentele gastrice. Dieta bolnavului de gastrită este extrem de importantă.
În cazul descoperirii acestui diagnostic trebuie eliminate din alimentație produsele condimentate, expuse la temperaturi extreme (foarte cald, foarte rece), băuturile carbogazoase, şi foarte nocive sunt și produsele îmbogățite cu E-uri, cu aditivi sintetici sau foarte dulci. Legumele și fructele, de asemenea, se cer a fi consumate cu grijă, fără excese. Este de preferat să se consume lactate reci (dar nu exagerat de reci), care pot calmă durerile și arsurile. Smântâna, iaurtul, laptele sunt ideale.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 241
Ultimele comentarii
Acum 17 ore
Valentino Versace
Acum 17 ore
Cartea ne face bine..
Acum 17 ore
Emil
Acum 18 ore
Adrian
Acum 18 ore
Newman