Vineri a fost zi de salariu la Liceul de Artă. Și a fost o zi tristă pentru toate cadrele didactie. A mai trecut o lună fără să fie plătiți. Astăzi, în prima zi de an școlar, toți acești dascăli se gândesc foarte serios să intre în grevă. Cum au împrumutat bani de la prieteni și cum se descurcă muncind luni de zile fără să ia salariu, ne explică directorul Dan Băban.
Reporter: Încă nu v-ați luat salariile restante?
Dan Băban: Deocamdată nu! Așteptăm.
Rep.: Și atunci de ce tot primim prin presă informări de la sindicate și primărie că s-au găsit soluții, se rezolvă? Dumneavoastră nu primiți veștile bune?
D. B.: Asta este problema lor, nu până în acest moment nu avem astfel de informații. Chiar dacă toată lumea vrea să ne ajute, și de la primărie și de la Trezorerie și cei de la Finanțe, și evident că ne vor anunța în momentul în care se deschide linia de credit astfel încât să putem primi banii. La ora asta nu avem deschidere de credite, pentru luna august salariile urmau să fie plătite în 9 septembrie, dar cum nu a fost ședință de Consiliu Local, nu există nicio speranță deocamdată pentru a ne primi acești bani.
Rep.: Cum vă descurcați, acasă? Trei luni fără salariu nu-s de ici, de colo?
D. B.: Nu e chiar așa, acum ar fi trebuit să luăm cel de-al doilea salariu.
Rep.: A, deci dacă-s doar două salarii e în regulă... Serios, problema rămâne.
D. B.: Vă spun sincer, eu personal am luat bani împrumut! Am luat bani de la prieteni, de la cunoștiințe, de la neamuri... Ce era să fac?
Rep.: Păi și mai veniți cu tragere de inimă la muncă?
D. B.: Eu personal trebuie să vin cu toată convingerea la muncă. Ne construim acum anul școlar viitor, ne construim baza de unde ne vom lua salariile viitoare. Noi cred că suntem singura școală, sau în general școlile cu profil vocațional, sunt singurele unități care umblă după copii și aduc copii, merg după ei în depistări pe la școli, pe la grădinițe, deci aplicăm un plan de marketing adevărat. Față de alții care fac recensământ și au baza asigurață din zona lor arondată. La noi, situația este fluctuantă în fiecare lună. Un elev poate să se răzgândească și să plece, ceea ce mie îmi crează un discomfort în ceea ce privește încadrarea unui profesor. Un exemplu dau: profesorul meu ester încadrat cu 18 ore, profesor de muzică. Dacă lui îi pleacă un elev de gimnaziu, îi dispar trei ore. Automat ră,âne cu 15 ore și automat este sub normă. Fiind titular, noi la școală trebuie să-i asigurăm normă continuă. Și atunci, noi fie îl încadrăm cu mai mulți elevi, ca să aibă elevi de siguranță, fie profesorul trebuie să umble ca pe ață pentru ca elevul să nu-i plece. Dar se poate îmbolnăvi elevul, poate să plece în Italia, în Spania, în Germania. Acum două zile am avut o familie care avea doi copii la noi și părinții au venit și ne-au spus că pleacă în Germania. Asta înseamnă minus șapte ore, adică aproape o jumătate de post. Scurt!
Rep.: Știu că dumneavoastră sunteți de specialitate profesor de matematică. Nu v-ați gândit vreodată să lăsați baltă Liceul de Arte și să vă căutați ceva în domeniu la altă școală, unde nu sunt atâtea încurcături și unde salariile intră la timp?
D. B.: Până acuma nu m-am gândit.
Rep.: Și de acum?
D. B.: Deci vă spun sincer că pâjnă acum nu m-am gândit. Mi-a plăcut această școală și m-am bucurat că am ajuns la această școală. Doar că din exterior vezi ceva iar din interior vezi ce înseamnă muncă, tenacitate, consecvență și îți dai seama prin ce trece un viitor profesionist în muzică. Din exterior este simplu, toată lumea cântă, toată lumea dansează, la Liceul de Artă e mare bucurie! Când vii și vezi zeci și sute de ore de muncă, de mobilizare...
Rep.: Ce exemplu le dați copiilor la clasă, când ei se uită la televizor și văd că profesorii lor stau de luni de zile fără salarii?
D. B.: Cunoscându-ne, nu cred că își vor pune problema că noi nu dorim să ne continuăm activitatea. Cei mai mulți dintre colegi sunt dedicați meseriei. Altefl nu am fi rezistat ca școală, cu toate problemele din ultima perioadă.
Rep.: Începe școala, cum vă veți primi copiii în prima zi, cu atâtea probleme pe cap?
D. B.: Și eu, și colegii mei, vom aștepta copiii cu zâmbetul pe buze, vom repartiza sălile, băncile, manualele sunt pregătite, îi așteaptă, colegii îi vor aștepta, însă hotărârea de a-i întâmpina mai departe nu știu sub ce formă va fi luată. Vom vedea, acum suntem în discuții și vom lua o hotărâre clară. Toată lumea este mai mult decât indulgentă cu situația creată, mai mult decât indulgentă. Mai departe, nu știm cât vom mai merge în aceste condiții.
"Atât situația existentă la Liceul de Arte cât și situația în care se vor regăsi în următoarea perioadă alte 36 de unități de învățământ preuniversitar de stat se datorează unor inadvertențe legislative referitoare la salarizarea cadrelor didactice din învățământul preuniversitar de stat. Pentru soluționarea situației astfel create, primarul Sibiului a depus toate diligențele, în acest sens adresându-se Instituției Prefectului județului Sibiu, Ministerului Finanțelor, Ministerului Educației și Cercetării precum și direct Primului Ministru al României, dl. Emil Boc", Primăria Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Consiliu Local , Primăria Sibiu , Emil Boc , Ministerului Finanțelor , Dan Băban , Ministerului Educației Naționa , Primului Ministru , Instituției Prefectului Sibiu
Vizualizari: 332
Ultimele comentarii
Acum 22 ore
Noi noi
Acum 22 ore
Noi noi
Acum 22 ore
Unul
Acum 23 ore
Unul
Acum 23 ore
Omul invizibil