Recent clasată drept monument istoric de categoria A, Reședința de vară mitropolitană de pe bulevardul Victoriei are, în continuare, un viitor incert. Clasarea ca monument istoric a fost contestată, unul din motivele reprezentanților Mitropoliei pentru această acțiune fiind starea precară a imobilului care, odată devenit monument istoric, ar genera cheltuieli ”enorme” pentru întreținere. Câteva străzi mai încolo, pe locul unui monument ce nu a mai apucat să devină și istoric – moara Sibiului de pe strada Alba Iulia – proprietarii terenului golit de orice fel de sarcini încearcă obținere avizelor necesare pentru ridicarea unui mic mall (cu birouri), pe patru niveluri supraterane.
Reședința de vară mitropolitană de pe bulevardul Victorie, nr. 38, a devenit monument istoric în grupa valorică A (cea mai importantă) în primele zile ale acestui an, după demersuri ample ale reprezentanților Direcției județene pentru cultură, culte și patrimoniu cultural național Sibiu.
Inclusă pe lista monumentelor istorice a fost și grădina care înconjoară clădirea amintită.
Clasarea ca monument istoric a respectivei clădiri s-a blocat, anul trecut, în atașarea la dosarul aferent a unor fotografii din interiorul imobilului: proprietarii clădirii, Arhiepsicopia ortodoxă română Sibiu, refuzau accesul inspectorilor Direcției pe motiv că există un iminent pericol de prăbușire. În cele din urmă, la aproape doi ani de la inițierea demersului, la dosar au fost atașate o serie de fotografii mai vechi, astfel că ministrul Culturii și-a pus semnătura pe ordinul de clasare a clădirii și a grădinii.
La finele lunii trecute, însă, pe ordinea de zi a Comisiei naționale a monumentelor istorice a fost pusă în discuție contestația formulată de Arhiepiscopie de la Sibiu, în calitate de proprietar, împotriva clasării respectivei clădiri. Reprezentanții Comisiei au respins, însă, această contestație, astfel că acum este așteptată o eventuală acțiune a Arhiepiscopiei în instanță.
Planurile Arhiepiscopiei: o nouă clădire
”Acolo, la cinci metri de casă este un fund de vale și am inițiat o serie de studii de specialitate pentru a vedea care este starea de fapt. Acolo trebuie investiți foarte mulți bani. Noi avem tot interesul să punem în valoare acest imobil. Și să nu ne mai spună alții care este valoarea lui, căci noi am făcut Istoria Artei înaintea multor altor specialiști”, declara mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, pentru Turnul Sfatului, înainte de clasarea clădirii.
Potrivit informațiilor obținute de Turnul Sfatului, fețele bisericești de la Sibiu au socotit că stadiul de degradare al structurii clădirii presupune costuri mult prea mari pentru menținerea imobilului. ”Pe vremea comuniștilor a avut loc o reabilitare, prin care soclul a fost întărit cu o centură de beton. Cum acolo există o vale dedesubt, soclul a rămas strâns în centura de beton, dar a cedat structura tavanului. În partea de sus, crăpăturile ajung și la 40 de cm. E nevoie de sume colosale pentru reabilitare, acum că e monument istoric”, au povestit, pentru Turnul Sfatului, reprezentanți ai Mitropoliei.
Planurile acestei instituții, înainte de clasare, prevedeau și o eventuală demolare a clădirii. ”Intenția era de a reclădi fidel acel imobil. Există documentatele necesare pentru a reface exact acea reședință, nu avem niciun interes să o facem pentru totdeauna dispărută”. Clasarea clădirii ca monunent istoric implică documentații elaborate în vederea reabilitării, costuri mai ridicate și proceduri mult mai atent supervizate.
Anul trecut, ÎPS Laurențiu Streza vorbea și de ridicare unei biserici în grădina din care, recent, au fost tăiați câțiva copaci.
Mall-ul de pe ”vechea moară”
Dacă soarta reședinței de vară mitropolitane este, în continuare, incertă, soarta morii din umbra Bastionului Soldisch a fost pecetluită încă din martie 2008. Fără ca imobilul să existe în scriptele Cărții funciare, clădirea de pe strada Alba Iulia nr. 2 a fost demolată într-o zi de sâmbătă și nimeni nu a fost găsit responsabil pentru acest lucru.
Proprietarii terenului rămas astfel liber, Prima Imobiliare SRL, au obținut, anul trecut, un certificat de urbanism pentru ridicarea unei noi clădiri: din cele șase niveluri, două ar fi fost reprezentate de parcări subterane, iar celelalte patru spații comerciale și de birouri, în chiar zona delimitată drept limita centrului istoric al Sibiului. Clădirea ar fi urmat să acopere tot spațiul disponibil, până aproape de bastionul Soldisch. Proiectul a fost respins, însă, de Comisia zonală a monumentelor istorice. A fost modificat cu ajutorul arhitecților - etajele superioare au devenit ”mai retrase” - și a ajuns din nou și în fața Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism (CTATU) din cadrul Primăriei Sibiu. Însă nici această Comisie nu a avizat proiectul celor de la Prima Imobiliare SRL.
La începutul lunii februarie a acestui an, Primăria Sibiu a emis celor de la Prima Imobiliare un nou certificat de urbanism pentru elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru Zone Construite Protejate (PUZCP) în vederea construirii pe Alba Iulia nr. 2 a unui imobil cu spații comerciale, birouri și parcaje. Demersul celor de la Prima Imobiliare se bazează pe un aviz de oportunitate pe care l-au obținut de la administrația locală în martie anul trecut. ”Ca idee, vrem să ridicăm o construcție care să aibă destinația de birouri, dar și de spații comerciale la parter”, declara avocatul Iulian Bogdan Năstase, pentru Turnul Sfatului, în martie 2011.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Istoria Artei , Laurențiu Streza , Alba Iulia , Primăria Sibiu , Plan Urbanistic Zonal , Turnul Sfatului , Reprezentanții Comisiei , Primăriei Sibiu , Planurile Arhiepiscopiei , Zone Construite Protejate , Iulian Bogdan Năstase , Prima Imobiliare , Bastionului Soldisch
Vizualizari: 898
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
A
Acum 1 oră
Sparrow
Acum 1 oră
@@atentie
Acum 2 ore
A
Acum 2 ore
Avrigean