Fisticul este fructul speciei de copaci aparţinând familiei anacardaceae, din specia Pistacia. Planta are o mărime medie, este sub formă de arbust foios, considerându-se a fi originar din regiunea muntoasă a Vestului Asiei. Există mai multe soiuri, însă cel mai popular este Kerman. Beneficiile fisticului au fost demonstrate de nenumărate ori de diverse studii.
De asemenea, uleiul de fistic este un emolient excelent, ajutând la hidratatrea pielii. Este folosit în gătit şi ca un ulei de baza sau de transmitere în medicina tradiţională, aromaterapie şi industria cosmetiă sau farmaceutică.
Fisticul conține mai mut de 30 de vitamine, minerale și fitonutrienți printre care: curpu, mangan și vitamina B6. Este singura “nucă” în a cărei compoziție se regăsește o cantitate mai mare de luteina și zeaxantin – antioxidanți responsabili pentru protejarea organismului de radicalii liberi dăunători. Fisticule este o sursă importantă de minerale.
Conţine cupru, care este important pentru o serie de procese biochimice responsabile pentru sănătatea organismului, cum ar fi dezvoltarea corectă a țesutului conjunctiv din oase și organe. De asemenea, este important pentru sănătatea cardiovasculară.
Conţine şi mangan, important în formarea oaselor și în metabolizarea proteinelor, grăsimilor și a carbohidraților. Tot în fistic se găseşte şi magneziul, care regularizează temperatura corporală, permite contracția nervilor și a mușchilor și sintetizează proteinele. Este important în metabolizarea vitaminei D.
Nici cantitatea de potasiu conţinută nu este mică, iar potasiul este vital pentru buna funcționare a tuturor celulelor din organism. Deficiența de potasiu poate conduce la hipertensiune arterială, apariția pietrelor la rinichi, afecțiuni cardiovasculare și atacuri cerebrale.
Tot în fistic găsim şi vitamina B6. 30 de grame de miez furnizează 20% din necesarul zilnic de vitamina B6. Aceasta e necesară pentru buna funcționare a sistemului imunitar, în producerea de hemoglobină și sintetizarea neurotransmițătorilor precum serotonina și dopamina.
Ajută la menținerea unor niveluri normale a glicemiei atunci când aportul caloric este scăzut precum și pentru ameliorarea simptomelor care însoțesc sindromul premenstrual. Radicalii liberi pot avea efecte negative asupra organismului, boli precum cancer sau afecțiuni cardiace.
Antioxidanții ajută la reducerea acestor efecte negative. Fisticul conține fenoli, substanță cu vaste proprietăți antioxidante.
Între alimentele ce conțin substanțe antioxidante, fisticul face parte din categoria celor care ocupă primul loc. Fisticul este o sursă bocată de fibre. Acestea ajută tractul digestiv absorbind apa și prevenind constipația, iar prin acestea, reduce riscul apariției hemoroizilor.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Vestului Asiei
Vizualizari: 548
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
@
Acum 9 ore
@Till
Acum 9 ore
Cartea ne face bine..
Acum 9 ore
Escu
Acum 9 ore
Cartea ne face bine..