Joi,
20.11.2025
Parțial Noros
Acum
12°C

Varza

Virtuțile terapeutice ale verzei - acest aliment atît de comun pentru noi - sînt cunoscute încă din antichitate, ea fiind considerată la un moment dat un adevărat panaceu. Calitățile sale sunt de necontestat, astfel că varza poate fi folosită cu succes în prevenirea și tratarea unui număr extrem de mare de boli, ea fiind o adevărată farmacie naturală.

Ea este bogată în special în provitamină A, vitaminele C și E și în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor. Din păcate însă, mulți o acuză de provocarea unor tulburări digestive. Să nu uităm însă că, în cele mai multe cazuri, tulburările respective pot apărea în urmă consumului verzei împreună cu carnea (sarmale sau varză călită). În schimb însă, nimeni nu se poate plânge că ar fi avut probleme după ce a mîncat o salată de varză proaspătă.

Varza este o legumă foarte puțin calorică, ea avînd în jur de 25 de calorii (100 kjouli) la 100 de grame de produs. Glucidele, care furnizează o parte din calorii, sunt constituite în primul rînd din pentosan, glucide parțial asimilabile.

În afară de asta, ele mai conțin zaharoză, glucoză și fructoză. Protidele, care completează aportul energetic, sunt prezente și ele la un nivel ridicat. Bogăția vitaminică a verzei trebuie însă subliniată, ea figurînd printre legumele cu cel mai mare conținut de vitamină C (cele mai bogate sunt foile aflate la exterior).

Prin fierbere însă se pierde cam 30-40 la sută din conținutul de vitamină C. Varza este de asemenea foarte bogată în vitamină E: 2-7 mg la 100 g, ceea ce constituie un adevărat record pentru o legumă, 200 de grame de varză consumate zilnic acoperind necesarul zilnic de vitamină E. 200 de grame de varză acoperă necesarul zilnic de vitamină A Provitamină A (sau carorenul, care se transformă în vitamină A în organism) este și ea foarte bine reprezentată, astfel că o porție de 200 de grame de varză acoperă necesarul zilnic de vitamină A.

Vitaminele din grupă B sunt și ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adică toate cele care constituie grupă anticanceroasă. Cercetările efectuate în ultimii 20 de ani au confirmat faptul că un consum regulat de varză are efect benefic în prevenția cancerului de colon în special, a celui de stomac, dar și de plamini şi esofag.

Conținutul în minerale este și el foarte bine reprezentat: calciu, magneziu, fier, la fel și cel în oligoelemente: iod, cupru, mangan, sulf. Fibrele alimentare sunt abundente, fiind compuse în majoritate din celuloză și hemiceluloză, ceea ce explică și anumite intolerante intestinale.

Modul de preparare a verzei poate înlătura însă aceste efecte. Fibrele alimentare sînt capabile să stimuleze intestinul și să prevină constipația. O porție de 200 de grame de varză asigură peste 20 la sută din cantitatea de fibre necesară zilnic (30-37 g). Varza este un aliment alcalinizant nutritiv, energetic, remineralizant și tonifiant și este preferabil să se mănînce în stare crudă, pentru a i se păstra intacte proprietățile.

Prezintă proprietăți dezinfectante și cicatrizante la nivelul țesuturilor. Posedă o acțiune antiseptică pulmonară importantă și proprietăți expectorante. Favorizează metabolismul glucidelor și absorbția oxigenului în celule.

Are acțiune anticancerigena: specialiștii recomanda folosirea verzei în mod regulat, deoarece conținutul ei crescut de caroten diminuează riscul apariției cancerului. În același timp, sulful și hitidina pe care le conține varza diminuează tumorile, asigurînd eliberarea toxinelor. Conține un pricipiu hipoglicemiant, care face să fie recomandată în regimul pentru diabetici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 160

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus