Miercuri,
19.03.2025
Cer Senin
Acum
2°C

Monumente istorice: ce au fost, ce s-ar putea sa nu mai fie

Recent clasată drept monument istoric de categoria A, Reședința de vară mitropolitană de pe bulevardul Victoriei are, în continuare, un viitor incert. Clasarea ca monument istoric a fost contestată, unul din motivele reprezentanților Mitropoliei pentru această acțiune fiind starea precară a imobilului care, odată devenit monument istoric, ar genera cheltuieli ”enorme” pentru întreținere. Câteva străzi mai încolo, pe locul unui monument ce nu a mai apucat să devină și istoric – moara Sibiului de pe strada Alba Iulia – proprietarii terenului golit de orice fel de sarcini încearcă obținere avizelor necesare pentru ridicarea unui mic mall (cu birouri), pe patru niveluri supraterane.

Reședința de vară mitropolitană de pe bulevardul Victorie, nr. 38,  a devenit monument istoric în grupa valorică A (cea mai importantă) în primele zile ale acestui an, după demersuri ample ale reprezentanților Direcției județene pentru cultură, culte și patrimoniu cultural național Sibiu.
Inclusă pe lista monumentelor istorice a fost și grădina care înconjoară clădirea amintită.

Clasarea ca monument istoric a respectivei clădiri s-a blocat, anul trecut, în atașarea la dosarul aferent a unor fotografii din interiorul imobilului: proprietarii clădirii, Arhiepsicopia ortodoxă română Sibiu, refuzau accesul inspectorilor Direcției pe motiv că există un iminent pericol de prăbușire. În cele din urmă, la aproape doi ani de la inițierea demersului, la dosar au fost atașate o serie de fotografii mai vechi, astfel că ministrul Culturii și-a pus semnătura pe ordinul de clasare a clădirii și a grădinii.

La finele lunii trecute, însă, pe ordinea de zi a Comisiei naționale a monumentelor istorice a fost pusă în discuție contestația formulată de Arhiepiscopie de la Sibiu, în calitate de proprietar, împotriva clasării respectivei clădiri. Reprezentanții Comisiei au respins, însă, această contestație, astfel că acum este așteptată o eventuală acțiune a Arhiepiscopiei în instanță.

Planurile Arhiepiscopiei: o nouă clădire

”Acolo, la cinci metri de casă este un fund de vale și am inițiat o serie de studii de specialitate pentru a vedea care este starea de fapt. Acolo trebuie investiți foarte mulți bani. Noi avem tot interesul să punem în valoare acest imobil. Și să nu ne mai spună alții care este valoarea lui, căci noi am făcut Istoria Artei înaintea multor altor specialiști”, declara mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, pentru Turnul Sfatului, înainte de clasarea clădirii.

Potrivit informațiilor obținute de Turnul Sfatului, fețele bisericești de la Sibiu au socotit că stadiul de degradare al structurii clădirii presupune costuri mult prea mari pentru menținerea imobilului. ”Pe vremea comuniștilor a avut loc o reabilitare, prin care soclul a fost întărit cu o centură de beton. Cum acolo există o vale dedesubt, soclul a rămas strâns în centura de beton, dar a cedat structura tavanului. În partea de sus, crăpăturile ajung și la 40 de cm. E nevoie de sume colosale pentru reabilitare, acum că e monument istoric”, au povestit, pentru Turnul Sfatului, reprezentanți ai Mitropoliei.

Planurile acestei instituții, înainte de clasare, prevedeau și o eventuală demolare a clădirii. ”Intenția era de a reclădi fidel acel imobil. Există documentatele necesare pentru a reface exact acea reședință, nu avem niciun interes să o facem pentru totdeauna dispărută”. Clasarea clădirii ca monunent istoric implică documentații elaborate în vederea reabilitării, costuri mai ridicate și proceduri mult mai atent supervizate.

Anul trecut, ÎPS Laurențiu Streza vorbea și de ridicare unei biserici în grădina din care, recent, au fost tăiați câțiva copaci.

Mall-ul de pe ”vechea moară”

Dacă soarta reședinței de vară mitropolitane este, în continuare, incertă, soarta morii din umbra Bastionului Soldisch a fost pecetluită încă din martie 2008. Fără ca imobilul să existe în scriptele Cărții funciare, clădirea de pe strada Alba Iulia nr. 2 a fost demolată într-o zi de sâmbătă și nimeni nu a fost găsit responsabil pentru acest lucru.

Proprietarii terenului rămas astfel liber, Prima Imobiliare SRL, au obținut, anul trecut, un certificat de urbanism pentru ridicarea unei noi clădiri: din cele șase niveluri, două ar fi fost reprezentate de parcări subterane, iar celelalte patru spații comerciale și de birouri, în chiar zona delimitată drept limita centrului istoric al Sibiului. Clădirea ar fi urmat să acopere tot spațiul disponibil, până aproape de bastionul Soldisch. Proiectul a fost respins, însă, de Comisia zonală a monumentelor istorice. A fost modificat cu ajutorul arhitecților - etajele superioare au devenit ”mai retrase” -  și a ajuns din nou și în fața Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism (CTATU) din cadrul Primăriei Sibiu. Însă nici această Comisie nu a avizat proiectul celor de la Prima Imobiliare SRL.

La începutul lunii februarie a acestui an, Primăria Sibiu a emis celor de la Prima Imobiliare un nou certificat de urbanism pentru elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru Zone Construite Protejate (PUZCP) în vederea construirii pe Alba Iulia nr. 2 a unui imobil cu spații comerciale, birouri și parcaje. Demersul celor de la Prima Imobiliare se bazează pe un aviz de oportunitate pe care l-au obținut de la administrația locală în martie anul trecut. ”Ca idee, vrem să ridicăm o construcție care să aibă destinația de birouri, dar și de spații comerciale la parter”, declara avocatul Iulian Bogdan Năstase, pentru Turnul Sfatului, în martie 2011.

  

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

ioan

Acum 12 ani

de palatul bruckrnthal din avrig ati auzit? e crasma! e hotelul de termopane a lui klingeis!
Raspunde

x

Acum 12 ani

ba ioane....brukenthal nu se scrie cu ck...se scrie bruchiental....ce legatura are comentariul tau cu articolul? cat despre streza, daca popii n au bani apai nu mai am ce sa comentez
Raspunde

Flo

Acum 12 ani

casa aia dupa victoriei e urata cu spume...ce tinem ma nene toate casele vechi de se darama? jos cu ea, facem un cinema(ca tot n-avem) mai mare, un sintetic ceva...un parc stam cu gagici studente una alta
Raspunde

@Flo

Acum 12 ani

Sper că îi la mișto comentariul tău, că altfel aș spune că ești tâmpit. Pur și simplu.
Raspunde

callas

Acum 12 ani

e o ironie a soartei ca tocmai Mitropolia, care a lasat cladirea dupa restituire sa decada in halul asta, ba chiar a ajutat cu niste sapaturi nefericite unde s-a adunat apa si a inghetat, nu s-a ingrijit nici macar ca geamurile pe timp de iarna sa fie inchise sau scocurile reparate, adica investitii de cateva mii de lei, se plange acum de starea in care e cladirea!! Nu au vrut sa o vanda desi oferte au fost destule, nu au vrut sa o repare, au asteptat sa se prabuseasca ca sa-si poata face un palat pe gustul mitropolitului, ca fonduri au , slava D-nului! Nu sunt cu nimic mai buni decat ceilalti baroni locali si proaspeti imbogatiti care ignora cu incapatanare valoarea istorica a Sibiului, o suta de comitete si comitii nu-i va opri sa aduca prostul-gust si in gradina lui Saguna. Chiar si punerea pe lista vine prea tarziu, cladirea e sortita sa dispara, ca si moara lui Pelger, ca si Beraria, iar celelalte monumete declarate istorice care sunt intr-o stare deplorabila ( de ex.casa de vara a baronului, unde balconul sta intr-un picior) le vor urma inevitabil. Tot ce se mai poate face este sa se urmareasca o arhitectura de bun simt la obiectele \"inlocuitoare\".
Raspunde

Odin

Acum 12 ani

Probabil ca interesul e sa pice respectiva cladire si apoi o sa apara vreun hotel cu masaj si fetite vesele pentru fetele bisericesti ca e nevoie mare de asa ceva mai ales ca se termina postul eventual un super mall bisericesc. Ca nu sunt bani de reparati sa zica lu mutu\' ca doar bani de catedrale megalomanice pot sa faca rost si cand criza ne lasa pe toti in foame.
Raspunde

Cristi

Acum 12 ani

In loc sa construiasca o biserica, mai bine s-ar apuca Mitropolia de constructia unui azil de batrani sau casa pentru oamenii defavorizati.
Raspunde

sibian

Acum 12 ani

Mai fratilor nu ati citit articolul. I.P.S.Sa Laurentiu a spus ca respectiva cladire va fi refacuta din nou asa cum a fost. Si cu asta basta. De altfel orice cetatean cu putina minte este de acord ca o cladire noua costa mai putin decat una in stare de degradare avansata si in care vor fi investiti bani cu sacul. Cu repect.
Raspunde

un sibian

Acum 12 ani

de ce nu se doneaza terenul orasului...se poate construi acolo un spital, o scoala, gradinita, etc...terenul e mare si e loc pentru multe...numai sa se vrea
Raspunde

cristi

Acum 12 ani

Felicitari Directiei Judetene de Cultura Sibiu(dl.Trufasiu Calin),macar ei se lupta cu Mitropolia atotstapanitoare de imobile.
Raspunde

@sibian

Acum 12 ani

Eu unul nu cred că s-ar apuca să refacă Palatul așa cum era. Credeți că e chiar așa de ieftin să execuți lucrări care se făceau la început de secol 20? Astea îs gogoși. Clădirea trebuie restaurată. Nu ne putem bate joc așa de monumente.
Raspunde

mitropolitul

Acum 12 ani

bani sunt, mitropolia a terminat anul trecut fiscal pe profit. dorinta de a repara nu este. mai interesant, este terenul din buricul targului pentru eventualele cladiri de birouri pt avocati si chiar un centru de afaceri. asa ca sa ma lase streza cu afacerile lui si ale lui gineri-sau, pt ca la ora actuala in afara de bani altceva nu vede biserica ortodoxa
Raspunde

Eugen

Acum 12 ani

\"...soarta moarei din umbra Bastionului ...\" Din ciclul: \"Sa vorbim si sa scriem romaneste!\", noi spunem \"soarta morii\", moarea este altceva cu o alta soarta.
Raspunde

www

Acum 12 ani

eh.oamenii sunt e vina k le dau bani pt toate prostiile la popi.arata nivelul redus al populatiei...
Raspunde

V D V

Acum 12 ani

CAND FUNCTIONA IN ACEST IMOBIL ,,CASA PIONIERILOR: TOTUL ERA IN ORDINE ACUMA IN DEMOCRATIE ESTE O RUINA : CIND ERA MAI BINE? INTERESUL DE ACUMA ESTE IMOBILIARELE ,DARAMAM LUAM SPAGA SI VINDEM .
Raspunde

iupidu-idu

Acum 12 ani

sa se construiasca o sala de bungee jumping.
Raspunde

eu

Acum 12 ani

cu smerenie si evlavie va aduc la cunostiinta ca uimil in fata lui Dumnezeu sunt si va servesc pe voi oamenii de rand:***www.facebook.com/photo.php?fbid=10150629244426012&set=a.411199046011.190667.609216011&type=1&theater; ***www.facebook.com/photo.php?fbid=3292327904002&set=a.1132994522017.2022370.1141894575&type=1&theater va rog nu fiti subiectivi.
Raspunde

CENZURA LA GAZETA!!!

Acum 12 ani

Stahanovistii, encavedistii si securistii din turnul sfatului s-au trezit devreme, sa citeasca postarile \"incomode\". Iata ce-am gasit cand am vrut sa accesez un ANUME articol cu comentariile adiacente!!! ERROR The requested URL could not be retrieved ________________________________________ The following error was encountered while trying to retrieve the URL: ***www.turnulsfatului.ro/14308/ips-laurentiu:-divortul-si-adulterul-moda-la-care-acum-toata-lumea-se-raporteaza.html? Access Denied. Access control configuration prevents your request from being allowed at this time. Please contact your service provider if you feel this is incorrect. Your cache administrator is webmaster. Alte articole le pot deschide!!! Am accesat articolul \"interzis\" de pe telefon, deci e clar ca am interdictie pe IP doar pe acest articol. Asta inseamna ca, pur si simplu, m-au banat. Nu le-a convenit atitudinea mea vis-a-vis de un articol natang, fatarnic si retrograd. Ok, puteau sa-mi stearga comentariile, dar n-aveau dreptul sa-mi interzica accesul LA ARTICOLUL RESPECTIV. Este ILEGAL, gazetarilor. N-am folosit limbaj obscen, trivial, mi-am permis sa am o cu totul alta parere, argumentata, decat cea a IPS-ului si a autorului articolului. Atat. Unde-i dreptul la LIBERA EXPRIMARE, stimabililor? Conform Constitutiei, ingradirea acestui drept este INFRACTIUNE!!!
Raspunde

Georg

Acum 12 ani

18. CENZURA LA GAZETA!!! (IP 91.227.90.4) Stahanovistii, encavedistii si securistii din turnul sfatului s-au trezit devreme, sa citeasca postarile \"incomode\".____________________________________ Dupa cate stiu eu, corectati-ma daca nu am dreptate, TURNUL SFATULUI este un ziar (online si tiparit) PARTICULAR..Nu este sustinut din fonduri publice, deci din IMPOZITUL Clasei Muncitoare si prin urmare nu este obligat sa posteze orice comentariu, dimpotriva, poate sa stearga orice nu-i convine. Cand VETI PLATI la MICA PUBLICITATE, veti putea publica acolo orice, dar acolo va veti restrange numarul de cuvinte...fiecare SEMN costa.. In schimb aveti DREPTUL sa va manifestati lIBERTATEA la OPINIE pe pagina personala de NET pe care o platiti din propriul buzunar.. Sper ca intelegeti situatia..ESTE PARTICULAR si LA EL ACASA face ce crede de cuviinta.. Daca nu am dreptate, aratati-mi unde gresesc..si ma corectez...cenusa pe crestetul meu...
Raspunde

dinel

Acum 12 ani

Oare de ce s-au taiat si copacii din gradina mitropoliei peste noapte? daca intr-adevar tovarasul mitropolit ar vrea sa refaca aceasta cladire, cel putin ar fi lasat copacii seculari, care cu siguranta nu o sa mai creasca in aceasta poluare, oricum nu in viata noastra. Unii creaza, altii distrug. Asa s-a intimplat si cu copacii fantastici din fata primariei vechi, primele actiuni din careira actualului primar invirtiti de niste afaceristi, care au taiat copacii, si au pus niste tuia amariti in loc. cum se poate degrada de la sine o cladire in halul acesta cind In 1998 Rasinareanu mai locuia in el? Scenariul sumbru este cea amintita de mai multi, ca va cadea cladirea ajutat de echipa tovarasului din toate partile. Si va declara ca nu se poate reface, reconstrui ca nu sunt bani, mesteri etc. si intra in zona de busines. MARE PACAT!!! Eu mai sper, mai sunt si minunti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus