Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
2°C

Doi senatori si cinci deputati. Reincepe impartirea judetului

 

România are acum 137 senatori și 334 deputați. Trei senatori și șase deputați sunt dați de județul Sibiu. Coaliția de guvernare și-a propus reducerea numărului de parlamentari și au ajuns la concluzia că sunt suficienți 88 de senatori și 300 de deputați. Revenind la Sibiu, asta ar însemna că județul ar fi reprezentat în legilativ de doi senatori și cinci deputați.
Deputatul PNL Mircea Cazan spune că în acest moment nu se știe cum și când se vor desfășura alegerile locale și cele generale. Chiar dacă PDL a anunțat ca fiind aproape decisă comasarea alegerilor, acestea urmând să se desfășoare în luna noiembrie, anul viitor, până acum nu s-a luat nicio decizie oficială. Aceta poate veni până cu șase luni înante de expirarea actualelor mandate. ”Nici actuala putere nu știe când se vor desfășura alegerile. S-a făcut acest recensământ, însă nu cred că s-a rezolvat mare lucru cu el. Nu s-au recenzat blocuri înregi, ca să nu vorbesc de străzi. Foarte mulți oameni sunt plecați în străinătate cu pașaport turistic, iar despre ei nu se mai știe nimic”, explică situția Mircea Cazan.
O eventale modificare a sistemului de alegere a legislativului cu reducerea numărului de parlamentari va aduce modificări și la nivelul colegiilor electorale. Cum în județ există acum șase colegii pentru Camera Deputaților și trei pentru Senat, odată cu reducerea parlamentarilor, acestea vor trebui ”redesenate”. Dacă pentru Senat, lucrurile ar fi cât se poate de simple, județul urmând să fie împărțit în două, pentru Camera Deputaților lucrurile sunt puțin diferite. Pentru o eventuală nouă hartă electorală a județului sunt așteptate datele oficiale de la statistică, de după recensământ. 
Nici la ultima împărţire a colegiilor electorale lucrurile nu au fost mai simple. Pe rând, opoziţia şi puterea s-au acuzat reciproc că încearcă „pregătească” colegiile. Precedenta hartă a colegiilor a fost realizată de către social-democraţi şi liberali, pe vremea când premier era Călin Popescu Tăriceanu. Vicepreşedintele PD-L Sibiu, deputatul Cornel Ştirbet, intenţiona în 2008 că  va depune o sesizare la Comisia de Cod Electoral prin care cere modificarea unora din cele 9 colegii uninominale din judeţ, pentru că existau câteva greşeli. Social-democraţii au respins acuyaţiile lui Ştirbeţ spunând că totul a fost lucrat „ca la carte”. "Această hartă a colegiilor este corectă şi aceasta va rămâne în această formulă pentru că respectă toate prevederile legii", i-a răspus presedintele organizaţiei municipale a PSD Sibiu, Gheorghe Suditu. Este de aşteptat acum, când democrat-liberalii vor scoate la lumină noua hartă eletorală ca poyiţiile din 2008 să se schimbe: PDL-iştii să fie mulţumiţi, iar liberalii şi PSD-iştii să reclame împărţirea la Comisia de Cod Electoral.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus