Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Declaratii aiuritoare ale Ministrului Muncii despre verificarile sibienilor cu handicap: persoane lovite cu pumnul, stranse de nas!

Ministrul muncii, citat de agenția de presă Mediafax, a declarat vineri că verificările persoanelor cu handicap din județul Sibiu s-au făcut folosindu-se în unele cazuri violența și că există persoane cu handicap lovite de membrii comisiei. Declarațiile sunt legate de faptul că Ministerul Muncii a schimbat actele normative care reglementează suspendarea dreptului la asistență social.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a anunţat, vineri, că Legea 136/2012 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 84/2010 pentru modificarea şi completarea Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a fost publicată în 23 iulie în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare începând cu data de 26 iulie 2012.

Actul normativ abrogă articolul potrivit căruia persoanelor cu handicap grav li se acorda indemnizaţia lunară, indiferent de opţiunea acestora.

"Suspendarea dreptului de asistenţă socială sub formă de prestaţii sociale este dispusă numai după neprezentarea persoanei la cea de-a doua convocare şi nu odată cu declanşarea procedurii de reevaluare", a precizat MMFPS.

De asemenea, reevaluarea nu va mai fi făcută de specialiştii din Lista naţională, ci de serviciul de evaluare complexă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, la sediul acestuia, cu participarea unui reprezentant al structurii de specialitate din Ministerul Muncii.

În actul normativ, sintagma "decizie de anulare" a fost înlocuită cu "decizie de neîncadrare în grad şi tip de handicap", iar efectele produse de deciziile de anulare emise în baza OUG 84/2010 se constituie numai pentru perioada ulterioară emiterii acestora.

"Modificările şi completările aduse de actul normativ reprezintă o acţiune reparatorie faţă de persoanele cu handicap, în ceea ce priveşte abaterile de la respectarea drepturilor omului pe care OUG nr. 84/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap le-a generat", a precizat MECTS în comunicatul citat.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a anunţat că a modificat legislaţia privind evaluarea persoanei cu handicap şi a dispus noi verificări la Sibiu, după ce au fost semnalate abuzuri, stabilindu-se că persoane cu handicap chemate la evaluare au fost hărţuite şi chiar lovite cu pumnul în spate.

Mariana Câmpeanu a preciza că a modificat legislaţia privind evaluarea şi încadrarea în grad de handicap întrucât comisia administrativă nu ar fi avut dreptul să anuleze certificate de încadrare.

Ministrul a adăugat că vor fi făcute modificări şi în cazul comisiei de evaluare, iar la Sibiu a început deja o reverificare a evaluărilor care au fost făcute, întrucât s-au primit foarte multe reclamaţii privind anularea de certificate de handicap pe nedrept dar şi modul de comportament al comisiei de evaluare.

"În orice ţară, sistemul de asigurări sociale se încearcă a fi fraudat, dar acest lucru nu trebuie să ducă la situaţii abuzive. Această comisie s-a purtat abuziv. Persoanele chemate la evaluare au fost hărţuite, lovite cu pumnul în spate, strânse de nas. Spun ce s-a reclamat şi ce s-a confirmat ulterior la Sibiu. Au fost nereguli şi din punct de vedere administrativ, toate actele având aceeaşi dată şi s-a eliminat dreptul la contestaţie", a spus atunci ministrul Muncii.

Mariana Câmpeanu a precizat că la Sibiu s-a dispus cercetarea administrativă a membrilor comisiei de evaluare, în special a preşedintelui comisiei.

Senatorul PNL Minerva Boitan declara, în 29 iunie, că s-au făcut "abuzuri inacceptabile" la Sibiu, în cadrul reevaluărilor dosarelor de încadrare într-un grad de handicap făcute de Comisia Superioară de Evaluare a Ministerului Muncii, care nici nu era legal constituită. Potrivit senatorului liberal, unele persoane s-au adresat instanţei, altele au depus adrese la Ministerul Muncii.

Senatorul PNL preciza că a iniţiat un proiect de modificare a OUG 84/ 2010 care prevede, printre altele, ca persoanele care au un handicap ireversibil să nu mai fie chemate la revizuire, iar persoanelor cărora li s-au creat debite să le fie suspendate de drept.

Câteva sute de persoane din Sibiu, printre care personalităţi publice locale, au primit certificatul de încadrare în grad de handicap în mod fraudulos, Comisia Superioară de Evaluare estimând că prejudiciul ajunge la zeci de milioane de lei. Majoritatea persoanelor publice din Sibiu care au primit în mod fraudulos certificate de handicap sufereau, teoretic, de astm bronşic şi bronhopneumopatie cronică, beneficiind astfel de deducerea impozitului pe venit sau de pensionare anticipată, potrivit informaţiilor comunicate de Ministerul Muncii anul trecut, în urma verificărilor.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

4 comentarii

Georg

Acum 10 ani

DACA ... batutul in spate (in cadrul auscultarii plamanilor) si prinderea nasului pentru a obliga la respiratia pe gura IN CADRUL EXAMINARII MEDICALE..(e O VARIANTA iNTERPRETATIVA)..daca acestea sunt ABUZIV DECLARATE ABUZURI, ce pateste persoana cu declaratii false? Nu cumva e fals interpretata chestia? Poate da, poate nu...dar eu cred ca a fost EXAMINARE..si cei respinsi se plang..fiindca daca sunt un grupulet..se sustin reciproc drept martori si victime..si castigand, primesc PLATA DAUNE...procedura e cunoscuta cand iti bubui masina veche s-o plateasca noua Asigurarea...
Raspunde

Veta

Acum 10 ani

Munciti fraierilor, ca sa tineti in spate pe toti handicapatii si putorile.
Raspunde

octavian

Acum 10 ani

Culmea MIRSAVIEI! Cine critica? Madam Boitan! Sau nu stiti cine este?Este cea care ani de zile -pina a ajuns mare parlamentar/a pastorit pe bani buni,rectific pe SPAGA sistemul de acordare a certificatelor de handicap
Raspunde

elena

Acum 10 ani

sunt consternata, cunosc la Sibiu n persoane care plesnesc de sănătate si trai bun si care te sfidează spunand că nu ti-ai scos încă certificat de handicap...., crezusem că în sfîrşit cineva a corectat ceva cât de infim dar macar să trăiesc cu impresia că se face ceva , şi uite că se revine la minciună şi trădarea oamenilor corecţi din ţara asta, RUŞINE;RUŞINE. Aşteptam nişte sancţiuni pentru cei care primeau plicurile cu 300 EUR şi nu revenirea la hoţie. Cred că ar trebui analizată în parte situaţia materială a fiecărui handicapat cu certificat,ştiu cazuri cu pensie normală 1700 lei cu copii mari oameni de faceri cu averi de milioane de euro şi primesc ajutor, ruşine nu se mai poate suporta atâta jaf în ţara asta să să vezi oameni care trăiesc din 500,600 lei lunar sau mai puţin
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus