Sâmbătă,
24.07.2021
Parțial Noros
Acum
26°C

Sergiu Nistor: ”Dosarul Sibiului pentru UNESCO va fi trimis pana in 2013 la Paris”

La Sibiu, pe Sergiu Nistor toată lumea îl cunoaște de pe vremea Capitalei Culturale Europene din 2007. A ocupat atunci funcția de comisar guvernamental pentru program. Astăzi, Sergiu Nistor este secretar de stat în Ministerul Culturii și nu s-a îndepărtat prea mult de Sibiu. Pentru că ocupă și funcția de secretar al Comisiei Naționale pentru UNESCO, l-am întrebat pe Sergiu Nistor care este situația dosarului Sibiului și ce șanse mai avem ca centrul istoric al orașului să devină monument protejat internațional.


Rep.: Care este situația dosarului UNESCO al Sibiului? Lucrează cineva la el?
Sergiu Nistor: Desigur că se lucrează la el. Pe această temă am avut recent o discuție și cu domnul primar Klaus Johannis căruia i-am spus că voi avea grijă în viitorul apropiat să restructurăm puțin modul de lucru, în sensul că vor avea loc acum mai multe consultări între specialiști și nu la finalul elaborării dosarului. Adică trebuie să-i dăm o formă și, după, să avem mai multe consultări astfel încât să ajungem la forma lui finală după ce mai mulți experți au fost angrenați în proiect și și-au spus cuvântul. Vreau să abandonăm sistemul de a merge cu un dosar mult, mult timp și să lăsăm pe ultima clipă, foarte puțin timp, consultărilor specialiștilor. Eu cred că aici a fost sensibilitatea și punctul slab al fostului dosar.


Rep.: Propunerea aceasta a dumneavoastră grăbește modul de lucru sau nu-l schimbă? Când vom avea un termen clar pentru finalizarea dosarului Sibiului la UNESCO?
S. N.: Termenul pentru trimiterea dosarului complet la Paris, pentru a prinde trenul anului respectiv, este întotdeauna până la întâi februarie. Părerea mea este că dosarul Sibiului îl vom trimite în cursul anului viitor. Nu știu, n-aș putea spune acum cu exactitate dacă înainte sau după data de întâi februarie, dar în orice caz până în 2013 el poate fi trimis la Paris.


Rep.: Rămâne același sistem, tandemul Sibiu – Sighișoara?
S. N.: Da, cu siguranță! Aceasta este singura formulă care îi asigură dosarului o șansă de peste 50 la sută. Pentru ca Sibiul să meargă singur la UNESCO este, cum să spun, o provocare foarte interesantă, dar cu șanse de izbândă mult mai mici.


Rep.: Sau deloc?
S. N.: Nu, ea poate să funcționeze, dar cred că dacă mergem pe calea aceasta ne angajăm la un drum mai dificil și mai lung. Sunt cazuri în care au fost respinse de trei ori dosarele și a treia oară au mers. Dacă și Sibiul ar merge pe o astfel de variantă cred că ne-am îndrepta către o redepunere, repetată până când argumentele noastre ar fi înțelese și acceptate, în cele din urmă.


Rep.: Care sunt procedurile? Dacă depunem dosarul în 2013, cum ați spus, în cât timp vor putea ști sibienii dacă au sau nu un centru istoric protejat UNESCO?
S. N.: Procedura durează cam un an și jumătate.


Rep.: Deci, cel mai repede, vom ști abia în 2015?
S. N.: Da, dacă dosarul va fi depus în 2013 vom putea ști în 2014 care este recomandarea ICOMOS și doar la reuniunea comitetului de la mijlocul lui 2015 vom putea avea o validare.


Rep.: Din comisiile care lucrează la dosarul Sibiului fac parte și specialiști sibieni?
S. N.: Sigur, cea mai importantă persoană este domnul academician Paul Niedermaier. Pot să vă spun că dânsul este persoana absolut cheie a acestui grup de lucru. Și, mă rog, eu m-am bucurat că într-o anumită perioadă  când am revenit în Ministerul Culturii eram considerat a fi și eu parte a echipei ”de la Sibiu”, cum îi ziceau colegii. Pot să vă spun că mi-a făcut o mare plăcere să mi se spună în acest mod.


"Este îmbucurător faptul că în ultima perioadă, în România, ţară ce are în Lista Patrimoniului Mondial şase poziţii de patrimoniu cultural cu 30 de localităţi, există două comunităţi locale, Sibiu şi Târgu Jiu, care, prin decizia şi acţiunea consiliilor locale şi a primarilor, se preocupă de promovarea patrimoniului lor cultural în Lista Patrimoniului Mondial. Este vorba de refacerea dosarului de nominalizare în Lista Patrimoniului Mondial a centrului istoric al Sibiului şi de elaborarea dosarului de nominalizare şi luarea măsurilor corespunzătoare pentru protejarea patrimoniului monumental brâncuşian de la Târgu Jiu", Sergiu Nistor, președinte ICOMOS

 

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Georg

Acum 9 ani

As fi vrut, m-ar fi bucurat mai mult decat orice altceva...Stiam din poze numai.....DAR acum vazand CONCRET pe strada..NICIO SANSA...Poate Premiul cel Mare de nr. de Crasme pe metru patrat..
Raspunde

eKmWQZKM

Acum 9 ani

Da, asa-i, pentru ture de o zi, merge un savnids sau te miri ce. Dar la mai multe zile primus-ul e un "must". In rest, parere si experienta personala, pe cat posibil evit conserve dubioase...adica merge foarte bine un pateu, o iahnie de fasole..dar la altele nu prea ma bag. Pe amiaza (e drept ca deja ma refer la chestii mai grele unde timpul conteaza) de obicei glucoza la oprire, apoi batoane de cereale, ciocolata, fructe uscate. Gust cam nasol...dar energie pentru toata ziua. Aveam pe undeva un link cu ce ar fi indicat sa mananci. Daca vrei, il caut si ti-l dau. Pana una alta, inca n-am terminat de citit seria "de la 0 la 2544", dar imi place enorm.
Raspunde

nIYOeYwChAxPNjHP

Acum 9 ani

In cazul asta e super cu toate ca ne este putin teama sa lasam "lucrurile" neincuiate!Noi sunetm patiti si ne este cam teama; nu ca am avea cine stie ce valori insa lucrusoarele (rucsacul, primusul, sacii de dormit) sunt cat de cat de calitate fiindca al meu sot merge pe principiul "ori luam ceva de calitate ori nu mai luam nimic"!Dar as putea vorbi eventual cu cei de la salvamont!mercic mult!ps: s-ar putea sa-ti mai pun unele intrebari :)
Raspunde

fTOpPfZrT

Acum 9 ani

Asta e probabil cea mai mare pritose pe care a spus-o Basescu (si vad ca insista pe aceasta idee, a mai spus-o si alta data).Scopul statului (si al reprezentatilor sai) e sa ne creeze conditii decente sa putem trai aici, nu sa negocieze cu altii ca sa putem pleca mai usor...O mare bila neagra pentru Basescu!
Raspunde

Ion Purcarea

Acum 9 ani

Inca un exemoplu de incompatibnilitate - pai nu poate fi si Presedinte la Comisia UNESCO si presedinte ICOMOS si in acelasi timp si secretar de stat!!!!!!!! Acest nou Rizzi al Romaniei care fura \"cu scena\" .......vezi si ce zice Curtea de Conturi despre activitatea lui Nistor la Sibiu......Oare o sa ancheteze cineva toate hotiile astea? Cat despre Sibiu o sa il vedem in UNESCO peste vreo 20 de ani daca se ocupa el de asta...........sa fim seriosi.....
Raspunde

cadrilater

Acum 8 ani

dupa cate stiu eu, un dosar UNESCO nu se poate respinge de 3 ori, ca apoi sa fie aprobat, odata si gata! iar Johannis a spus de mai multe ori ca nu tine neaparat sa primeasca Sibiul \" onoarea\", sunt numai restrictii si bataie de cap, asa ca ...succes in 2013 sau 2014 sau...depinde cat vor mai sta in functie cei din interviu. Oricum nu au sanse cu prezentarea imbacsita si demodata pentru care odata au obtinut un \"no\" plus de toate constructiile vesele care s-au ridicat intre timp.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus