Miercuri,
21.02.2024
Innorat
Acum
5°C

"Avocatii sibieni nu au fost confruntati cu savarsirea de fapte de coruptie"

De o săptămână, avocații sibieni au o nouă conducere. În fruntea lor s-a instalat un avocat tânăr, școlit la București. Ce vrea el să facă și ce probleme au avocații sibieni, aflați în rândurile următoare.

de Ștefan Dobre
Reporter: Ați fost singurul candidat înscris pentru funcția de decan al Baroului Sibiu. V-a suprins acest lucru? De ce credeți că nu se înghesuie avocații sibieni pentru această funcție?
Nicolae Baier: Eu am îndeplinit deminitatea de consilier și în mandatul anterior. Am fost promovat de cei care au făcut parte din vechea conducere și, în momentul în care s-au apropiat aceste alegeri, au fost mai multe variante. Atât cei din vechea conducere, cât și avocații mai tineri au căzut de acord că aș putea administra bine Baroul Sibiu. Eu cred că Baroul Sibiu are personalități puternice și resurse suficiente, multe persoane ar fi fost eligibile pentru această funcție. Elocvent în acest sens este numărul mare al celor care s-au înscris pentru demnitatea de consilier. Consider că toți aceștia trebuie lăudați și apreciați pentru că este o muncă ce presupune curaj și altruism. Aceste demnități nu sunt remunerate. Spre deosebire de alte barouri din țară, noi nu primim nicio remunerație. Nu aș vrea să vă spun cunatumul indemnizațiilor la București. Atât ale consilierilor, cât și ale decanilor. Aș putea spune că sunt indemnizații care la Sibiu ne-ar scuti de alte eforturi suplimentare. A fost o competiție deschisă, democratică, iarăși, spre deosebire de alte Barouri care au numărat la voturi până la ora 4 dimineața. Este cazul Baroului Alba. Ca să mă întorc la întrebare, și pe mine m-a surprins că nu au fost alți candidați, dar nu este o reflexie a faptului că Baroul Sibiu nu ar avea oameni capabili. Și chiar dacă am fost unicul candidat, trebuia totuși să fiu validat de votul a jumătate plus unul alegători, ori eu din 301 electori am obținut votul a 297.
Rep.: Stați mai bine decât Johannis la Primăria Sibiu.
N. B.: Da, și trei voturi au fost împotrivă, iar unul a fost anulat.
Rep.: Acum că ați ajuns în această funcție, ce vă propuneți să faceți?
N. B.: În primul rând aș dori să păstrez echilibrul și stabilitatea Baroului. Baroul Sibiu nu a fost confruntat cu probleme deosebite sau săvârșirea unor fapte de corupție de către avocați. Este un lucru pozitiv care arată o anumită conduită profesională și morală. Aș mai vrea să adaptez administrarea Baroului la condițiile actuale pentru că sunt câteva comandamente care au apărut. În primul rând, învățământul profesional cu caracter continuu, care a devenit obligatoriu și care presupune o anumită procedură de participare la colocvii, la seminarii.
Rep.: O să vedem mai multe astfel de evenimente la Sibiu?
N. B: Trebuie să o facem și sperăm ca în cel mai scurt timp să demarăm un seminar la care să fie prezenți reputați specialiști. Important este impactul noilor coduri. Trebuie să aducem la Sibiu personalități pentru că trebuie îndeplinit un anumit punctaj. Eu sper ca în luna mai sau în luna iunie cel mai târziu să demarăm aceste proiecte. Un al doilea punct pe care mi l-am propus ar fi dezvoltarea relației cu instanțele și Parchetul. La nivel de Judecătorie și Tribunal există înțelegere și cred că în scurt timp vom reuși să ajungem la armonizare a relațiilor cu conducerea Parchetului.
Rep.: Mi-ați putea menționa trei probleme concrete cu care se confruntă acum avocații sibieni?
N. B.: Există o problemă generală care nu este numai a avocațiilor sibieni. Este problema rolului avocatului în societate. Puteți observa că încă se încearcă subminarea acestei profesii, prin înființarea de structuri paralele, precum Baroul constituțional care s-a și scindat între timp pentru că a apărut un barou de tip unipersonal. La ora actuală observ o timiditate în reprimarea acestui fenomen. Se tot invocă lipsa actului de înființare. Până în 1989 avocatura era o structură în cadrul Ministerului Justiției, iar după apariția Legii 51 din 1995 s-au creat cabinetele individuale și formele de exercitare a profesiei. Toate profesiile liberale au continuat după revoluție, iar un act expres de înființare, cum se tot menționează de către cei de la Baroul Constituțional, nu avem pentru că avem o lege în baza căreia funcționăm, ca și notarii. N-am auzit să se fi înființat un Notariat constituțional. Deci, ar fi problema identității și a rolului avocatului în societate. O a doua problemă este direct dependentă de dezvoltarea economică. Chiar dacă a crescut numărul cauzelor, cuantumul onorariilor nu se situează la un nivel onorabil care să asigure tuturor avocațiilor veniturile necesare. O a treia problemă ar ține de raporturile cu instanțele, dar considerăm că se pot rezolva. Baroul Sibiu se află pe direcție bună și cei care au asigurat conducerea până acum au asigurat o stabilitate în aceste vremuri mai dificile.
Rep.: Cum vedeți nivelul Facultății de Drept din Sibiu și nivelul absolvenților ei?
N. B.: Fiind absolvent de București, nu am prea avut conexiuni cu facultatea din Sibiu. Dar văd o colaborare pozitivă cu această instituție, mulți dintre colegii noștri sunt cadre didactice acolo. Cred că ei reprezintă barometrul cel corect de evaluare. Apoi, mulți dintre membrii Baroului Sibiu sunt absolvenți ai Facultății de Drept din Sibiu. Deci văd o colaborare bună.
Rep.: Credeți că la Sibiu piața permite o împărțire a avocaților pe specializări, așa cum vedem la București avocați de bussines spre exemplu?
N. B.: Eu zic că există la acest moment o specializare, chiar dacă nu este promovată agresiv cum se face la București. Salut buna credință a membrilor Baroului Sibiu care nu-și exprimă public veniturile realizate, clientela sau rezultatele. Colegii de la Sibiu respectă caracterul confidențial al relației client – avocat și nu raportează veniturile.
Rep.: Este o formă de promovare...
N. B.: Da, dar din punctul meu de vedere este destul de aproximativă. Și la nivelul Baroului Sibiu există servicii avocațiale de consultanță care sunt prestate de colegi avocați și acest segment al consultanței este în dezvoltare. În ultima vreme, pe fondul crizei, s-au accentuat aspectele de natură litigioasă. Există o specializare și în ceea ce privește tipul prestației și cred că va fi o dezvoltare aici. Faptul că numeroase societăți străine au deschis sau deschid în continuare puncte de lucru la Sibiu a creat și o nișă în domeniul avocaturii de bussines, în special de consultanță.
Rep.: După ce ați terminat Facultatea de Drept la București, de ce ați preferat să să profesați la Sibiu?
N. B.: Bucureștiul întotdeuna mi s-a părut - și în ultima vreme se accentuează acest lucru - un mediu în care nu îți poți desfășura în liniște fie și doar activitatea profesională. Este un oraș cu provocările necesare, dar care nu o oferă o viață care să corespundă standardelor mele. Am preferat Sibiul. Plus că am avut șansa să debutez la cabinetul domnului Suciu, care mi-a marcat cariera profesională și căruia îi mulțumesc public. Deci, mai bine la Sibiu la nivel de top decât într-un oraș mare în care nu știi care sunt șansele. La București este alt tip de avocatură, structurile mari sunt societăți cu sute de avocați... Consider că am luat decizia corectă.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

ana

Acum 11 ani

Raspunsurile date explica de ce l-am ales pe d-ul Baie decan. Este un om adevarat si uin foarte bun avocat. Sa fie si un bun coleg. Mult succes.
Raspunde

cQdxcCkJxwyhyqMkSPk

Acum 11 ani

Ce pot sa zic , mare respect petrnu tot ceea ce faci si cat de original' poti fi prin vocabular asemenea unui om simplu , de la tara . Profita din plin alaturi de Bobo al' mic de timpul liber si rupe-te in toate mantocariile' dupa malul marii . Pana intr-un final , nu-i nici o rusine in a te da intr-o ratusca . In cazul tau , ai motiv . Bobo al' mic . Te salut si inca o data respect !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus