Joi,
28.01.2021
Partial Noros
Acum
-1°C

Cum s-a bagat singur in gura politicii directorul Fiscului sibian

Directorul Direcției Generale a Finanțelor Publice Sibiu, Grigore Popescu, s-a lăsat prins în vria discuțiilor politice recente, referitoare la sumele alocate de Guvern din fondul de rezervă către primăriile din județul Sibiu. Cele mai mari sume au ajuns, evident, la primăriile conduse de edili înscriși în PDL.
În acest context, Grigore Popescu a adus în discuție, în cadrul unei conferințe de presă, o situație similară, care a avut loc în 2008, când Guvernul era controlat de PSD și PNL, iar la distribuirea de fonduri guvernamentale, primăriile PDL au fost lăsate la coadă sau fără niciun leu.
”Vreau să vin în completare, pentru că și din partea presei am primit solicitări referitoare la acel tabel cu cele 11,6 milioane de lei, din fondul de rezervă al Guvernului, cu destinație unele primării.
Vreau să vă reamintesc că în 2008 au existat două decizii ale Guvernului de atunci, una în aprilie și una în octombrie, prin care tot așa, în perioada electorală, s-au alocat fonduri. În 2008, fondurile alocate au fost în sumă de 28,3 milioane de lei. Că vorbim de destinație politică, numai 3,1 milioane de lei au mers atunci la primăriile PDL”, a rostit Grigore Popescu. Apoi, el a făcut referire la gestul conducerii Consiliului Județean Sibiu din acea vreme, care a solicitat aleșilor județeni să aprobe o redistribuire de fonduri locale către primăriile lăsate atunci de izbeliște. ”Vreau să apreciez că în acel an, Consiliul Județean a găsit resurse în noiembrie, cred, și a dat primăriilor PDL 2,4 milioane de lei, adică în compensare”.

Întrebat de ce a raportat această situație cu iz politic, Grigore Popescu a arătat înspre întrebările jurnaliștilor. ”Eu am făcut o informare. Nu am făcut o analiză, am făcut pentru că așa au fost întrebările primite de mine din partea presei. Vă las pe dumneavoastră, presa, să faceți analize”.

Directorul Fiscului sibian speră că, la fel ca în 2008, și acum Consiliul Județean Sibiu să găsească resurse pentru a compensa situația primăriilor ce au fost lăsate pe dinafară la recenta alocare de fondurilor guvernamentale. ”Aș spera că da. Acele resurse, chiar am discutat cu domnul președinte Bottesch, au apărut datorită faptului că veniturile din impozitul pe venit au crescut. Acum, dacă e să mă întrebați, într-un trimestru, am anticipat drept cote defalcate din impozitul pe venit ce vor reveni primăriilor 72 de milioane de lei. Dacă luăm încasările din acest trimestru, cu certitudine ajungem la 100 de milioane. Deci vor apărea sume în plus”.
Grigore Popescu a venit cu o nouă completare referitoare la redistribuirea sumelor din cotele defalcate. ”Nu președintele CJ a dat banii, ci Consiliul Județean a dat banii. Și sper ca tot Consiliul Județean sper ca din sumele suplimentare să redistribuie, undeva în a doua parte a anului”.

Scrisoare deschisă a lui Cindrea: ”arbitrar, abuziv și discreționar”

În cursul zilei de azi, președintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea, a semnat o scrisoare deschisă adresată președintelui CJ Sibiu, Martin Bottesch, și prefectului Horațiu Răcuciu, scrisoare în care le cere celor doi să declare public dacă au fost ”inițiatorii” sau ”consultanții locali” ai hotărârii de Guvern prin care, la începutul acestei luni, au fost împărțite peste 11 milioane de lei către 28 de primării din județ. ”Opinia noastră este categorică. Alocarea sumelor și stabilirea beneficiarilor s-a făcut în mod arbitrar, abuziv și discreționar. Pe lista comunicată se regăsesc doar două primării conduse de primari PSD, deși în Județul Sibiu, peste 39% din comunitățile locale (25 de primării) sunt conduse de aleși PSD. Argumentul echilibrării bugetului local pentru plata unor arierate și al cofinanțării unor proiecte finanțate din fonduri externe nerambusabile este neconcludent și sfidător, întrcât în județ primăriile PSD se confruntă cu aceleași dificultăți bugetare sau de cofinanțare”, arată Cindrea, în amintita scrisoare.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

intrebare

Acum 8 ani

cum poate sa comenteze gunoiul, jegosul si lepra de cindrea??? el, care cu pupincuristul de serviciu botza au jecmanit atatia oameni in era bombonel, care au furat cat au putut duce??? de fapt, ce ma mai mir, obrazul unor astfel de oameni e nu ingosat, pietrificat demult!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus