Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Broccoli

Broccoli este o legumă cunoscută încă din timpul Imperiului Roman. Numele său englez derivă din italianul brocco şi din latinul bracchium, care înseamnă braţ sau ramură. Înrudită cu varza şi conopida, broccoli este o sursa excelentă de vitamina A şi C, fier şi calciu, bogată în fibre şi săracă în calorii.

Este o legumă care oferă o nutriţie excepţională şi ajută la menţinerea unei vieţi sănătoase şi longevive. Broccoli este o sursa excelentă de vitamina A, B2, acid folic şi vitamina C (de două ori mai multă vitamina C decât într-o portocală) şi bogată în fier şi potasiu. Este o legumă cu un conţinut crescut de calciu, aproape un echivalent al laptelui în alimentaţie.

Conţine seleniu şi compuşi cu sulf, cu importante efecte antioxidante şi anticancerigene. Conţine de asemenea un compus fitochimic (sulforaphane) care distruge o bacterie – helicobacter pylori – raspunzatoare de apariţia gastritei şi a ulcerelor gastrice. Acest compus împreuna cu alţii au proprietăţi importante anticancerigene utile în prevenirea cancerului de sân, cancerului gastric, a melanomului malign, a leucemiilor.

Studii recente efectuate pe celule tumorale din cancerul de sân au arătat că sulforaphane opreşte chiar înmulţirea celulelor canceroase intervenind în stoparea diviziunii celulare. Sulforaphane este un compus care stimuleaza şi enzimele de detoxifiere din ficat, ajutând la curăţarea mai rapidă a substanţelor cancerigene din organism.

O alta proprietate interesanta a acestei legume constă în eliberarea, în momentul tăierii, mestecării sau digerarii, a unui compus cu sulf – sinigrin cu rol în inhibarea înmulţirii celulelor tumorale şi în inducerea apoptozei acestora (moartea celulară programată). Prin conţinutul de antioxidanţi din familia carotenoizilor broccoli intervine şi în protecţia ochiului, împiedicând formarea cataractei.

O cană de broccoli fiert conţine 74 mg de calciu plus 123 mg de vitamina C care îmbunătăţeşte semnificativ absorbţia calciului, totul cu doar 44 calorii. Broccoli are proprietăţi antioxidante care previn apariţia unor forme de cancer: cancer de sân, de prostată, cancer gastric, melanom malign, leucemii.

Continuţul bogat în sulf are efecte benefice antivirale şi antibiotice. De asemenea, ajută la vindecarea gastritelor cu Helicobacter pylori şi previne formarea cataractei.

Broccoli mai ajută şi la întărirea oaselor şi în osteoporoză prin conţinutul crescut în calciu şi fortifică sistemul imunitar. Consumul regular de broccoli este o armă excelentă împotriva stresului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 799

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus