Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Johannis despre Pediatrie: ”e regretabil ca nu pot sta si mamele. Dar situatia nu e critica”

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, spune că problemele semnalate de mame la Spitalul clinic de pediatrie – transferat anul trecut în administrarea Primăriei Sibiu – în legătură cu spațiul insuficient și pentru internarea tuturor mamelor sunt reale, dar că situația ”nu este foarte complicată și tristă”.
Declarațiile lui Johannis sunt pe același ton cu cel al conducerii Spitalului: înțelegem situația, dar pe termen scurt soluțiile sunt puține și fără efect amplu.
”Este regretabil că nu pot sta și mamele alături de copiii internați. Din păcate, locația nu este foarte bună. Sunt acolo clădiri gândite pentru altceva. În perspectivă, dacă vom găsi posibilități de extindere vom căuta să le rezolvăm”, a declarat Johannis.
Primarul consideră că nu situația nu este una critică, apreciind Spitalul drept unul dintre cele mai bune din țară, în domeniul pediatriei. ”Spitalul este unul care asigură condiții foarte bune. Este ok ca lumea să semnalizeze problemele. Și eu aș semna (petiția on-line – n.r.) și eu îmi doresc mai bine. Însă de aici nu trebuie trasă concluzia că este rău. Ne-am dori ca totul să fie cum vedem la televizor, la americani. Dar, în România, în viitorul apropiat nu vom avea așa ceva”, a mai declarat primarul Sibiului.

Scrisoarea Pediatriei către mame: nu poți fi pediatru fără să iubești copiii

În cursul zilei de ieri, conducerea Spitalului clinic de pediatrie Sibiu a făcut public răspunsul dar scrisorii deschise și a petiției on-line lansată sub numele ”Lăsați mamele să se interneze în spital alături de copiii lor”.
”Considerăm petiția justificată și suntem întru totul de acord cu dorința mamelor semnatare (și nu numai) de a fi internate împreună cu copiii lor atunci când aceștia sunt bolnavi. Le asigurăm că avem atât noi, medicii, cât și cadrele medii, aceleași sentimente față de copii. De altfel, noi credem că nu poți să-ți alegi și să practici specialitatea de pediatru decât dacă iubești copiii”, semnează managerul Alexandru Mihuț, alături de directorul medical Mihai Neamțu și directorul economic Maria Bogazi.
Cei trei reiterează ideea că actuala clădire nu a fost proiectată pentru un spital, fapt ce impune constrângeri suplimentare în obținerea autorizației de funcționare.

30 de paturi pentru mame la 185 de paturi pentru copii

Prin structura aprobată de Ministerul Sănătății, Spitalul clinic de pediatrie funcționează cu un număr de 185 de paturi pentru copiii internați și 30 de paturi destinate aparținătorilor. ”Conform Ordinului Ministerului Sănătății 513/20.05.2010, Spitalul nu poate depăși cele 30 de paturi aprobate, repartizate astfel: 21 paturi în Clinica pediatrie, șase paturi în Clinica chirurgie pediatrică și trei paturi în secția Boli infecțioase copii (...).Rata utilizării paturilor destinate aparținătorilor în spital în cursul anului 2011 a fost de 100%”, arată conducerea Spitalului. Reprezentanții acesteia invocă o serie de normative în domeniul Sănătății, normative care interzic mărirea numărului de paturi dincolo de dispozițiile Ministerului.

Taxele sunt legale

Conducerea spitalului arată că taxele percepute pentru însoțitorii copiilor sunt legale, având în vedere ”gradul ridicat de confort, peste confortul standard. Prin confort standard, în ceea ce privește cazarea, se înțelege salon cu minimum trei paturi, grup sanitar propriu, cu respectarea normelor igienico-sanitare și fără dotări suplimentare (televizor, radio, telefon, frigider și altele asemenea)”. Or, cei de la Spital arată că rezervele de la Sibiu, modernizate în 2011, au fiecare ”televizor, frigider, pat aparținător, pat copil, dulap pentru efectele personale, grup sanitar propriu”. ”Contribuția personală a asiguraților reprezintă diferența între tarifele pentru serviciile hoteliere cu grad ridicat de confort, stabilite de fiecare unitate furnizoare și cele corespunzătoare confortului ridicat. (...) Au fost și sunt percepute taxe pentru saloanele cu condiții hoteliere peste standardele prevăzute de lege, pentru internarea la cerre, a părinților copiilor în vârstă de peste trei ani, care solicită expres, internarea alături de copii”. Taxele sunt de 20 sau 80 de lei, în funcție de calitatea cazării.

Soluții? Un nou spital!

Pentru a reuși să îndeplinească dorința firească a mamelor de a fi internate alături de copiii bolnavi, conducerea Spitalului a identificat trei categorii de măsuri, ”din păcate niciuna din acestea dependente de putința exclusivă a Spitalului”.
În categoria ”termen scurt”, creșterea numărului de paturi aferente aparținătorilor în detrimentul paturilor pentru copii ar duce la diminuarea finanțării (sumele sunt alocate pe copil internat). Suplimentarea numărului de paturi pentru mame, fără reducerea paturilor pentru copii ar contraveni  prevederilor legale referitoare la numărul de paturi / suprafața utilă. Iar supraetajarea paturilor pentru mame ”ar crea premisele nerespectării normelor uzuale pentru prevenția infecțiilor interiare de spital”. ”Cu permisiunea expresă a compartimentului de specialitate din cadrul Direcției de sănătate publică Sibiu și a Ministerului Sănătății am putea încerca rezolvarea imediată a necesarului de paturi penntru mame prin una din măsurile menționate”, arată conducerea spitalului.

În cea de-a doua categorie de măsuri, pe termen mediu, medicii pediatri amintesc de mansardarea corpului A al Clinicii pediatrie, investiție preconizată să fie finalizată la finele acestui an ”și care va rezolva de o manieră aproape satisfăcătoare problema internării aparținătorilor copiilor bolnavi, conform reglementărilor în vigoare”.

În fine, pe termen lung răspunsul intră într-un cu totul alt registru. ”Sibiu, ca și toată țara, are și au nevoie de spitale moderne de copii, cu circuite specifice de spital, cu saloane «mamă-copil», cu finanțare adecvată și o lege a sănătății cât mai generoasă cu asistența copilului bolnav”, se mai arată în răspunsul la scrisoarea deschisă a mamelor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

TDL

Acum 12 ani

Mai face primarul un sesn giratoriu sau o fantana arteziana si va da flit cu spitalul vostru. Nu sunt bani pentru alt spital? Sa dea afara din cei 700 de frecatori de menta din Primarie! Basescu e de vina. Jos Basescu, jos Boc!
Raspunde

Bibu

Acum 12 ani

Asta e...
Raspunde

@TDL

Acum 12 ani

foarte pornit esti.. trebe sa existe o frustrare interioara ceva
Raspunde

D W@TDL

Acum 12 ani

ROGOJINA!!
Raspunde

Klaus Johannis

Acum 12 ani

Vezi ca platesc pentru fiecare postare, dar nu doar de un cuvant, boule!
Raspunde

dan constantin

Acum 12 ani

am avut copilul internat in acest spital. a fost internat de urgenta si operat cind noi, parintii nu eram in sibiu. a fost tratat exeptional multumiri dlui dr neamtu si dupa atitia ani. nu sunt de acord cu mame nebune si televiziuni isterice care nu intelg situatia si nu-i respecta pe doctorii de aici.
Raspunde

Vasi

Acum 12 ani

Corect....dar telenovela?....dramatismul?....isteria congenitala?......fara toate astea riscam sa devenim oameni normali
Raspunde

Mama unui baietel de 2 ani

Acum 12 ani

Situatia nu e buna deloc! Se interneaza copii deshidratati si slabiti cu copii cu boli infectioase!!!si se angajeaza femei pe care le-as numi spalatorese fara educatie. Femeia care mi-a adus baietelul la externare, de fata cu mine, pentru ca el tot cerea apa i-a spus \"taci din gura sau te duc sus!\". Si daca i-as fi dat o plama femeii as fi fost considerata o nebuna care isi protejeaza copilul prea mult!
Raspunde

Vasi

Acum 12 ani

pt. mamica baetelului de 2 ani: ca sa nu mai faci copii defecti, data viitoare sa treci pe orale.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus