Duminică,
06.10.2024
Innorat
Acum
13°C

Mihaela Stancescu, meteorolog sef la CMR Transilvania-Sud: "Este o iarna absolut normala. Ne-am dezobisnuit noi"

Deschidem televizorul și toți reporterii speriați ne anunță că trăim cea mai grea iarnă din 1954. La Sibiu s-au donat zeci de tone de ajutoare pentru sinistrații prinși sub zăpezi. În plus, temperaturile foarte scăzute ne prognozează facturi record la gaz . Ca să ne lămurim, i-am făcut o vizită doamnei Mihaela Stăncescu, șeful serviciului de prognoză al Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud.

Reporter: Din punctul dumneavoastră de vedere, al specialiștilor, iarna aceasta despre care la televizor se spune ”cea mai grea din ultimii n ani”, este cu ceva deosebită?

Mihaela Stăncescu:Pentru zona noastră, pentru zona Sibiului și a Transilvaniei, nu a fost cu nimic deosebită. Ca să vă explic, nu s-a depășit numărul mediu de zile geroase în ianuarie, iar în februarie s-a atins numărul mediu de nopți geroase. Pentru luna ianuarie avem cam zece zile în medie de nopți geroase, iar în februarie cam șase, șapte, pentru sudul Transilvaniei. Cum spuneam, în ianuarie nu s-a depășit, în februarie suntem la limită. Asta despre partea de ger, din punct de vedere termic. Din punct de vedere al cantităților de precipitații ne încadrăm la limita normalului. Nu s-a depășit cu nimic cantitatea de apă căzută, iar ca strat de zăpadă suntem în norme.

Rep.: Ca o primă concluzie, este o iarnă absolut normală, nu are nimic deosebit.

M. S.:Da, este o iarnă absolut normală, după toate criteriile. Eu vorbesc numai despre zona noastră, despre Transilvania și sudul Transilvaniei, despre Sibiu.

Rep.: Care a fost evoluția în ultimii ani, de ce ni se pare altfel?

M. S.:În ultimii cinci ani, din ianuarie 2006 mai exact, în general toamna s-a prelungit foarte mult. Iarna a început aproape de fiecare dată târziu, din a doua jumătate a lunii ianuarie, prin urmare era normal ca în ianuarie și februarie măcar să avem regim de iarnă. Din cauza aceasta și iarna s-a prelungit mai departe, pentru luna martie. Aici apare anormalul, că ne-am dus cu iarna și cu temperaturile mai joase spre luna martie. Repet, vorbesc despre ultimii cinci ani, aici este anormalul, că toamna s-a prelungit și din punct de vedere termic și din punct de vedere al cantităților de zăpadă. Și prima jumătate a lunii ianuarie a fost mai caldă decât normalul. Iar ca zăpadă nici nu mai vorbim, că a cam lipsit. Ca să închei, iarna nu este deosebită nici din punct de vedere termic și nici din punct de vedere al zăpezii, singura deosebire fiind că începe prea târziu. Și se prelungește pentru luna martie.

Rep.: Am tot văzut la televizor comparațiile cu anul 1954, când este considerată cea mai grea iarnă...

M. S.: Atunci a fost pe arii extinse...

Rep.: Dar pentru zona noastră, a Sibiului?

M. S.:Pentru zona noastră a Sibiului această iarnă nu poate fi comparată cu ce a fost atunci. În general zona noastră este mai ferită, datorită munților, chiar ne putem considera norocoși. Fiindcă sunt rere viscolele în Transilvania. Viscole avem numai la munte, în zona Meridionalilor și de Curbură. Sudul țării este expus fenomenului viscol, din cauza anti-ciclonului est-european care aduce un aer polar continental de origine siberiană, în contact cu un ciclon mediteraneean, mai umed și mai cald. Contactul se face foarte bine pe zona extracarpatică, nu pe ramura internă a munților. Noi suntem feriți.

Rep.: Înțeleg că, până la urmă, cea mai mare schimbare este cea mentală, psihică, și nu cea meteorologică.

M. S.: Da, ne-am dezobișnuit, dar și pentru că ne-am obișnuit în ultimii ani cu temperaturi ridicate toamna. Toamna anului 2011 a fost chiar prea călduroasă și au lipsit precipitațiile. Lumea s-a dezobișnuit de fenomenele considerate mai extreme, simte oarecum frigul dar este normal. Mai ales dacă adie un pic vântul și sporește senzația de ger. Este vorba despre indicele de răcire și temperatura pe care de fapt o percepem. Dar nu este nimic deosebit pentru zona noastră.

Rep.: Pentru săptămâna care stă să înceapă, ne-ați putea spune la ce vreme să ne așteptăm zilele acesta?

M. S.: Începând de duminică avem parte de o ușoară încălzire, vom avea maxime pozitive și minimele vor fi rezonabile, cam în jurul a minus 5 grade Celsius minimele iar maximele pozitive. Pot să vă spun doar că această schimbare începe de duminică și va continua vreo două, trei zile, dar mai mult nu putem ști în acest moment.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus