Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
3°C

Eftimie Costeiu, ianuarie 2008: "Politicianul e limitat in gandire"

Interviu publicat în Sibiu Standard, în ianuarie 2008:

A fost președinte al Consiliului Județean, iar acum este vicepreședintele PC Sibiu. Conduce o fabrică și un hotel, alături de cei doi copii. Ei i-au deschis ochii și acum crede că viitorul este al tinerilor care nu sunt încă lăsați să vorbească. Asta și în politică. Sau mai ales în politică. 

 
Reporter: Ce e schimbat în bine și în rău, în lumea politică, în ansamblu? 
Eftimie Costeiu: Lucrul cel mai grav în politică locală e că au cam rămas aceleași figuri. Nu a mai venit nimic din spate. Sunt 17, 18 ani de la revoluție și nu vine nimic din spate. A trecut atâta timp și mă așteptăm ca măcar de la organizațiile de tineret să apăra ceva. Fac o comparație la câți ani i-au trebuit regimului comunist să se consolideze și de câți ani are nevoie societatea noastră să se pună pe picioare. Mai devreme de 1962, comuniștii raportau că s-a terminat colectivizarea agriculturii. Acum s-au terminat 17 ani și nimic. Cindrea e președinte la PSD din 1996. Nu e normal. 
 
R: La PC, Moldovan de când e președinte, nu de la înființare? 
E.C.: Nu de la înființare. De când a plecat Balasoiu. Din 2003. Vina este a nucleelor dure, care nu lase să treacă nimic. Să luăm PSD-ul. Din 96 sunt aceași oameni, ba din contra au mai pierdut valori, a plecat Catrina, Oprean Ciortea. Chiar dacă nu erau nici ei tineri, erau niște valori. Au fost marginalizați și au plecat. Au rămas „yesmen-ii". E Suditu, mâna dreaptă a lui Cindrea. E Lup. Nici nu m-ar miră la câtă minte are Lup să-l văd candidat pentru postul de primar în Sibiu. 
 
R: Va miră că vin 30 la sută sibieni la vot? 
E.C.: Nu mă miră, pentru că oamenii politici nu te reprezintă. Atât îi duce capul să facă politică. Politicianul e limitat în gândire, prea ancorat în trecut. Tot te întrebi: păi mă, dacă asta nu a făcut nimic, de ce să-l aleg? Dacă nu ai făcut nimic până la 35, 40 de ani, păi atunci nu mai faci nimic. Pentru că după vârstă asta tot scazi. Nu mai crești. Nici fizic, nici moral, nici material. Poate că va rezolvă votul uninominal. 
 
R: Prefectul, directorii deconcentratelor sunt apolitici? 
E.C.: Bebe (n.r. Ion Ariton) e prietenul meu. Dar a fost prefect și acum e lider de partid. Atunci când spui adevărul? Când ești prefect, când ești președinte sau când ai făcut cerere să intri în PSD? 
 
R: V-a surprins că a devenit președinte al PD-L? 
E. C.: Sincer să fiu, da. Cu plusurile și cu minusurile lui. Fiecare dintre noi avem defectele noastre. Eu personal am avut o părere foarte bună despre Neagu. 
 
R: E bine că un partid să-și propună contracandidat la primărie? 
E.C.: Eu zic că e un lucru prost. Pot să va zic în proporție de 80 la sută că noi, la PC, ne-am propus să nu scoatem un loc de primar, dar să scoatem o lista de consilieri de oameni grei. Aici e toată cheia. Eu ce văd este că avem primar, dar nu avem consilieri locali. Popularitatea lui Joahnnis ar fi și mai bună dacă ar avea un Consiliu Local adevărat. Dar nu unul că în 1996 - 2000, unul cu scandal. Unul cu idei. Partidele asta ar trebui să facă. Atunci se va aprinde o lumină și la Klaus. Un consiliu depinde de tine să-l folosești și să-l exploatezi.
 
Primar din Germania
„Johanis conduce primaria ca un primar din Germania. El nu se bagă. Deciziile le-a dat la nivelul viceprimarilor și el numai supervizează. El nu se împiedică de audiență. El deleagă treaba. El este imaginea. El arată cu bățul. «Gata, nu se mai poate domnule Niculescu, gata domnule Grădinaru. La drumuri, nu se mai poate domnule Tuluc, și vine Lazăr».
El se ocupa de reprezentare Așa ar trebui să învețe toți. Dacă în Germania așa se face de sute de ani, înseamnă că e bine. Un urbanist merge la el doar dacă chiar crapă. Ce să vii la mine? Noi suntem obișnuiți să vorbim cu primarul sau cu directorul", consideră Costeiu.
 
articol preluat din Sibiu Standard.
Eftimie Costeiu, a decedat vineri. Omul de afaceri era internat la Spitalul Clinic Județean din Sibiu, după ce a suferit un accident vascular cerebral. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus