Duminică,
12.10.2025
Innorat
Acum
13°C

Leurda- o planta miraculoasa

Leurda este o plantă perena, care crește în umezeala pădurilor, în locuri umbroase. Are rădăcina asemănătoare unei cepe și tulpini înalte de 15 până la 40 cm, care poartă frunze mari, strălucitoare, de formă ascuțită și culoare verde. Din aprilie până în iunie are flori albe, caracterizate de o aromă de usturoi. Plantă are semințe negre și se înmulțește prin polenizare.

Beneficiile leurdei:

Este ușor de recunoscut și nu poate fi confundată deoarece întreaga plantă exală un miros puternic de usturoi, dar mai puțin pregnant, nelăsând izul neplăcut al acestuia.

Din punct de vedere terapeutic, acțiunea leurdei este considerată a fi mai puternică decât a usturoiului. De la acestă plantă se folosesc frunzele, înainte de înflorire, precum și bulbul.

Pentru alimentație și preparare în stare proaspătă, se recoltează frunzele fragede, tinere, în lunile martie-aprilie. Deși mulți cred că leurda este usturoi sălbatic, este vorba de două specii diferite. Le putem deosebi ușor, prin forma frunzelor. În vreme ce ale usturoiului sălbatic sunt lungi și subțiri, cele ale leurdei sunt late, asemănătoare cu cele de lăcrămioară. Leurda crește în păduri sau pe câmpii umede și umbrite, în timp ce usturoiul sălbatic îl întâlnim la marginea câmpiilor, pe terenuri necultivate.

Leurda conține vitaminele A, C, complexul de vitamină B și săruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru.

Frunzele verzi și proaspete de leurdă se pot consuma în salate sau alături de sfeclă roșie, spanac, castraveți, fasole; cu maioneză de legume, în piure de urzici, mâncare de verdețuri- spanac, ștevie; unt de verdețuri, paște sau alte preparate care se pretează cu usturoi.

Se întrebuinţează de asemenea ca şi condimen, frunzele se folosesc proaspete, tăiate mărunt, presărate pe sandviciuri, pe pâinea cu unt sau mărunţite şi nefierte, aromatizând supele, ciorbele şi alte mâncăruri. Leurda se foloseste des în bucataria europeană. Frunzele proaspete, culese primăvara, sunt folosite la aromatizarea sosurilor, cartofilor, omletelor sau brânzeturilor.

Bulbii se folosesc precum usturoiul. Leurda conferă o aromă deosebită perişoarelor, chiftelelor, găluştelor, tocăniţelor cu carne sau altor mâncăruri al caror gust este îmbunătăţit, de regula, cu pătrunjel verde ori usturoi. Frunzele mai pot fi consumate fie singure, sub forma de salată sau ca piure, fie în amestec cu frunzele de urzica care îi atenuează gustul destul de înţepător.

Leurda a fost declarată "Planta mileniului trei", iar efectele sale asupra inimii, a vaselor de sange, a digestiei, a sistemului imunitar şi a celui endocrin uimind pur şi simplu oamenii de ştiinţă. În prezent, leurda este considerată mai puternică din punct de vedere terapeutic decat usturoiul, care la rândul său este unul dintre cele mai folosite şi apreciate medicamente naturale din lume.

Consumul de leurdă are asupra organismului un mare rol depurativ şi diuretic; ea curăţă sângele, ficatul, stomacul şi intestinele, rinichii şi vezica. Leurda se întrebuinţează în aceeaşi măsură şi ca hipotensiv, vermifug, hemostatic (în hematurie), antitoxic (în intoxicaţie cu nicotină sau ajutându-i pe cei ce vor să se lase de fumat).

Allium Ursinum este bogată în adenozină; acestă substanţă fiind recunoscută de lumea ştiinţifică ca având un rol puternic de reducere a colesterolului, împiedecarea formării trombilor şi iîn scaăderea tensiunii arteriale. Într-adevar, leurda este de un real folos întregului sistem cardiovascular, reglând bătăile inimii, tonifacând muşchiul inimii, menţinând elasticitatea vaselor de sânge şi împiedicând formarea cheagurilor de sânge.

Este antiinflamator vascular, antiagregant plachetar şi fluidifiant sangvin, ajutând la vindecarea flebitelor, tromboflebitelor, trombozelor şi sechelelor dupa accidente vasculare. Favorizează circulaţia cerebrală şi previne sclerozarea vaselor de sânge.

Reglează tensiunea, avand efect vasodilatator şi ajută la menţinerea presiunii sangvine normale. Neutralizează radicalii liberi din sânge, ajută la vindecarea reumatismului şi stagnează procesul de îmbătrânire.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Tag-uri: Allium Ursinum

Vizualizari: 5539

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pe același subiect

Sus