Ne-am dus în Turnișor, apoi în Gușterița și ne-am oprit pe primele străzi neasfaltate pe care le-am văzut. Apoi am bătut la porți și am întrebat oamenii cum trăiesc în Sibiu, pe o stradă de pământ?
În Turnișor, pe strada Dumitru Roșca, am aflat locutorii au strâns semnături și au făcut petiții la primărie de ani de zile. Este de ajuns să bați la unul la poartă să-l întrebi de asfaltarea străzii și toți ies nervoși. ”Sunt 20 de ani de când tot facem hârtii la primărie să ne asfalteze strada și încă este așa cum o vedeți. Soțul meu a strâns semnături de pe toată strada și tot nu s-a făcut nimic. Stăm în praf, când plouă în noroi, uitați-vă pe acoperișuri să vedeți cum arată casele”, spune o locatară. Câteva case mai la dreapta, un sibian este și mai supărat. ”Acum câteva luni a venit un domn de la USL, în costum și cu gel în cap, ne-a promis că o asfaltează, bagă canalizare, face și drege și a făcut un c... Un mincinos!”, spune domnul. Nici nu mai e nevoie să batem la poartă. De la geam iese altcineva. ”Megeți pe aici, de jur împrejur. Au asfaltat la toți țiganii, care n-au auzit în viața lor de taxe, impozite și bun simț, iar nouă care facem an de an hârtii nu ne-a făcut nimic. Bine că le-au asfaltat la țiganii, că săracii pot să care acum fier vechi pe drum decent!”, își varsă amarul alt locuitor.
De aici, am trecut în Gușterița. După sensul giratoriu de la Libra, puțin mai în față am găsit strada Anatole France. De aici până în Piața Mare eu nu merg pe jos mai mult de 20 de minute. Cinci minute cu mașina. ”Veniți să vedeți ce praf se face în curte, pe haine și pe mese. Soția mea spală geamurile din săptămână în săptămână și cu greu putem aerisi. Când plouă, e altă treabă. Se face aici o baltă de ți-e frică să treci cu mașina. De noroi și mocirlă nu mai zic”, spune Emil Gherman, unul dintre locatari. Vecina lui iese la geam. ”Toți suntem în aceeași situație. Ne-am tot plâns pe la primărie, ne-au anunțat că o fac, apoi au renunțat la ea, apoi iar ne-au spus că o fac tot nimic nu s-a făcut”, spune doamna.
Mai departe, am întrebat la primărie. Oamenii se pare că știu de probleme și spun că fac cam tot ce pot. ”În prezent, în municipiul Sibiu mai sunt puțin peste o sută de străzi de pământ, toate acestea urmând să intre, pe rând, în modernizare. În acest scop, municipalitatea a și contractat la sfârșitul anului 2010 un credit BERD în valoare de 11,5 milioane euro, care tocmai în această direcție va fi folosit. Deja primele 21 de străzi din acest împrumut se apropie de finalizare”, a declarat Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu. Printre străzile de pământ aflate în curs de asflatare se numără: strada Teilor, strada Anina, Moreni, Reșita, Șt.O. Iosif. Cimitirului este una dintre cele care deja au fost asflatate. Rămân alte o sută.
”Din 700 de străzi, cât are Sibiul, 150 sunt acum străzi de pământ. Pentru acestea avem un plan care va fi pus în practică din anul acesta. Am comandat primele studii de fezabilitate. Cred că în următorii 4-5 ani nu vor mai exista străzi de pământ în Sibiu, cu mici excepţii la margine, drumuri de căruţe, dar această problemă va fi definitiv rezolvată”, primarul Klaus Iohannis, în campania electorală.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Piata Mare , klaus iohannis , Primăriei Sibiu , Dumitru Roșca , Emil Gherman , Mirela Gligore , Anatole France , romii din turnisor
Vizualizari: 640
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Unul
Acum 12 ore
Tulnicul de mucava
Acum 12 ore
Unul
Acum 13 ore
Canaris
Acum 13 ore
Olingpia Gafosdea