Vineri,
09.12.2022
Partial Noros
Acum
1°C

Alegeri adunate. Cine castiga?

Democrat – liberalii propun comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, o decizie care îi va face, la prima vedere, pe primari răspunzători în mare parte de rezultatul alegerilor locale și generale. Mai ales în mediul rural unde primarul a rămas cel mai apropiat om politic al cetățenilor.

În județul Sibiu, la alegerile din 2008, rezultatele alegerilor locale au arătat că lucrurile stau chiar așa cum se estimează că va arăta un vot multiplu, pentru locale și parlamentare. Deși s-au votat în același timp pentru primărie și Consiliul Județean, președinte al CJ Sibiu a fost ales reprezentantul FDGR. Asta deși, la nivel județean, FDGR nu a primit decât trei mandate de primar. La prima vedere, rezultatul poate fi considerat ca fiind surprinzător: trei primari au reușit să propulseze un președinte de consiliu județean. Totuși, dacă ținem cont de numărul de voturi la locale, lucrurile nu mai stau chiar așa: FDGR a câștigat trei mandate de primar cu 58.000 de voturi, în timp ce PD-L a luat 22 de primării cu 45.905 voturi, iar PSD a obținut 25 de mandate de primar cu și mai puține voturi: 37.300. Diferența uriașă de voturi ține de gradul de simpatie pe care îl deține Klaus Johannis la nivelul municipiului Sibiu. Practic, numărul de voturi strânse de Johannis la nivelul municipiului l-au propulsat pe Bottesch în fruntea Consiliului Județean. Senatorul Ion Ariton susține însă că Bottesch a ajuns președinte al CJ în urma anulării a peste 10.000 de voturi. „Dacă luăm o statistică din ultimii 20 de ani, la alegerile care au fost, nu depăşesc undeva de 1.000, hai, 2.000 de voturi anulate. Dar eu nu pot întreba sibienii dacă ştiu să voteze", își explica rezultatul votului de la Consiliul Județean fostul candidat la funcția de președinte din partea PDL.

Comasarea alegerilor locale cu cele legislative, posibilă prin promovarea unui proiect de lege, ar conduce din start la economisirea a 30 de milioane de euro, cât au costat alegerile locale în 2008, şi ar da un semn de seriozitate din partea clasei politice, a declarat premierul Emil Boc. "Ar fi un semnal că România nu sacrifică anul 2012 pentru alegeri şi compromite creşterea economică şi stabilitatea macro-economică, cu greu dobândite", a mai spus Emil Boc.

JUDEŢUL SIBIU - 64

PNL – 17.366 voturi – 7 primari

PDL – 45.905voturi  – 22 primari

PC – 5.099 voturi – 4 primari

FDGR – 58.508 voturi – 3 primari

PNŢCD – 2.955 voturi – un primar

PSD – 37.300 voturi – 25 primari

INDEPENDENT – 5.357 voturi – 2 primari

 

Situația voturilor în funcție de USL (PSD+PNL+PC)

USL – 59.765 voturi – 36 primari (35,75% din numărul total de voturi)

FDGR - 58.508 voturi – 3 primari (35.00% din numărul total de voturi)

PD-L - 45.905 voturi  – 22 primari (27,47% din numărul total de voturi)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

mai bine

Acum 11 ani

Aici au in sfarsit dreptate astia. De ce 100 de alegeri??? Un primar, un presedinte cj, un deputat, un senator. Mai mult e inutil. Si e normal ca primarii sa fie locomotive. Sunt singurii care raman in locul unde au fost alesi si dupa care se vad concret rezultate, sau dupa caz, nerealizari
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus