Vineri,
26.04.2024
Parțial Noros
Acum
6°C

A doua mare biserica din Sibiu va fi sfintita duminica. Afla cine sunt sponsorii si binefacatorii

La 21 de ani de la obținerea autorizației de construcție pentru biserica de pe bulevardul Mihai Viteazul, ÎPS Laurențiu, mitropolitul Ardealului, alături de ÎPS Serafim al Germaniei și ĂPS Irineu al Alba – Iulie vor oficia slujba de târnosire (sfințire) a bisericii cu hramurile „Înălţarea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Nicolae”.
Evenimentul de deschidere simbolică a ușilor bisericii sunt programate duminică, 27 noiembrie, de la ora 8.30.


Mii de sibieni sunt așteptați la sfințirea acestei biserici, a cărei piatră de temelie a fost pusă într-o zi de joi, 17 mai 1990. ” Cu ocazia praznicului împărătesc al Înălţării Domnului s-a pus piatra de temelie a viitoarei biserici de către P.S. Episcop-vicar Serafim Joantă, din încredinţarea I.P.S. Mitropolit al Ardealului dr. Antonie Plămădeală. Primul preot numit în această parohie a fost Ioan Frăţilă, care, împreună cu un colectiv de preoţi (Filaret Costea, Valentin Boeriu şi Ioan Sârbu), a obţinut autorizaţia de construcţie a acestei biserici. Timp de 5 ani lucrările de construcţie au mers foarte încet. S-a turnat doar fundaţia bisericii, al cărei cost de 360.000.000 lei (vechi –n.r.) a rămas neachitat, până la sosirea viitorului preot, Achim Băcilă, care a «moştenit» această datorie”, arată reprezentanții bisericii într-un comunicat de presă.
Proiectul bisericii executat de către  ing. Olteanu Emil şi arhitect Filimon Grigore a continuat cu atragerea continuă de sponsori. Cu toate acestea ridicarea bisericii a fost terminată abia în 2004, an în care au început și lucrările de pictură bisericească. ”Pictura în tehnica «Fresco» a fost realizată de pictorul Manolache Pătraşcu, lucrare încheiată în anul 2009”, mai arată reprezentanții bisericii.

Anexele bisericii

În imensa clădire de pe bulevardul Mihai Viteazul este amenajat și un cabinet medical pentru enoriași, dar și un adăpost de noapte. Totodată sunt amenajate trei capele mortuare, o bucătărie cu sală de mese pentru nevoiași, laborator de prescuri, cameră pentru colportaj (vânzare de carte religioasă), sală pentru pangar (unde se vând lumânările), precum și un paraclis unde se oficiază diferite slujbe la diferite ocazii sau cateheze cu elevii parohiilor din Sibiu.

Rânduiala slujbei

”Cu o seară înainte de sfinţirea bisericii se pun pe Sf. Masă Sfintele Moaşte, despărţindu-le în trei părţi şi aşezându-le în cutia anume. Acestea la rândul lor se aşază pe discul care va să se proscomidiască. Cutia cu acoperământul cel mare de la proscomidiar se acoperă cu steluţa, aprinzându-se lumânări de o parte şi de alta a discului”, arată reprezentanții bisericii.
Duminică, slujba de sfințire va începe la 8.30 la intrarea în biserică, unde va avea loc sfințirea apei. Ulterior, intrarea în biserică se aseamănă slujbei de Paști, când preoții vor bate la ușa închisă a bisericii.

Singura zi în care credincioșii pot intra în altar

”I.P.S. Mitropolit şi preoţii prezenţi spală apoi Sf. Masă cu apă, săpun şi bureţi şi clătesc cu apă de trandafiri.
Masa este sfinţită cu Sf. Mir, se lipesc cu ceară chipurile celor patru Sf. Evanghelişti la colţurile Sf. Mese, după care se aşează îmbrăcămintea Sf. Mese legată cu şnur la două capete, care se strânge pe sub piciorul mesei. Capetele sunt prinse şi înnodate deasupra Sfintei Mese, aplicându-se pe ele ceară roşie şi sigiliul Mitropoliei Ardealului.
Se însemnează cu Sf. Mir pereţii interiori şi apoi începe Sf. Liturghie.
La sfârşitul slujbei, doar în această zi, toată lumea poate să intre şi să se închine în altar. După aceea, mai pot intra numai preoţii şi cei care primesc binecuvântare de la aceştia”.

Lista sponsorilor și binefăcătorilor

Înainte de slujba de sfințire a bisericii, reprezentanții acesteia au și făcut publică lista celor care au contribuit, într-un mod sau altul, la ridicarea celei mai mari biserici ortodoxe din Sibiu, după Catedrala Mitropolitană.

•    P.C. Pr. Irom. Lavrentie Şovre – Mănăstirea Frăsinei;
•    P.C. Pr. Stareţ Neonil – Mănăstirea Frăsinei;
•    Dl dir. ing. Deac Ioan – S.C. Compa S.A. Sibiu;
•    Dl dir. ing. Tuşineanu Ioan – S.C. Construcţii Sibiu;
•    D-na Muntean Elena Iulia – Italia;
•    Domnul primar al Sibiului Klaus Werner Iohannis;
•    Dl ing. Mitea Ilie;
•    Dl dir. Cotârlea Ioan;
•    Dl ing. Cercel Marius;
•    D-na Cruceanu Gabriela;
•    Dl Şufană Constantin şi soţia Silvia
•    Dl dir. ing. Rădoi Teodor – CFR Braşov;
•    Dl ing. Opriţoiu Dumitru;
•    D-na Oţetea Georgeta;
•    D-na Corfar Sorina cu familia;
•    Dl Ghişe Dumitru;
•    Dl dir. ing. Morariu Ioan – S.C. Decorame Sibiu;
•    Dl ing. Enache Valentin – S.C. Consib  Sibiu;
•    D-na dir. Frăţilă Ana – S.C. Consib Sibiu;
•    Dl Lazea Ioan – Cisnădie;
•    D-na Corado Antonela – Italia;
•    Dl Papa Gheorghe – SUA;
•    Dl Carabulea Ilie;
•    Dl Ciolan Ioan – S.C. Ambient Sibiu;
•    Epitropii: Radu Nicolae, Costache Vlad, Enescu Mihai;
•    Membrii Consiliului şi Comitetului parohial -  parohia Mihai Viteazul I: Diţ Vasile, Scutea Nicolae, Niţă Nicolae, Halmaghi Ioan, Pintea Adrian, Pleşca Mircea, Şlarcu Iosif, David Ioan, Stoinea Petru, Fleacă Ioan, Boar Constantin, Vasiu Constantin, Săcrieru Ioan, Maniţiu Dumitru, Gheorghe Dumitru, Tatu Augustin, Şopa Ioan, Antonie Laslea, Hossu Radu, Constantinescu Gheorghe, Bogdănel Dorin, Sand Ioan, Poşa Ciprian, Frăţilă Eugen, Titilică Mihai, Petrişor Alin, Neagu Nicolae.
•    Grupul de femei de la pangar şi colportaj: Băcilă Maria-preoteasa, Comănici Valeria, David Constantina, David Zoriţa, Băcilă Marica, Câmpeanu Maria;
•    Prescurarniţele: Drăgan Sultana, Garbo Elena, Pampu Ana, Fica Gheorghiţa, Şerban Verginica, Munteanu Anişoara ;
•    Enoriaşii şi credincioşii bisericii

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Tag-uri: Mihai Viteazul , Catedrala Mitropolitană , Construcții Sibiu , Mitropoliei Ardealului , Radu Nicolae , Sfântul Ierarh Nicolae , Antonie Plămădeală , David Ioan , Înălţării Domnului , Băcilă Maria , Preotul Ioan Sârbu , Enescu Mihai , Ambient Sibiu , Membrii Consiliului , Achim Băcilă , Sfintei Mese , Neagu Nicolae , Antonie Laslea , Boar Constantin , Bogdănel Dorin , Băcilă Marica , Cercel Marius , Comănici Valeria , Consib Sibiu , Constantinescu Gheorghe , Corado Antonela , Corfar Sorina , Costache Vlad , Cotârlea Ioan , Cruceanu Gabriela , Câmpeanu Maria , David Constantina , David Zoriţa , Înălţarea Domnului , Deac Ioan , Decorame Sibiu , Diţ Vasile , Dl Carabulea Ilie , Dl Ciolan Ioan , Dl Ghişe Dumitru , Dl Lazea Ioan , Dl Papa Gheorghe , Dl Şufană Constantin , Drăgan Sultana , Enache Valentin , Fica Gheorghiţa , Filaret Costea , Filimon Grigore , Fleacă Ioan , Frăţilă Ana , Frăţilă Eugen , Garbo Elena , Gheorghe Dumitru , Halmaghi Ioan , Hossu Radu , Ioan Frăţilă , Lavrentie Şovre , Maniţiu Dumitru , Manolache Pătraşcu , Masă Sfintele Moaşte , Mitea Ilie , Morariu Ioan , Muntean Elena Iulia , Munteanu Anişoara , Mănăstirea Frăsinei , Niţă Nicolae , Olteanu Emil , Opriţoiu Dumitru , Oţetea Georgeta , Pampu Ana , Petrişor Alin , Pintea Adrian , Pleşca Mircea , Poşa Ciprian , Rădoi Teodor , Sand Ioan , Scutea Nicolae , Serafim Joantă , Sibiului Klaus Werner Iohannis , Stareţ Neonil , Stoinea Petru , Săcrieru Ioan , Tatu Augustin , Titilică Mihai , Tuşineanu Ioan , Valentin Boeriu , Vasiu Constantin , Şerban Verginica , Şlarcu Iosif , Şopa Ioan

Vizualizari: 3412

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

tex

Acum 12 ani

Si uite asa s-au mai dus niste bani din buzunarul nostru. sau nu stiati ca prin lege suntem obligati sa platim cultele?! Ca sa nu deschidem conversatia despre biserica, cea mai profitabila afacere din zilele noastre...nu impozite, nu taxe, mosii si zone viticole, restaurante, pensiuni si multe altele. Pe de alta parte, cinste celor care au ajutat cu orice mijloace posibile, dar oare nu se bucurau mai multe niste copii sau batrani necajiti de ajutor? Si nu ma refer la cumparat o portocala ci la cumparat un cearceaf, un prosop, un sapun chiar si o banala periuta de dinti. Poate tot acei oameni care au ajutat ar trebui sa faca o vizita la centrul de plasament din Turnul Rosu sau la azilul de batrani,cel de pe str Azilului. Si daca credinta sta in ajuta o afacere sa infloreasca, atunci Becali cred ca ar fi cel mai credincios roman. Tot despre biserica, cea din curtea azilului de mai sus, o biserica catolica cu istorie de aprox 800 de ani...peste noapte a fost transformata intr-o incapere a BOR-ului...ca a altceva nu seamana. Ce urmeaza??? o pata de igrasie pe Biserica Ursulinelor si BOR intra in actiune spunand ca nu este ingrijita in conformitate cu normele in vigoare si o confisca?Toata lumea a sarit ca arsa cand Liceul Pedagogic s-a mutat si cladirea a fost revendicata..dar cati stiu ca Hotelul Imparatul Romanilor apartine BOR-ului? Asa ca...BOR(atura) sictir cu toate capetele tale aurite!!!
Raspunde

sasul hotz si bulangiu

Acum 12 ani

Ba, sasule (dupa IP) biserica voastra a fost cea mai lacoma la revendicari, iar unele imobile au fost luate pe nedrept, cum ar fi muzeul Brukenthal! Iar popilor sasalai nu le este rusine sa cerseasca bani ca sa-si renoveze biserica, desi primesc o gramada de bani chirii de la spatiile luate cu japca. Nu ti-e rusine sasule?
Raspunde

unu

Acum 12 ani

bine ca se ridica biserci cu sutele si se inchid spitale . Atunci sai vad io pe credinciosi daca ii vindeca popii de bolile care le au. Nu am nimic cu bisercile dar sunt strigator la cer de multe. Poate da de gandit la prostime!!!
Raspunde

tex

Acum 12 ani

@sasul hotz si bulangiu dragul meu uitasem sa precizez, ca sunt sibian, ortodox dar drumurile m-au aduc in germania(dupa ip). \"popilor sasalai nu le este rusine sa cerseasca bani\" ei iti cer bani, adica oricine cu putina minte intelege lucrul asta, nu e lege cum e pt BOR! \"spatiile luate cu japca\" daca e dreptul lor sa-si revendice cladirile, de ce nu? cred ca inca mai traiesti in comunism...stii tu nationalizare, sa dam masei muncitoare, luam de la altii care au mai mult si dam altora care n-au...etc etc! \"Nu ti-e rusine sasule?\" da imi este rusine pentru ce se intampla in tara (vezi ce a spus \"unu\") dar niciodata fata de BOR institutia. si cu asa gandire...
Raspunde

sibian

Acum 12 ani

Idem.Ibidem cu nr.4. In afara de asta Catedrala Hipodromului (slujeste vreun episcop acolo?), este a doua mare biserica ORTODOXA din orasul nostru. Este o minunatie intr-adevar. Sa-i dea Domnul sanatate Pr. paroh Achim Bacila
Raspunde

tex

Acum 12 ani

@ sibian, cum poti sa spui ca o cladire din beton si ceva pictura este o minunatie? Oameni buni, v-ati pierdut mintile? Ne miram despre biserici impunatoare si trecem indiferenti pe langa spitale care stau sa cada si scoli fara geamuri? Cand BOR, o sa construiasca un spital, azil o scoala? mesaj preluat de pe site-ul BOR \"Instituţii sociale aflate sub directa îndrumare a Bisericii Ortodoxe Române: 121 de centre pentru copii; 35 de centre pentru vârstnici; 106 cantine sociale şi brutării; 52 de centre de diagnostic şi tratament, cabinete medicale şi farmacii sociale; 23 de centre de consiliere şi asistenţă a familiilor în dificultate; 2 centre pentru victimele traficului de fiinţe umane. Cu jumatate din betonul turnat pt biserica, oare nu era mai bine o fundatie unei cantine? Poate va aduceti aminte de: 18300 biserici, 4700 scoli, 425 spitale! Este realitatea in cifre...
Raspunde

salistean

Acum 12 ani

singurul lucru bun il gasesc in faptul ca s-a terminat odata mizeria de cladire care statea ca o ruina parasita in strada. In rest, bine ati venit inapoi in evul mediu, BOR are grija sa nu va luminati la cap! Amuzant : Carabulea este pe penultimul loc al binfacatorilor dupa ca s-a luat la harta pentru chiria de la Bulevard, dar le-a fost frica sa nu-l pomeneasca!
Raspunde

pr.ieronim

Acum 12 ani

bai d(b)elene, cat de jeg si mic poti fi, mercenar cu coada de cal rapanos! stiai, proasto, ca si patronul holdingului este inginer de peste 4 decenii, dar ai omis, cu buna-stiinta, sa mentionezi, retardatule. nu ti-e rusine, oligofrenule, sa faci o asemenea presa?! mars la biserica si spovedeste-te, poate ti se vor ierta prea-multele pecate, naparca!
Raspunde

Cristi

Acum 12 ani

Mi-e sila de biserica ortodoxa, de popi si de mizeriile de cladiri carora ei le spun biserici. ...... Poftiti la slujba, dragi enoriasi orbi si habotnici, Doamne miluieste!
Raspunde

mephisto

Acum 12 ani

pai au donat in speranta ca le va mai ierta dumnezeu din pacate...sunt multi cei care se duc la biserica avind impresia ca cel de sus face prezenta...
Raspunde

Inalt Prea Megalomania

Acum 12 ani

Trăim vremuri de împliniri mareţe/ Se fac palate cu multe turnulete/Unde sa poată amăgi poporu bisericestile feţe/ Palate cât mai opulente si mai somptuase/ Ce-au fost intitulate\'\'de rugaciune case\"/Palate la care si romii au de ce sa jinduiască/Şi-n care credincioşii merg să se spovedească/ La preoţi ce nu vor decât să-i amăgească/Cu ritualuri de doi bani-de bani ca sa+i golească/ Alte biserici megalomane să se mai construiască/În opulenţă ţara să se pomenească/Doamne miluieste/Doamne miluieste/Doamne miluieste/Popa ne-amăgeşte.
Raspunde

HOL DING

Acum 12 ani

Cine la facut si pe tovarasul patron de holding in giner,ala a facut o mare greseala.Nu e decit un profitor care a facut avere pe spatele unor oamenii care muncesc pentru el ca niste sclavi.Dovada e si sclavul de mai sus care are scoala exact cit stapinul lui,adica o clasa si aia facuta in mars(mars!!!!!!!! de aici jigodie,asa il alinta stapinul) :))))))
Raspunde

tex

Acum 12 ani

@HOL DING, vezi ca poate vine pr.ioronim si iti face un brainwash asa ingineresc cum e carabulea... cand crapbulea e inginer eu o sa fiu detinatorul averii lui. draga pr..ronim crapbulea a plecat ca subinginer la vechile garaje a tursibului, doar dupa 89 s-a facut inginer pe acte (cumparat) si mai nou dr. cu un studiu asupra furnicilor si metodele lor de parcurgere a distantelor. dar te respect, ai un caracter destul de puternic, cand zici o prostie o zici tare si raspicat ca la gradinita. pacat ca nu stai asa de bine la nivelul informatiilor.
Raspunde

12 & 13 zero barat

Acum 12 ani

se vede de la o posta, insilor, ca aveti un cui ruginit impotriva omului, dar si o ura care va copleseste, va domina si va altereaza dramul de gandire. ce credeti ca aveti de castigat cu asemenea gandire si atitudine? nimic! singurii perdanti sunteti voi, niste pigmei, care, in neputinta si micimea voastra, va zbateti ca pestele pe uscat. este de asteptat ca o sa va stingeti mistuiti de ura, invidie si rautate. anatema sit!
Raspunde

Hol Ding

Acum 12 ani

Intr-adevar am un cui ruginit,dar i l-am dat magnatului si a uitat sa mi-l restituie.E un inginer,stie sa faca inginerii financiare.
Raspunde

Român din Germania

Acum 12 ani

Ma bucur sa constat ca se fac lucruri frumoase in Tara, mai ales bisericii. Imi este rusine sa citesc ce comentati. Nu aveti putina simtire. Inainte de a trimite \"opinia\" ta, citeste-o bunicii, bunicului (daca mai sunt in viata) sau parintilor. Vin vara in tara cu prieteni germani si la Sibiu. Ce se la arat deosebit de ce au ei (cladiri, hoteluri...) decat biserici, muzee... Si toti raman uimiti de bisericile noastre. Cinste preotilor care s-au ostenit si credinciosilor care s-au jertfit!
Raspunde

@16

Acum 12 ani

hai, recunoaste ca esti rau si invidios...oare chiar crezi ca n-are nicio calitate si nici un merit? fii linistit; e doar o intrebare retorica. salut!
Raspunde

miki

Acum 11 ani

La 55 de ani abia dacă se mai poate misca/ Citeste povestea cutremuratoare a unui roman care se zbate intre viata si moarte! La numai 55 de ani, un român se zbate la limita dintre viaţă şi moarte. El şi-a pierdut total capacitatea de muncă din cauza numeroaselor afecţiuni grave de care suferă. Drept urmare, banii pentru tratamente sunt din ce în ce mai puţini, iar omul este condamnat la moarte. Citeşte în continuare povestea cutremurătoare a lui Mihai Feraru, aşa cum ne-a relatat-o chiar el într-un mail trimis pe adresa redacţiei. „Ma numesc Mihai Feraru de 55 ani, sunt foarte bolnav din 1994, primul infarct l-am suferit in 1994 eram la serviciu, al doilea infarct l-am suferit in1998, dupa primul infarct am suferit primul accident vascular din trunchiul cerebral, dupa care am ramas cu o paralizie pe partea dreapta asta s-a intamplat in 1995, al doilea accident vascular cerebral l-am suferit in anul 2000, in 2004 am fost diagnosticat cu DIABET ZAHARAT, De atunci si in prezent fac injectii cu insulina de patru ori pe zi, acuma de 2 ani am fost descoperit cu POLIARTRITA REUMATOIDA, am ajuns sa pot merge cam 30-40 m dupa care trebue sa fac o pauza, eu nu pot efectua nici un fel de activitate, capacitatea de munca este pierduta in totalitate, numai bunul Dumnezeu stie ce fel de viata chinuita duc eu zi de zi, mai ales ca duc lipsa de mancare si medicamente, de aceea fac apel pe aceasta cale catre toti oamenii credinciosi care-l iubeste pe Dumnezeu, sa ma ajute si pe mine din putinul lor, iar Dumnezeu si Maica domnului sa le rasplateasca darul inzecit, si cu multa sanatate. Pentru asta eu am un cont deschis la banca; RAIFFAISEN BANK IN ROMANIA ARE NR RO93RZBR0000060001059026 IN LEI .si-n euro nr RO72rzbr0000060004438690.pe nume mihai feraru cod zwift: RZBRROBU”.. eu am ca martor pe DUMNEZEU, ptr ca numai el stie si vede totul, si tot Dumnezeu ne va judeca pe fiecare ptr faptele noastre, Iertati-ma. Adresa mea postala este: Mihai Feraru oficiul postal nr 1 vaslui, casuta postala 95, localitatea vaslui jud vaslui Romania, tel 0040761887298. Doamne ajuta,,, A-R Tags: accident vascular apel umanitar bolnav capaciatte de munca diabet sanatate
Raspunde

@2 bulangiu

Acum 11 ani

esti un idiot care habar nu are .e normal sa revendice averile si cladirile,care au fost luate de comunisti.probabil esti si tu cu neamul tau tot din soiul care vrea sa obtina totul fara munca,sau din furt.mars la munca jigodie .
Raspunde

pt. @2 bulangiu

Acum 11 ani

probabil ca si tu esti tot un sas bulangiu, dar in mod sigur esti un subiectiv imbecilizat, deoarece unele imobile chiar au fost revendicate pe nedrept de catre biserica evanghelica! uite aici doua exemple: fosta casa de cultura a studentilor si terenul luceafarul. asa ca idiotul esti tu sasule!
Raspunde

ilie

Acum 11 ani

cara (_!_) a
Raspunde

Lac Maria

Acum 6 ani

O biserica extraordinara,doar ca este o problema cu stranele,mie mi s a luat fortat strana in a doua zi de Rusalii,sincer ar trebui sa se faca ceva..strana trebuia sa ramana mostenire
Raspunde

Heresanu Floarea

Acum 5 ani

Doamna Lac,stranele au fost arondate,in asa fel in cat femeile sa stea in partea dreapta ,iar barbatii in partea stanga..parintele a adus doua banci a cate 8 strane unde au fost asezate femeile de la barbati
Raspunde

lac

Acum 5 ani

Da dar eu aveam strana numaru 34 iar acum sta alta doamna,mai tanara ca si min
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus