Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Scurt tratat de estetica a podurilor. In 2012

Acum două mii de ani, generalul Fuscus hălăduia coclaurii frumoasei noastre patrii în căutarea vreunei încăierări cu aprigii daci ce stăpâneau codrii și câmpiile. Cu vreo trei legiuni după el, cu măgarii încărcați cu samare pline cu merinde, plimbau ei ursul pe coclaurii ce azi noi i-am numit Valea Hârtibaciului. Când, ditai armia romană numai că nu se prăbuși într-o mică văișoară. Greu de trecut cu pasul, darămite cu care, atelaje și dobitoace. Zis și făcut, cu spirit întreprinzător, generalul comandă rapid doi arhitecți și un inginer rezistențist, cu promisiunea soldei pe trei luni momi 20 de soldați transformați în tâmplari și nici nu apucară soldații să tragă un pui de somn de amiază că hop, și podul era gata. Mai făcu armia câțiva kilometri, altă păcătoasă vale. Cum soldații și personalul TESA erau deja instruiți de la primul pod nici n-au apucat legionarii să îmbuce un dumicat că și al doilea pod era gata. Au trecut anii peste frumoasa vale pregătită pentru trafic de bătrânii legionari și am ajuns în zilele de astăzi. Când se termină și cu gluma. Nu de alta, dar suntem în anul 2012 iar podurile astea două arată mai degrabă a bac plutitor decât a pod. Te uiți la el și te ia frica să îl calci cu piciorul, darămite cu mașina. Da, o minte luminată a pus un semn de restricție de tonaj. Zice-se din semn că podul ar ține în cârcă 8 tone. Dar numai dacă mergi cu maxim 5 kilometri la oră. Aceste frumoase și antice vestigii pe care astăzi le numim poduri de drum județean le găsiți între Nou Român și Șomartin. Nu, nu sunt la capătul pământului, ci la o aruncătură de băț de Agnita, pe drumul județean 104 E. Dintre toate drumurile județene aflate în întreținerea Consiliului Județean, păcătosul drum pietruit mânâncă cei mai mulți bani de întreținere, 600 de mii de lei doar anul acesta și e în top 5 la sume cheltuite cu el în 2012. Curios, pentru același drum, Consiliul Județean va cheltui anul acesta pe șanțuri și „estetică” (musai trebuie subliniat acest cuvânt) 30 de mii de lei. Văzând cum arată drumul, cum arată aceste poduri, singura presupunere logică este că, la un moment dat, podurile vor fi rașchetate, date cu Palux, barem să aibă luciu de parchet dacă ciment tot nu vor vedea vreodată.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

1 comentarii

UfFrowfOnRT

Acum 11 ani

totul e fals , totul e o simulatie a guironantvler care se antreneaza in probleme sociale de impact la masa poulatiei iar adevaratele probleme ale guvernarii unde sar putea obtine economii la buget nu sunt abordate.Par exampl.. contractele cu statul ale acolitilor politici unde se pierd miliarde, guvernantii nu spun nimic ? -contractele statului de achizitii de tehnica militara si altele despre care nu spun nimic guvernantii? regiile de stat firmele controlate de guvernanti unde se pierd in continuare miliarde prin menegementul prost a politicilor pusi in functii de conducere, de ce nu spun nimic guvernantii despre aceste lucruri ? aici se pot face economii uriase pentru bugetul statului , de ce nu dau listele cu pensiile uriase nominal si pe sectoare economice si prin ce acte normative ordonante de guvern au fost posibile aceste pensionari ale acolitilor politici. de ce nu-si pune guvernul functionarii publici sa verifice toate neregurile si sa ia masurile conforme legilor care exista dar nu se aplica ? de ce nu lasa politicul justitia sa-si indeplineasca menirea ei , mereu este pusa la zid prin fel de fel de tertipuri politice a celor care apar zilnic pe sticla si simuleaza ca muncesc pentru cei multi in realitate ascestia simuleaza ca lucreaza, oare cand se vor satura ramanii de acest circ ieftin a celor de la guvernare? douzeci de ani au creat sisteme mafiote de spoliere a bunului public si acum dintr-o data pun legea in aplicare, haidede... tot o simulatie este!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus