Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
15°C

Prima zi de scoala la Sibiu si Noul Roman: Rechizitele vin din Germania

Alexandra are şase ani şi o să meargă la şcoala Regina Maria din Sibiu. În prima zi de școală va îmbrăca haine aduse de tatăl ei, din Germania. Giulia este din Noul Român are și ea tot şase ani și va merge la școala din Arpașul de Jos. Ghiozdanul roz l-a primit de la o mătușă, din Germania. Asemănările dintre cele două fetițe continuă cu entuziasmul începutului, și aici se opresc. Alexandra va învăța într-o șocală la câteva stații de autobuz distanță de casă, în timp ce Giulia se va trezi în fiecare zi la ora șase, să se pregătească de navetă. Până în Arpașul sunt șapte kilometri.

Prima zi de şcoală costă 800 de lei în Sibiu
Alexandra are şase ani şi o să meargă la şcoala Regina Maria din Sibiu. Mama Alexandrei şi-a făcut o listă cu lucrurile pe care trebuie să i le cumpere micuţei şi a ajuns la suma de 800 de lei. Este o sumă pe care, spune ea, o să-şi permită să o aloce, în condiţiile în care o parte din hăinuţele necesare le-a cumpărat deja. „I-a mai adus soţul hăinuţe, că a fost plecat în Germania şi mai are şi ea câteva de bune, aşa că îi mai cumpăr restul de rechizite şi eventual încă o geacă şi pantofi de toamnă” spune mama.
Alexandra nu se sperie de clasa I pentru că „a mai scris şi la grădiniţă şi a învăţat şi poezii”. Ea ştie că o să aibă mulţi colegi şi în pauze o să se joace cu sora ei Maria. Nici faptul că nu va putea purta bluze cu Barbie, ci o uniformă nu o deranjează, pentru că „şi Maria poartă aşa că o să avem amândouă la fel” spune fetiţa. „Dacă o dădeam la altă şcoală mă costa mai ieftin, dar vreau ce e mai bun pentru copilul meu ca orice părinte. Aproape jumătate din bani, probabil că o să mă coste uniforma. Dar important e să inveţe. Totuşi când o vă aşa de mică, ghiozdanul îmi pare prea mare pentru ea...” mai spune mama oftând.
În Noul Român un singur copil merge în clasa I
Giulia este din Noul Român şi are şase ani. Este singura fetiţă din localitate care o să înveţe anul acesta abecedarul. Ea o să meargă la şcoală cu „tura mică”. Giulia este înscrisă la şcoala din Arpaşu de Jos, la şapte km distanţă. O să se trezească la  ora şase, iar la 7:15 o să fie la maşină cu care fac naveta elevii, pentru că atunci pleacă cei din clasele I-IV, adică „tura mică”. Dar pe viitoarea şcolăriţă nu asta o preocupă, ci ghiozdanul cu floricele roz şi mov, pe care l-a primit acum două zile de la o mătuşă din Germania, şi pe care de atunci îl plimbă conştiincioasă prin curte. „E nerăbdătoare să meargă la şcoală. Mă întreabă în fiecare zi „nu-i aşa că anul acesta o să merg şi eu?”, iar eu îi spun de fiecare dată că o să meargă în curând” povesteşte bunica Ileana.
Pe lângă ghiozdan, fetiţa a mai primit şi penar şi hăinuţe, aşa că din cei 500-600 de lei care trebuiau cheltuiţi, cel puţin 300 au fost reduşi. „Părinţii i-au cumpărat de toate şi hăinuţe şi pantofi, pentru că acum copiii văd ceva la ceilalţi şi vor şi ei, nu poţi să-i trimiţi la şcoală şi să râdă colegii de ei, că nu au haine bune sau rechizite suficiente” mai spune bunica Ileana.
Giulia repetă pentru şcoală. Vrea să arate că e pregătită, că nu intră în clasa I  luând-o de la zero, aşa că începe să numere tacticos până la zece. Îi place să deseneze şi ştie de la sora ei, care trece în clasa a II, că la şcoală ea o să „scrie, o să coloreze şi o să iasă în pauză ca să mănânce”.

Părinţii trebuie să scoată din buzunar o sumă destul de „frumoasă”. Ghiozadele sunt cele mai scumpe, aproximativ 100 de lei. Rechizitele au preţuri mai scăzute. Un caiet de tip I costă 1, 90 de lei. Un orar sau un creion costă de la 90 de bani, până la 3 lei, iar un stilou se poate cumpăra cu 6 sau cu 30 de lei. Pachetul de plastilină costă 17 lei, iar o numărătoare de plastic 10 lei. Abecedarele variază ca preţ în funcţie de editură, se găsesc şi cu 20 de lei, dar şi mai scumpe.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

RL

Acum 12 ani

Mai mereti ma in futere ca din titlu se intelege ca Germania da pomeni!
Raspunde

sd

Acum 11 ani

sa
Raspunde

Konkluzie

Acum 11 ani

Concluzia este ca copiii din Noul Român au oportunitati mai putine intrucat parintii nu au fost suficient de harnici la capitolul futere de utere. Sa puna mana si sa se fută , sa faca fiecare familie cate opt-zece copii si atunci Giulia nu se va mai scula la sase dimineata.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus