Vineri,
01.07.2022
Fulgere Cu Ploi Usoare
Acum
23°C

Marele premiul al Astra Film Festival, acordat unul documentar despre ”cruzimea umana”

Z32, un film regizat de israelianul Avi Mograbi, este marele câștigător al competiției din cadrul Astra Film Festival 2011. Filmul este centrat pe povestea unui fost soldat israelian, care povestește un episod dramatic care a dus la uciderea a doi polițiști palestiniei. Juriul internațional care a jurizat competiția a ales Z32 drept marele câștigător motivând că este „un film care tratează întrebări fundamentale privind capacitatea de cruzime şi violenţă a indivizilor, precum şi căutarea înţelegerii”.

Ceremonie plină de haz

Festivitatea decernării premiilor înscrise în competițiile Astra Film Festival 2011 a fost una dintre cele mai nonconformiste festivități din istoria recentă a proiectelor culturale din Sibiu. Pe scena Casei de cultură a sindicatelor, în fața unei săli pline, dincolo de cortine a apărut o masă întinsă, aidoma celor de la un ospăț de nuntă. La masă erau așezați, în jurul directorului AFF, Dumitru Budrala, membrii juriului, precum și reprezentanții instituțiilor care au susținut sau acordat premiile din cadrul competiției.
Atmosfera s-a destins începând cu discursul lui Valeriu Olariu, directorul CNM Astra, în viziunea căruia masa de pe scenă, unde a fost și el așezat, este asemănătoare scenelor din ”Cina cea de taină”.

Celelalte premii

Premiul Astra Film pentru competiţia studenţească, oferit de Sony, a fost obţinut de scurtmetrajul În nici un caz negru (Anything But Black -Lituania-Marea Britanie, 2009), regizat de Ausra Linkeviciute. Filmul a impresionat juriul prin „abordare inedită a modei vestimentare”. Premiul pentru cel mai bun documentar al aceleiaşi secţiuni, oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei, i-a revenit lui Berlinskaya Fuga (Ungaria, 2009), scurtmetraj semnat de Denes Nagy, la care juriul a apreciat „forţa poetică şi revelatoare a imaginilor”. De asemenea, scurtmetrajul documentar Femei pe pânză (Women on Canvas, România, 2009) al regizoarei basarabence Otilia Babără a primit o menţiune din partea juriului.

În competiţia internaţională, Premiul „Sibiu-Hermannstadt”, oferit de Primăria Sibiu, a fost acordat filmului Poveşti din fundături uitate (Songs from the Nickel, SUA-Germania, 2010) de Alina Skrzeszewska. Juriul şi-a motivat astfel decizia: „Este un film făcut cu sinceritate şi cu suflet, care reuşeşte să înfăţişeze o comunitate pe cât de diversă, pe atât de puţin cunoscută”. Premiul pentru cel mai bun documentar al aceleiaşi secţiuni internaţionale, oferit de HBO, a fost câştigat de Te-am filmat, dragostea mea (I Shot my Love, Israel, 2010) de Tomer Heymann. Motivaţia juriului a fost: „Adoptând un punct de vedere foarte personal, prin transformarea camerei în personaj, filmul plasează spectatorul în centrul unui foc încrucişat al privirilor.” .

Premiul Astra Film pentru competiţia românească, acordat de Kodak, a fost adjudecat de Păcătoasa Teodora (Teodora, pêcheresse, Franţa-România, 2011), documentar regizat de Anca Hirte. Filmul a impresionat juriul prin conferirea „unui sentiment de încredere umană profundă şi împărtăşită într-o realitate ascunsă şi intimă, dominată de autoritatea masculină” şi pentru că a oferit „audienţei spaţiul şi libertatea intelectuală de a rezolva dilemele spirituale interioare ale unei călugăriţe”. Premiul pentru cel mai bun documentar al competiţiei autohtone, oferit de Televiziunea Română, i-a revenit filmului Crulic – Drumul spre dincolo (România-Polonia, 2011) de Anca Damian. Juriul a observat că „originalitatea acestui film se bazează pe amestecul între materialul documentar şi animaţia consistentă, reconstituire, montaj şi dramaturgie.” Premiul Astra Film pentru documentar românesc, oferit de revista „Formula AS”, a fost obţinut de către filmul Pe cărări neumblate (Off the Beaten Track, România-Irlanda, 2011), în regia lui de Dieter Auner.

Premiul pentru cel mai bun documentar produs în Europa de Est, oferit de Primăria oraşului Deventer din Olanda, a revenit producţiei Sat fără femei (Village without Women, Croaţia-Franţa, 2010) de Srdjan Sarenac. Juriul a apreciat că, în acest film, „o chestiune foarte serioasă a fost abordată cu un umor excelent, tact şi căldură.” Premiul pentru cel mai bun documentar al secţiunii Europa, oferit de Fundaţia Raţiu, a revenit filmului Check Check Poto (Franţa, 2010) de Julia Varga, care i-a impresionat pe membrii juriului prin prospeţimea abordării sale.

Noul Premiu de Excelenţă pentru regizori femei care luptă pentru viitorul planetei, oferit de revista „The One” şi înmânat de vedeta de televiziune Andreea Esca, a ajuns la actriţa, regizoarea şi activista britanică Tracy Worcester.

La Astra Film Festival 2011, cei nouă membri ai juriului au fost: Emmanuel Chicon, Cristi Puiu, Ada Roseti, Michael Yorke, Galia Bador, Stéphane Breton, David MacDougall, Cristian Niţulescu şi Michael Stewart.

Sursa: Astra Film Festival

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus