Sâmbătă,
04.02.2023
Ceata
Acum
-2°C

Undeva la Purcarete

E lipsit de sens să ridicăm elogii Teatrului Național Radu Stanca. Sau Festivalului Internațional de Teatru. Sau secției teatrale din cadrul ULBS care aduce an de an înlocuitori sau mici adăugiri trupei fantastice reunite în teatrul sibian. E lipsit de sens pentru că genialitatea, o dată atinsă, devine ceva obișnuit. Banal. Orice nou produs ieșit din „uzinele” teatrului sibian pleacă din start de la un standard ridicat. Și, la un moment dat, ajungi să te întrebi dacă se poate face ceva mai mult decât atât. Silviu Purcărete, omul care a redefinit succesul în teatrul românesc cu piesa Faust, a distrus toate barierele ridicate între genialitate și normalitate cu „Undeva la Palilula”. Arareori un debut regizoral - este primul film al regizorului Purcărete – a înfipt săgeata atât de aproape de țintă. Purcărete a creat singurul film unic din cinematografia românească. Fără termen de comparație, fără echivalent. Sigur, filmul e supus gustului publicului. De la premiera sibiană au ieșit oameni dezamăgiți, au ieșit oameni cu privire pierdută rumegând încă scene din film, au ieșit oameni cu părul dezlânat și ochi sticloși, martori unui extaz cinematografic. „Undeva la Palilula” e un film aproape imposibil de digerat. E genul acela de film pe care nu-ți prea vine să îl vezi a doua oară, care n-ai putea să îl urmărești la ora 20, pe HBO. E un film pentru care ai nevoie de o stare ca să îl poți viziona până la capăt. De la premieră până astăzi am auzit nenumărate păreri. Că ar fi un film plin de clișee, că ar fi prea lung, că ar fi prea greu. Iar adevărul este compus din câte puțin din toate. Însă, dacă Palilula excelează la un capitol încă neatins de vreun alt film este jocul personajelor secundare. Purcărete a știut exact la ce și cum să folosească fiecare personaj. Adaugă fabuloasele decoruri, cum n-a avut niciun alt film, impecabila imagine, creativitatea coloanei sonore și vei avea singurul film unic din cinematografia românească. Poate nu cel mai bun, poate nu cel mai de succes, dar cu siguranță singurul film unic. Și încă nici n-am ajuns la subiectul său...

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

3 comentarii

lol

Acum 10 ani

Ia uite unde statea criticul cinematografic! Cu sportul le ai, chiar daca nu-i chiar tenis, poza de ganditor incruntat si suparat pe lume ti-ai tras... Pacat ca stai mai nasol cu scrisul, altfel erai un CTP sibian! :))))
Raspunde

valentin mihali

Acum 10 ani

e unic si-ti dau lacrimile de ris
Raspunde

Briliantule,

Acum 10 ani

RIDICI statui si ADUCI elogii (ELOGIEZI). Cine dracu\' v-a-nvatat sa scrieti pe voi, adunatura de pseudogazetari de la Turnul Sfatului? Eu v-as RIDICA o spanzuratoare in Piata Mica nr. 30, pe care v-as recomanda s-o folositi cu incredere, dupa care v-as ELOGIA pentru ca ne-ati curmat suferinta. Voi sunteti chiar lipsiti de respect pentru cititori.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus