În scop terapeutic, de la păducel, se folosesc frunzele, florile și fructele care se culeg în septembrie, octombrie, după ce pică bruma și se usucă la căldură și lumina.
Fructele de păducel au în compoziția lor flavonoide, acizi și uleiuri esențiale, tannin, zaharuri, vitaminele C și B. Preparatele din păducel au acțiune vasodilatatoare, calmantă și sedativa și se folosesc în toate formele de afecțiuni cardiace: aritmii, palpitații, insuficiență coronariană, angină pectorală, nevroză cardiacă, hiper și hipotensiune, ateroscleroză.
Paducelul, numit și planta inimii, pentru calitățile deosebite în tratarea afecțiunilor cardiace, se administrează sub formă de ceai, pulbere și tincture. Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de plantă peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă 15 minute la infuzat, după care se strecoară. Se pot bea două căni de ceai pe zi. Planta nu se fierbe.
Infuzia de păducel înlătură migrena, echilibrează tensiunea arterială, tratează și vindecă angină pectorala, combate insomnia. Și copiii de vârstă școlară pot bea câte o cană de ceai pe zi. Paducelul ajută copilul să se concentreze mai bine asupra a ceea ce are de învățat.
Pulberea se obține din fructe bine uscate, măcinate în râșniță electrică de cafea. Se macină pulbere cât se consumă în 15 zile, deoarece după această perioadă, planta își pierde principiile active. Se păstrează la rece, în borcane bine închise. La nevoie, se administrează de două ori pe zi câte o linguriță de pulbere.
Tinctura se prepară punând într-un borcan flori și frunze de păducel, proaspăt adunate și tăiate mărunt, peste care se toarnă alcool alimentar, țuica de casă sau vodcă. Se lasă la macerat trei, patru săptămâni, la loc luminos, scuturându-se zilnic. Se strecoară și se toarnă în sticle de culoare închisă care se păstrează la rece.
Tinctura combate palpitațiile și tahicardia și echilibrează tensiunea. Se iau câte 30 de picături, diluate în ceai, de trei ori pe zi. Ca leac împotrivă insomniei, seara, înainte de culcare se recomandă o cană de ceai de păducel sau 10-15 picături de tinctură, diluate în ceai sau apă. Tinctura se folosește timp de doi ani de la data la care a fost culeasă planta.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 627


Ultimele comentarii
Acum 22 minute
Gabi
Acum 42 minute
Un sibian vero
Acum 1 oră
In marginime, ciuma galbena rezista
Acum 1 oră
Urma scapa TURMA
Acum 2 ore
@5