Porumbul, este o plantă din familia graminee care și-a găsit întrebuințarea în bucătăria tradițională românească. În ceea ce privește conținutul și valoarea nutritivă, porumbul este bogat în acizi grași nesaturați (90%).
Este bogat în vitaminele A, B, C și E, în săruri minerale (magneziu, fosfor, potasiu) și în fibre. Considerată inițial hrana săracilor, mămăliga a demonstrat de-a lungul timpului niște beneficii incontestabile în protejarea intestinelor.
Specialiștii au descoperit în boabele de porumb prezența unor substanțe derivate ale acizilor arahidic sipalmitic, extrem de importante pentru sănătatea organismului. Substanțele sunt, din punct de vedere chimic, acizi grași, ceto-acizi, rezultați din oxidarea acidului palmitic și arahidic.
Efectul detoxifiant al substanțelor din porumb ușurează efortul ficatului de neutralizare a substanțelor toxice, reducând considerabil riscul la insuficienţe și ciroze hepatice.
Tot specialiştii spun că porumbul crește durata de viață. Sau cel puțin așa ne spun cercetătorii endocrinologi care consideră că un consum zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfuncții tiroidiene.
De asemenea, consumul de mămăligă reglează concentrația de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul de ateroscleroză și, implicit, de infarct.
De asemenea, consumul de mămăligă este răspunzător și de longevitate. Multă lume crede că mămăliga îngrașă. Ei bine, mămăliga moale are de patru ori mai puține calorii față de pâine.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 172


Ultimele comentarii
Acum 38 minute
Ion
Acum 50 minute
Emil
Acum 57 minute
Dorin
Acum 1 oră
5
Acum 1 oră
Unu