Joi, la ora 16:00, eram pe strada Grâului, în fața porții prințului romilor. Cu un motiv. Florin Cioabă a trimis la începutul săptămânii trecute un comunicat de presă prin care ne anunța o serie de manifestări menite să amintească tuturor că la Holocaust au murit câteva milioane de oameni, printre care și țigani.
”Va fi organizată o dezbatere legată de genocidul împotriva romilor. Tot atunci va fi vizionat filmul documentar „Adevărul despre Holocaustul Romilor””, au anunțat reprezentanții Centrului Creștin al Romilor. Prin urmare, așa cum v-am spus de la început, joi, la ora 16:00, eram pe strada Grâului, în fața porții prințului romilor. Știam că acolo romii din Sibiu au un centru cultural sau ceva de genul. Liniște și pace. Aflăm că acolo este de fapt Tribunalul romilor și că dincolo de Șoseaua Alba Iulia, tot pe strada Grâului, este centrul cultural.
Ajungem în două minute, grăbiți să nu întârziem. Când colo... Liniște și pace. Poarta era încuiată. Un rom cu pălărie și cămașă albă, în timp ce meșterea la o bucată de tablă, ne vede și se apropie. ”Mie nu mi-o zis nimic de niciun eveniment. Poate o veni...”. Așa gândim și noi și vrem să mai așteptăm câteva minute. Se întoarce domnul cu tabla, ținând un telefon în mână. ”Vorbiți!”, îmi zice. ”Alo?” De la celălalt capăt se aude Regele. ”Da mă, da, am făcut aseară. A ieșit ceva deosebit. Păcat că nu a prea venit presa. Și azi dimineață am făcut ceva. Acu... e târziu, nu mai facem”, ne-a transmis.
Ca să nu plecăm totuși cu mâna goală, am insistat să trecem pe la el, mai ales că era acasă. Amabil, ne-a primit și a început să ne povestească. ”Deci, în fiecare an, la data de 1 – 2 august se comemorează victimele care au fost în timpul Holocaustului. În această seară, de doi august, au fost gazați la Auschwitz 2800 de romi. Iar numărul total al romilor care au murit în Holocaust a fost de 500.000 oficial, și peste 1.000.000 real. La Auschwitz a existat un lagăr special pentru romi. Cel mai dureros, o întâmplare care m-a impresionat, o familie de muzicanți au fost puși să cânte în timp ce familiile lor erau împușcate și gazate! Vă dați seama, ce oameni, ăștia cântau și familiile lor erau împușcate și gazate. O durere enormă! Prin aceste acțiuni ale noastre, de fapt, noi vrem să atragem atenție asupra a tot ce s-a întâmplat să nu se mai întâmple. Sunt lucruri foarte grave. După 61 de ani au reînviat în multe țări organizații neonaziste, fantome ale trecutului. Noi, aici în Sibiu, am comemorat victimele Holocaustului aseară și astăzi. Aseară a fost o discuție și s-a reamintit ce s-a întâmplat în acea perioadă neagră, au fost mărturii ale victimelor, supraviețuitori care au povestit copiilor scene cutremurătoare. Și astăzi a fost o zi deosebită, ne reamintit acele zile negre”, ne-a povestit Regele Florin Cioabă.
Spre sfârșitul discuției Regele aude că tocmai s-a amânat verdictul Curții Constituționale în privința Referendumului și schimbă subiectul.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Florin Cioabă , Centrului Creștin , Holocaustul Romilor , Curtii Constituționale , La Auschwitz , Regele Florin Cioabă , Șoseaua Alba Iulia
Vizualizari: 387
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Nicușor Lotrean protestatar silențios
Acum 2 ore
AlisonBurgers
Acum 2 ore
Kukuruku
Acum 2 ore
Eu....
Acum 2 ore
Gic@