Joi,
27.01.2022
Innorat
Acum
0°C

Final de numaratoare: romii, mai multi, sasii pe cale de disparitie

Concluzia finală a recensământului din 2011, ne împuținăm. În total, 45 de mii de sibieni fie și-au schimbat domiciliul, fie au „dispărut” în străinătate. Iar decesele au învins în lupta cu natalitatea. Județul Sibiu numără acum 375.992 de locuitori. Însă datele ar putea suferi mici modificări după centralizarea lor la București.

Timp de 11 zile, 2.301 persoane au luat la puricat fiecare colțișor al județului, fiecare casă, fiecare apartament, pentru Recensământul Populației și Locuințelor 2011, desfășurat în toate statele UE. Deși datele au fost preluate și în parte prelucrate, recensământul se va încheia oficial doar în 30 iunie 2013, când datele finale vor fi transmise Eurostat.
La nivel național, echipa de recensământ a numărat peste 240 de mii de persoane, costurile totale fiind de aproape 193 de milioane de lei. Trebuie spus că recenzarea României nu s-a făcut deloc fără probleme. Numai în Sibiu, 150 de persoane au renunțat încă din primele zile la activitatea de recenzori din cauza volumului prea mare de muncă sau a sumei prea mici pe care fiecare recenzor o primea. Ei au fost înlocuiți dar activitatea generală a avut de suferit pentru că înlocuitorii nu participaseră la ședințele de instruire. „Și din acest motiv s-au înregistrat multe erori în completarea chestionarelor, erori constatate și corectate în etapele următoare de centralizare și verificare a mapelor”, arată oficialii Direcției Județene de Statistică Sibiu.

Un pic de haos

În județul Sibiu s-au alcătuit 2.400 de mape de recensământ. În medie, fiecare mapă conține 160 de formulare de persoane, 80-90 de formulare de locuințe, 100 de formulare de gospodării și 50 de chestionare de persoane temporar prezenți, absenți sau plecați pe o perioadă îndelungată. Până în prezent au fost verificate și codificate 180 de mape din cele 2.400 însă aplicația de operare a formularelor este disponibilă de abia de la finalul săptămânii trecute. Astfel, toate datele prezentate până acum reprezintă prelucrarea centralizatoarelor și nu a chestionarelor.

Ne împuținăm

În anul 2002, la ultimul recensământ, județul Sibiu număra 417.943 de persoane, împărțite relativ egal între orașe și zona rurală. Numărul lor a scăzut cu peste 45 de mii de persoane și a ajuns la 375.992. Sibiul are cei mai mulți locuitori, 146.772, mai mult decât toate celelalte comune din județ la un loc, urmat de Mediaș cu 46.881,  Cisnădie cu 14.426 și Avrig cu 13.159. Restul orașelor din județ au sub 10 mii de locuitori. Cel mai puțin populat oraș din județ este Ocna Sibiului, cu 3.720 de locuitori. Spre comparație, Axente Sever are mai mulți locuitori, iar Cristianul este pe aproape. Din Sibiu au dispărut în cei 9 ani trecuți între cele două recensăminte aproape 18 mii de locuitori. Peste 10 mii de medieșeni au pornit spre alte zări iar Avrigul și Cisnădia au pierdut și ele peste 2.000 de locuitori.

Se înmulțesc tătarii

Interesantă este analiza rezultată din recensământ asupra naționalităților locuitorilor județului Sibiu. Cea mai mare creștere au avut-o tătarii din județ, numărul lor crescând cu 150%, de la 2 la 3. Pe de altă parte, slovacii s-au înjumătățit, cei șase devenind trei. Au mai rămas în jur de 30 de sârbi, turci, ucrainieni și evrei. Iar rușii lipoveni au reușit să își sporească familiile cu 6 persoane în acești nouă ani. Din cei 375.992 de sibieni numărați la recensământ, 340.836 sunt români. Romii, maghiarii și sașii completează, în această ordine, Final Four-ul naționalităților din județul Sibiu. Românii au cunoscut cea mai drastică scădere, peste 41 de mii de persoane în minus față de recensământul din 2002. Maghiarii au resimțit, la fel, din plin, o scădere drastică. Peste 4.400 de persoane de naționalitate maghiară au fost numărate în minus față de recensământul precedent, o scădere de aproape 30%. În acest moment, în județul Sibiu mai locuiesc puțin peste 10 mii de persoane cu naționalitate maghiară. Nici sașii nu stau mai bine, înregistrând cea mai mare scădere procentuală dintre toate naționalitățile. Populația germană a scăzut cu aproape 40%, de la 6.554 la 4117. Pe de altă parte, romii au crescut cu 5% și au ajuns la 17.125 de persoane în 2011 față de 2002.

Pe drumul străinătății

Cifrele referitoare la sibienii care au luat drumul străinătății, sătui de traiul dificil din România sunt mai mici decât cele așteptate. În total, doar 14 mii de sibieni sunt declarați ca fiind plecați în străinătate, o mare parte dintre ei fiind plecați din zona rurală. Din municipiul Sibiu 4.823 de persoane sunt plecate pe o perioadă îndelungată. Peste 1.600 de medieșeni și puțin peste 1000 de agnițeni i-au urmat, cel mai probabil spre Spania și Italia. Săliștea are cei mai puțini „fii ai satului” porniți spre alte zări, doar 95. Arpașu de Jos, Axente Sever, Cristian, Dârlos, Iacobeni, Moșna, Orlat, Porumbacu de Jos, Racovița, Rășinari, Roșia, Șelimbăr, Slimnic, Șura Mare, Târnava și Valea Viilor sunt singurele comune unde cifra celor plecați în străinătate pentru o perioadă lungă de timp depășește suta.

Vorbesc limba altora

Mulți dintre sibienii recenzați și-au „renegat” limba maternă în comparație cu etnia declarată. 340.836 de persoane s-au declarat români dar 357.067 vorbesc limba română. Maghiarii au fost cei mai consecvenți, naționalist vorbind, din cei 10.893 de maghiari sub o sută declarând româna ca limbă maternă. Situația este asemănătoare privind cifrele etniei germane, unde 4.177 de persoane s-au declarat de această etnie din care 3.693 vorbesc germana ca limbă maternă. Pe de altă parte, din cei aproape 18 mii de romi doar 3.591 au romanes ca limbă maternă. Ortodocșii conduc de la distanță topul în funcție de religia declarată, cu un număr covârșitor de 336.256 de persoane. Greco-catolicii numără 7.608 persoane iar biserica reformată numără 5664 membri. Clasificarea pe religii este încheiată cu 4.882 de romano-catolici, 4.827 penticostali și 3070 baptiști.


31 mai este data limită până la care Institutul Național de Statistică va ajusta toate datele primite din teritoriu. Aceste corecții vor modifica matematic atât datele referitoare la locuințe/gospodării cât și la persoane.

 

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

9 comentarii

Eu

Acum 10 ani

Antonescule unde esti???
Raspunde

intentie?

Acum 10 ani

foarte tare asocierea titlu - romi mai multi / foto - un stol de pasari. Pacat doar ca n-ati prins niste ciori veritabile :)))
Raspunde

matematica bat-o vina

Acum 10 ani

de cand inseamna ca o crestere de la 2 la 3 ii 150%. Felicitari ziarist copy paste (asa macar aveai o scuza).
Raspunde

Un ardelean

Acum 10 ani

La urmatorul recensamint o sa ma declar rom. Intre timp am sa invat si limba romanes . Constat ca in viitorul foarte apropiat o sa fie ednia predominanta in Romania asta inseamna :primari, presedinti consilii judetene,prefecti,ministrii,premier si presedinte al Romaniei,bravo lor daca sunt mai buni decit altii in lupta pentru existenta. Selectia naturala este o lege data de DUMNEZEU,iar Darwin a descoperit mai putin de 1%din ea.Daca ma credeti nebun, pun o singura intrebare:cine credea in SUA(Amarica)acum 20 de ani ca vor avea presedinte de culoare?......
Raspunde

Un ardelean

Acum 10 ani

Cer scuze ca revin dar ma macina o alta intrebare:ce vor face cind o sa fie majoritari,cind o sa munceasca doar 5%din populatie(dupa statistica mea acestia sunt romii seriosi)?
Raspunde

Gheo

Acum 10 ani

Da Sibiul nu mai are tigani? Unde ma-sa au disparut?
Raspunde

Arian Nastase

Acum 9 ani

Draga prietene Klaus, fratii mei tigani, Basescu si justitia aservita m–au condamnat la inchisoare. E un abuz, o condmnare politica, iesiti in Piata Mare in numar cat mai mare la proteste si sa–mi numarati ouale!
Raspunde

nelu

Acum 9 ani

pupati-l in***pe iliescu el le-a dat banii ajutoare si ia invatat cu nemunca
Raspunde

Un alt ardelean

Acum 9 ani

E ca in bancurile cu o veste buna si una proasta. Aia buna e ca scapam de unguri :) Aia proasta e ca in loc creste nr. ciorilor :( Oare sa fie apropierea de sud ??
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus