Duminică,
12.10.2025
Innorat
Acum
14°C

Beneficiile fructelor si legumelor de toamna

Toamna cei care iubesc strugurii, nucile, perele sau sfecla dulce se pot desfăta din plin cu aceste fructe și legume proaspete, care în plus aduc și o mulțime de beneficii.

Cele mai recomandate fructe de toamnă sunt merele. Acestea întăresc sistemul imunitar prin aportul de vitamină C, care este un puternic antioxidant care previne apariția ridurilor prin stimularea producerii de colagen. Merele conțin și alți antioxidanți, care protejează împotrivă cancerului de sân sau de colon, susțin o digestie sănătoasă și mențin un nivel sănătos al colesterolului.

Strugurii conțin vitamine cu efect antioxidant, care întăresc sistemul imunitar: vitaminele C, K, B1, B2 sau B6. Tot strugurii ajută la eliminarea oboselii acumulată în timpul zilei, previn bolile de inimă și îmbunătățesc activitatea renală. Prin conținutul ridicat de fibre și cupru, perele sunt la fel de utile, ajutând la neutralizarea radicalilor liberi și susținând sănătatea inimii și a colonului.

Nucile sunt una dintre cele mai bune surse de proteine vegetale. Sunt bogate în fibre și antioxidanți (seleniumul, vitamina E). Sunt bogate în grăsimi monosaturate, polisaturate și acizi grași (precum faimosul omega 3) care scad colesterolul și protejează inimă.

Un alt fruct plin de vitamine, cu puternic efect antistress și antioxidant este gutuia. În afară de a fi un fruct anti-răceală, ea este benefică digestiei prin conținutul ridicat de fibre. Gutuile ajută la scăderea în greutate și la menținerea unui organism sănătos.

În ceea ce privește legumele, sfecla se bucură de avantajul de a avea puține calorii. O salată de sfeclă roșie aduce o cantitate mare de vitamină B9 (acid folic), esențială pentru dezvoltarea celulelor în timpul sarcinii.

Vinetele stimulează sistemul imunitar printr-o gamă completă de antioxidanți, care mențin inimă sănătoasă. Au un conținutul redus de calorii și grăsimi.

Ardeiul gras vitaminizează prin continutul ridicat de vitamină A și C. S-a demonstrat că doi ardei grași conțin de trei ori cantitatea necesară de vitamina C, mai mult de 100% din cantitatea zilnică necesară de vitamină A, dar și alți antioxidanți esențiali pentru menținerea sănătăţii și chiar a frumuseții.

Deși nu este la fel de cunoscut precum morcovul, păstârnacul are un conținut superior de potasiu și vitamină B9, substanțe care mențin o inimă sănătoasă și scad șansele apariției cancerului în organism.

Păstârnacul conține multe fibre esențiale pentru sănătatea sistemului digestiv și poate fi folosit în supe sau ciorbe.

Vitamină A se găsește din abundență și în dovlecei sub formă de beta caroten un antioxidant esențial în menținerea unei vederi sănătoase și care sprijină sistemul imunitar. Beta carotenul conține mult potasiu, fortifică mușchii și ajută digestia.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 225

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus