Luni,
28.11.2022
Ceata
Acum
1°C

Cei care au reabilitat Ocna Sibiului, astupa acum gropile de gunoi si construiesc statiile de sortare

Mai bine de 46,3 milioane de lei, fără TVA, este valoarea contractului semnat ieri între Consiliul Județean Sibiu și asocierea Confort SA – Finara Consult, pentru construirea a două stații de compostare, una de sortare și pentru închiderea a cinci depozite neconforme din județ. Confort SA a mai beneficiat, recent, de un contract public în județul Sibiu – este vorba de reabilitarea lacurilor sărate și a zonelor adiacente acestora de la Ocna Sibiului.
Asocierea celor două firme timișorene a fost desemnată drept beneficiară a contractului de execuție în urma unei licitații publice. Stația de sortare cuprinsă în contract va fi amplasată în apropiere groapa de gunoi de la Cristian, dar pe teritoriul localității Șura Mică. Tot aici va fi amenajată și o stație de compostare. Cea de-a doua stație de acest fel va fi ridicată în localitatea Târnava, pe locul unei foste gropi de gunoi.
În fine, cele cinci gropi de gunoi neconforme care urmează a fi închise sunt cele din Agnita, Avrig, Cisnădie, Tălmaciu și cea din Sibiu, de la Remetea. Toate aceste gropi de gunoi nu mai sunt utilizate, dar urmează să fie acoperite cu mai multe straturi din diferite materiale (ultimul fiind de pământ – aproximativ 85 de cm).
Contractul semnat cu Confort SA și Finara Consult include și componenta de proiectare. Aceasta trebuie finalizată în următoarele două luni, care vor fi urmate de alte 12 luni în care trebuie finalizate lucrările de construcție. Proprietarul Confort SA, Georgică Cornu, dă asigurări că lucrările se vor încadra în termen. ”Există scrisorile de garanție de bună execuție, din care se poate recupera orice eventuală pagubă. Este posibilă să apară deficiențe, dar acestea vor fi remediate pe cheltuiala noastră, a executantului”, spune Georgică Cornu (foto plan apropiat), proprietarul firmei care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 120 de milioane de euro. La Ocna Sibiului, proiectul derulat sub antrepriza generală a firmei sale a înregistrat și întârzieri și deficiențe notate în perioada de notificare.

Pentru noul contract semnat la Sibiu, termenul de garanție este de doar 12 luni, reprezentanții Consiliului Județean susținând că acest termen este impus de autoritatea de management din cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu.
Construcția stațiilor de compostare, a celei de sortare și închiderea gropilor neconforme sunt parte a proiectului derulat de CJ Sibiu și denumit ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Sibiu”. În cadrul acestui proiect cu finanțare europeană, în prima jumătate a acestui an va mai fi organizată o procedură de achiziție publică pentru containere, pubele și alți recipienți necesari colectării selective a deșeurilor, unul din obiectivele propuse în proiectul derulat de CJ Sibiu. Valoarea totașă a acestui proiect este de aproape 94 de milioane de lei, fără TVA.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus