Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Pentru ce va cere Sibiul sute de mil. de euro: 300 km de piste de biciclete, un spital, 11 drumuri, un elicopter

Peste 40 de proiecte sunt trecute pe lista întocmită de Consiliul Județean Sibiu în vederea obținerii de fonduri din partea UE prin viitorul program de finanțare nerambursabilă programat între 2014 – 2020. Mai bine de jumătate din aceste proiecte au deja calculate și necesarul investițional, peste 230 de milioane de euro fiind suma totală.
Pe lista publicată de CJ Sibiu pe site-ul propriu apar atât proiecte deja făcute publice (un nou spital județean, dezvoltarea unei stațiuni în zona Păltiniș etc.), cât și unele noi. ”Această listă ne-a fost solicitată de ADR Centru, pentru a face o primă centralizare a tipurilor de proiecte care ar putea fi depuse pentru viitorul program de finanțare nerambursabilă din partea UE.  Ulterior, cei de la ADR ar putea să ne ghideze pe ce proiecte să mergem mai departe sau nu, având în vedere și proiectele propuse de celelalte județe”, spune Constantin Șovăială, vicepreședintele CJ Sibiu.

Viitoarele drumuri modernizate

Pe lista Consiliului Județean Sibiu 11 drumuri sunt trecute ca prioritare la atragerea de fonduri nerambursabile în vederea reabilitării. Primul pe listă este Sibiu – Rășinari – Păltiniș – Șanta, investiție fără o valoare estimată însă. În schimb, aproximativ 5,6 milioane de euro ar fi necesare pentru reabilitarea drumului județean care face legătura între Ocna Sibiului – Loamneș – Soroștin și Țapu.
Cea mai mare investiție în infrastructura de transport (27,2 mil. euro) este necesară pentru reabilitarea DJ 106E, care traversează Mărginimea Sibiului, respectiv Cristian(int.DN1) –Orlat– Sibiel-Vale-Sălişte-Galeş-Tilişca-Rod-Poiana Sibiului-lim.jud.Alba. 24 de milioane de euro sunt necesare pentru modernizarea drumului care leagă Șeica Mare de Vecerd, via Buia – Răvășel.
Restul drumurilor incluse pe lista proiectelor ce ar putea fi depuse spre obținerea de finanțare europeană sunt Dârlos – Dumbrăveni – Hoghilag – DN14, Mediaș – Bârghiș, Agnita – limita jud. Mureș, Șaroșu pe Târnave – Richiș – DJ 141, lim. jud. Alba – Slimnic, respectiv Poiana Sibiului – Ludoș – Gusu – DJ 107B.

Turismul de sute de milioane: 300 de km de piste de biciclete și un elicopter

Proiectul amenajării turistice din zona Păltiniș – Cindrel a fost făcut deja public (citiți aici, aici și aici), asemenea necesarului de 124 de milioane de euro. Din acești bani, prima fază, pentru care vor fi cerute fonduri presupune un efort investițional de 44 de milioane de euro.
Un proiect neanunțat însă până acum este cel de amenajare a 300 de km de piste pentru biciclete. ”Turul Sibiului pe bicicletă” este un proiect inițiat prin intermediul CJ de Salvamont, Asociația județeană de turism și cluburile specializate. În afara realizării de piste, sunt necesari peste 1,16 milioane de euro pentru spații de picnic, de informare, site-uri, evenimente și concursuri. Un alt proiect de 600.000 de euro ar fi cel de creștere a siguranței pe diferite trasee montane, inclusiv prin amenajarea a șase adăposturi montane în Făgăraș, Cindrel și munții Lotrului.
În fine, un proiect cu un necesar mai costisitor (6,8 milioane de euro) este cel de creștere a eficienței și promptitudinii salvamontiștilor pe domeniile schiabile. Acest proiect presupune înființarea a cinci incinte în care să funcționeze puncte medicale, mijloace de deplasare auto-moto, un elicopter, precum și susținerea unor cursuri de perfecționare.
Tot apropiat de un astfel de proiect este și cel de gestionare a riscului de avalanșă în munții Făgăraș – 700.000 de euro.

19 proiecte ”pe social”

Din lista întocmită până acum de CJ Sibiu, majoritatea vizează domeniul social, în special situația persoanelor cu handicap sau a altor cetățeni care au nevoie de măsuri de protecție. Printre proiectele propuse în special de Direcția generală de asistență socială și protecție a copilului Sibiu, se numără și înființarea unor centre pentru victimele violenței și ale traficului de persoane, înființarea unui centru (respiro) pentru copiii din sistemul de asistență maternală, precum și înființarea unui centru pentru copiii și tinerii cu tulburări de comportament. Majoritatea proiectelor depuse pe domeniul social nu au valori estimate.
Tot în domeniul social, dar și cu relevanță pentru sistemul de sănătate intre și ridicarea unui nou spital județean cu 400 de paturi, precum și reparații sau amenajarea de noi centre a Spitalului de psihiatrie și a celui de Pneumoftiziologie.

Educație și ”o cultură”: un nou pavilion în Dumbravă, sistem de securitate RFID  la Bibliotecă

Centrul școlar pentru educație incluzivă nr. 1 din Sibiu este prezent pe lista Consiliului Județean Sibiu cu un proiect de 1,13 milioane de euro, pentru ridicarea unui campus şcolar pentru elevii şi tinerii cu dizabilităţi intelectuale, emoționale, psihomotorii  și tulburări din spectrul autist. Tot în domeniul educațional este și proiectul de digitalizare a arhivei Bibliotecii județene Astra (430.000 euro). Mult mai amplu pare a fi proiectul de implementare a sistemului de securitate RFID (Radio Frequency IDentification) în biblioteca Astra, estimat la 1,12 milioane de euro.
De remarcat că pentru viitorul program de finanțare nerambursabilă 2014 – 2020, deocamdată este înscris un singur proiect cultural. Este vorba de construirea unui pavilion multifuncțional în Muzeul din Dumbravă, proiect evaluat la 1,6 milioane de euro. Tot CNM Astra mai propune, conex cu domeniul cultural, dar și cu impact turistic, restaurarea sau reconstrucția unor monumente de arhitectură populară în Muzeul din Dumbravă, pentru care ar avea nevoie de 1,35 de milioane de euro.

”Lista este provizorie, ea putând fi modificată şi completată pe parcurs”, arată reprezentanții CJ Sibiu. Această listă preliminară poate fi consultată aici.



 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

sibian

Acum 12 ani

Foarte ok planul! Succes d-le primar Iohannis!
Raspunde

elia

Acum 12 ani

Nici un proiect de retele de colectare selectiva a deseurilor ,cum putem face turism cand pe vaile judetului ne napadesc gunoaiele. Marcam drumurile pentru biciclisti! Cine sa hazardeaza sa circule pe soseaua Alba Iulia? Exista in cadrul Facultatii de inginerie sectie de Ingineria Mediului! De ce nu sunt coptati profesorii si studentii in proiecte de mediu, evident ce pot aduce un plus de civilizatie si curatenie in jud. Sibiu ?De partiile de schi ar beneficia probabil 10% din cetateni ,insa mediu mai curat, mai sanatos ar fi in beneficiul tuturor locuitorilor din judet!
Raspunde

elia

Acum 12 ani

Nici un proiect de retele de colectare selectiva a deseurilor ,cum putem face turism cand pe vaile judetului ne napadesc gunoaiele. Marcam drumurile pentru biciclisti! Cine sa hazardeaza sa circule pe soseaua Alba Iulia? Exista in cadrul Facultatii de inginerie sectie de Ingineria Mediului! De ce nu sunt coptati profesorii si studentii in proiecte de mediu, evident ce pot aduce un plus de civilizatie si curatenie in jud. Sibiu ?De partiile de schi ar beneficia probabil 10% din cetateni ,insa mediu mai curat, mai sanatos ar fi in beneficiul tuturor locuitorilor din judet!
Raspunde

sibian

Acum 12 ani

dintre toate pistele de biciclisti din oras , cea de langa aeroport e cea mai proasta (si gandita de un mare prost)!!!!pentru pista de biciclisti au ocupat o banda intreaga pe fiecare sens ,cand se putea face in dreapta trotuarului ,ca loc e destul........Dar asa e le noi trage o linie de vopsea aiurea si se lauda ca au facut zeci si sute de Km de pista !!! rusine...
Raspunde

sibianca

Acum 12 ani

Imi doresc ca de acum incolo sa nu se mai trateze nimeni la Viena,ci sa vina la Sibiu la noul Spital sa se trateze. Imi mai doresc,piste de biciclete care sa lege centrul de cartiere.Pistele sa fie nu la marginea soselei,ci extra drumuri speciale ptr. piste,dupa modelul de la Bonn(Germania). Ambele,spitalul si pistele,le-am propus eu in iarna 2004/2005 prin intermediul internetului si saminta a prins. Ma bucur nespus.
Raspunde

Paul

Acum 12 ani

ptr. Elia, solutia ptr curatirea vailor de PET-uri si doze e o solutie care trebuie aplicata in toata tara. adica doza si petul fara continut costa un leu sau 50 de bani, deci la cumpararea bauturilor se plateste si ambalajul. iar in momentul in care l-ai adus inapoi la magazin primesti banii pe el. In germania fiecare aldi, lidl, norma sa. au automate care primesc ambalajul inapoi. si clientul primeste imprimat pe loc un bon cu valoarea totala, pe care poti primesti banii sau ti se scade daca cumperi ceva... oamenii si magazinele trebuie fortati de stat (min.mediului) sa aplice acest sistem, in germ. functioneaza bine. inainte de aplicarea sistemului si in germania erau peste tot ambalaje.
Raspunde

.333.

Acum 12 ani

Era si timpul sa se faca un spital pt ca ,toate spitalele arata jalnic ,e bataie de joc si mai platesc oameniii si asigurare sa ajunga in mizerie ...
Raspunde

@sibian

Acum 12 ani

treziti-l pe pupincuristul asta, oda nu are niciun rost aici, e vorba de judet, nu municipiu. Jalnic, scarbos de-a dreptul...
Raspunde

lena

Acum 12 ani

Apa pentru Cisnadioara! localitate cu un mare potential turistic, aprovizionata cu apa la negru, 25%. Este oare normal asa ceva in sec. XXI?
Raspunde

pentru 1

Acum 12 ani

ce bou poti fi. Ce are iohANUS cu treburile consiliului judetean. BRAVO CINDREA
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus