Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Statuia Libertatii a implinit 125 de ani

Statuia Libertăţii a împlinit vineri 125 de ani. Amplasată în New York, statuia e un cadou oferit de francezi, în semn de prietenie, americanilor. A devenit între timp unul dintre simbolurile Americii.

"Bătrâna doamnă" a fost, vineri, subiectul unei ceremonii inspirate de cea care a avut loc pe 28 octombrie 1886, în timpul inaugurării sale, în prezenţa preşedintelui american de la acea vreme, Grover Cleveland, scrie RFI. Simbol universal al libertăţii, statuia realizată de un sculptor alsacian este o amintire dragă pentru milioane de imigranţi. Timp de mulţi ani, statuia era primul obiectiv american pe care aceştia îl vedeau după o lungă traversare a Atlanticului.

Astăzi, 125 de imigranţi, din peste 40 de ţări, vor primi cetăţenie americană pe Liberty Island, insula pe care se află statuia, pe râul Hudson, la sud de Manhattan. În timpul ceremoniei oficiale, care va debuta cu imnul american şi cu cel francez, se va citi poemul gravat la baza statuii. Apoi, secretarul pentru Afaceri Interne al Statelor Unite îi va înmâna un cadou consulului general al Franţei la New York, mulţumindu-i acestuia pentru cadoul făcut de Franţa în urmă cu 125 de ani. O delegaţie alsaciană va fi de asemenea prezentă la ceremonie.

Cinci camere web instalate recent în torţa statuii vor fi apoi activate. Ele vor permite descoperirea "de noi privelişti de pe Liberty Island şi din golful New York", preşedintelui Fundaţiei Statuii Libertăţii şi a Ellis Island. Toată lumea va putea descoperi aceste privelişti pe internet, pe site-ul fundaţiei, dar şi pe cel al serviciului parcurilor naţionale.

O mică flotă compusă din ambarcaţiuni comerciale, publice şi private, va saluta apoi Statuia Libertăţii, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu 125 de ani, apoi va fi dat startul unui uriaş foc de artificii.

Pe 22 septembrie, preşedintele francez Nicolas Sarkozy, venit la New York pentru Adunarea generală a ONU, a făcut o vizită pe Liberty Island, pentru cea de-a 125-a aniversare.

Statuia a fost oferită Statelor Unite de Franţa în 1886, pentru a celebra, cu zece ani întârziere, 100 de ani de la declaraţia de independenţă a SUA, pe 4 iulie 1776. Statuia din cupru, cu structură metalică, ce a fost concepută de Gustave Eiffel, atrage anual mai multe milioane de turişti. Ea figurează în patrimoniul mondial UNESCO din 1984.

Statuia Libertăţii are o înălţime totală de 92,99 metri - de la bază - şi o greutate de 225 de tone. În 1984 a fost închisă pentru o primă restaurare, înainte de cea de-a 100 aniversare, marcată prin patru zile de festivităţi. A fost din nou închisă după atentatele de la 11 septembrie 2001, pentru mai mulţi ani.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus