Luni,
05.12.2022
Parțial Noros
Acum
1°C

Alegeri pentru chiulangii

”Am fost prezent, dar nu am semnat tot timpul condica”, sună cea mai vehiculată scuză printre parlamentarii care conduc în topurile celor care lipsesc de la serviciu. ”Am fost plecat în interes de serviciu”, vine o altă replică din partea celui mai neserios consilier local. Cu toții se pregătesc în acest an să candideze din nou. Că sunt alegeri parlamentare sau locale un alai de oameni se calcă în picioare pentru a deține o funcție de ales. La unii dintre ei urmează însă apoi patru ani de liniște.

”Am lipsit mai mult în ședințele de comisie. Am fost plecat din țară în interes de serviciu. Apoi am mai avut și niște probleme de sănătate. Cred că în acest an am o singură absență”, susține Flavius Stoica, unul din cei 23 de consilieri locali ai municipiului Sibiu. În anul 2011 și până în luna februarie, Stoica a strâns în total 21 de absențe, însumând aici ședințele de consiliu care se desfășoară o dată pe lună și ședințele din comisiil de specialitate. La ședințele de consiliu local, Stoica a absentat de șapte ori în aceste 14 luni. Are o prezență de 50%. Cu toate acestea, Stoica este de părere că ar mai merita un mandat. ”Este o onoare pentru mine să fac parte din Consiliul Local Sibiu. Dacă cei din PDL consideră că merit să fac parte din nou din lista de candidați a partidului voi accepta. Cred că merit în continuare să fac parte din Consiliul local, aș dori să-mi continui activitatea acolo”, Flavius Stoica, consilier local PDL.
Nici consilierii FDGR nu stau foarte bine la capitolul prezență, asta în ciuda semnalelor trase de primarul Klaus Johannis.  „N-am stat să memorez de câte ori lipsește x sau y. Am văzut doar că unii consilieri apar tot mai rar, în special consilierii PDL. Ai mei vin, nu se pune problema să lipsească. Pe ei îi văd tot timpul și știu că sunt prezenți, iar dacă chiulesc, le știu motivele exact", a declarat cu ceva timp în urmă primarul Sibiului.
Consilierii locali sau cei județeni nu sunt sancționați ăn niciun fel dacă lipsesc motivat sau nu de la ședințe. Singura problemă poate să apară doar atunci când absentează de trei ori consecutiv. Articolul 9, alineatul 2, litera d din legea Statutului aleșilor locali spune că un consilier își poate postul și pentru ”lipsa nemotivată de la mai mult de 3 şedinţe ordinare consecutive ale consiliului”. Nu a existat ănsă niciun caz în Sibiu.
Parlamentarii de Sibiu se situează la mijlocul clasamentului care vizează prezența aleșilor la voturile din Senat și Camera Deputaților, se arată în ultimul raport al Institului de Politici Publice
Parlamentarul sibian cu cele mai mari absențe este fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, care are o prezență de 26%. Cel mai ”chiulangiu” senator este liderul PNL, Crin Antonescu, cel care a reușit performanța să nu fie prezent la niciun vot.
Media prezenței deputaților de Sibiu este de 78,1%, una de mijlocul ”clasamentului”, raportat la media Camerei Deputaților. Printre cei mai ”silitori” deputați sunt Cornel Știrbeț (98%), Gheorghe Roman (90%) și Ioan Cindrea (89%). Ceilalți deputați au o prezență de ”pluton”: Mircea silvestru Lup (73%), Raluca Turcan (70%), Mircea Cazan (43%). Ovidiu Ganț, reprezentantul minorității germane în Camera Deputaților nu a lipsit la niciun vot final din plen, având o prezență de 100% 
Socoteala cu pricina a fost realizată în urmă cu două luni de către Institutul pentru Politici Publice (IPP) și a vizat activitatea parlamentarilor în sesiunea septembrie - decembrie 2011. Dacă în consiliul local, un consilier care lipsește de la ședință motivat sau nu, nu primește indemnizația, parlamentarii nu aveau nicio problemă din acest punct de vedere. Asta până când președinta Camerei Deputaților, Roberta Anastase, a decis ca parlamentarii care nu participă la vot să nu mai primească indemnizațiile de ședință. Decizia a venit în urma deciziei parlamentarilor din opoziție de a boicota lucrările parlamentului. În această situație sunt cinci deputați de Sibiu: Mircea silvestru Lup (PSD), Ioan Cindrea (PSD), Viorel Arcaș (PSD), Mircea Cazan (PNL) și Minerva Boitan (PNL), toți declarându-se în grevă parlamentară. 

Casetă

Casetă absențe în CL Sibiu (comisii de specialitate)

Stoica Flavius Sorin - 14 absențe

Cotârlă Liviu, Nartea Monica, Ziegler Winfried, Nowak Gertraud, Birk Ecaterina, Mitea Eugen - 3 absențe

- Mathes Helmut - 2 absențe

- Luca Ovidiu, Leopold Gerhard, Wagner Raimar, Gârleanu Maria, Hermann Gerold, Pavel Anita și Ciorugă Eugen - 1 absență

............

Casetă

Absențe în CL Sibiu (ședințe de Consiliu Local)

Stoica Flavius Sorin - 7 absențe

Luca Ovidiu, Mathes Helmuth, Nowak Gertraud - cate 3 absente

Cotârlă Liviu, Ziegler Winfried, Hermann Gerold, Stroie Ioan, Birk Ecaterina, Sârbu Ioan - cate 2 absente

Pavel Anita, Ciorugă Eugen, Brunchea Mariana, Grecu Bianke, Mitea Eugen, Wagner Raimar - câte o absență

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Georg

Acum 10 ani

CORRIGENDA in titlu, ca se vede: [...]Alegeri pentru chiulangi[...]. Citeste si scrie: Alegeri pentru chiulangii. Chiulangiu/ chiulangii nearticulat..iar articulat: chiulangiul/chiulangiii (cu trei i)
Raspunde

Georg

Acum 10 ani

CORRIGENDA: [...]Articolul 9, alineatul 2, litera d din legea Statutului aleșilor locali spune că un consilier își poate postul și pentru ”lipsa nemotivată de la mai mult de 3 şedinţe ordinare consecutive ale consiliului”.[...] Lipseste PIERDE intre: isi poate--postul.
Raspunde

me

Acum 10 ani

\"Cel mai chiulangiu senator este liderul PNL, Crin Antonescu, cel care a reușit performanța să nu fie prezent la niciun vot\" pentru ca dansul se scoala cand vrea el nu cand are nevoie romanii de el. nebun o fi ala care il va mai vota vreodata pe antonescu.
Raspunde

@ 3. me (IP 94.52.76.202)

Acum 10 ani

Basescu si PDL / Saracie Foamete
Raspunde

pt sibieni

Acum 10 ani

aveti stampila i mana mergeti la vot cu toti nu mai votati chiulangii si nemunca suturi in***si la plimbare cu ei
Raspunde

lola

Acum 10 ani

tine numai de noi cine ajunge in CL sau in parlament si din pacate ajung specimene care nu au nici o prezenta la sedintele de vot,precum crin antonescu,ceea ce nu ar trebuii sa se intample atata timp cat pt asta e trimis acolo(printre altele) daca de la nivelul asta se incurajeaza lenea atunci la ce sa te mai astepti de la omul de rand decat sa astepte ca statul sa ii dea asistenta sociala
Raspunde

Alin

Acum 10 ani

DA, DA si Crin e prezent spriritual .... la fel toti USL-istii care sunt asemeni unor guru ai politicii in romania. I-as explica eu lui Pogonici \"\"mura in gura\" sa zic asa, sau \"gutuie\" in gura sa zic .. cat de mult il apreciez eu pentru prezenta lui in Parlament ...
Raspunde

bianca

Acum 10 ani

da asa specimente de oameni au usl fug de raspundere si cand e greu numai dupa ciolan gras si la putere vor puturosi cu carici poganici si vestitul victoras
Raspunde

gigi corsicanu

Acum 10 ani

La parnaie cu chiulangii nu pe liste electorale ....
Raspunde

bula

Acum 10 ani

Eu pe astia i-as trage in teapa. Uite si la USL cum chiulesc de la munca, dar banii nemunciti ii vreau. Cum sa fi ales sa muncesti in parlament si tu sa alegi sa stai pe acasa de o luna si jumate, pai nu e sfidare asta?!?! Nici mort nu as vota picior de USList in parlament ...
Raspunde

Vasi

Acum 10 ani

Ce sa faca ma in parlament,figuratie?....tara asta este condusa de agramatii din pedele,curvele din udmr,si un partid care n-a participat la alegeri,format din jeguri....sa te duci in parlament,sa-i vezi pe prostii planetei si sa borasti......foarte bine ca nu se duc,nici sa n-o faca,lasa sa se termine era prostiei si apoi sa mai salveze ce nu s-a FURAT inca.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus