Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Cultura sibiana tot strainii o cumpara

Dacă vreți cultură, în Sibiu aveți mai nou trei galerii de artă. Pe lângă cea a Uniunii Artiștilor Plastici, tot în Piața Mare s-a mutat și Art Vo. Iar la doi pași, pe strada Mitropoliei, s-a deschis recent și Studio Bruk. Peste tot, ”clientela” este cam la fel: formată din străini.

Galeriile de Artă ale Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) filiala Sibiu îmbie sibienii şi turiştii, cu vitrine în care tronează obiecte decorative de sticlă. Clienţii intră, privesc, întreabă şi vânzătoarea răspunde şi zâmbeşte cu indulgenţă, ca cineva care ştie din prima clipă dacă cel care întrebă o să achiziţioneze ceva sau a intrat doar pentru a admira un tablou sau o vază.
„Sibienii intră, dar nu prea achiziţionează, iar atunci când o fac nu cumpără pentru ei, pentru a-şi decora locuinţa, ci pentru a face cuiva un cadou. În general nu sunt cunoscători, merg pe principiul că cel pentru care cumpără o să fie impresionat pentru că e de la galerie şi aparţine unui artist, nu e un obiect confecţionat în fabrică”, spune vânzătoarea de la UAP Sibiu.
Dacă sibienii nu calcă prea des pragul galeriei, turiştii în schimb intră şi rareori ies fără să cumpere ceva. Majoritatea preferă obiectele de sticlă, dar şi tablourile se vând destul de bine, pentru că spun reprezentanţii galeriei, „preţurile sunt acceptabile şi acest lucru constituie un mare avantaj”.
„Anul trecut am vândut o piesă cu câteva mii de euro, dar anul acesta clienţii spun că preţurile sunt mai accesibile şi în această perioadă au crescut mult vânzările, pentru că au venit foarte mulţi turişti, care au cumpărat tablouri şi artă decorativă. Vindem bine tablourile, dar parcă  obiectele din sticlă sunt cele mai căutate”, mai spun reprezentanţii galeriei.

Galeriile particulare din Sibiu, apreciate de străini

Galeriile private de artă funcţionează după alte reguli spre deosebire de cele de stat. Acestea promovează anumiţi artişti, în general tineri, pe care încearcă să îi impună în acest domeniu şi astfel îşi alcătuiesc un portofoliu propriu, prin care îşi atrag şi fidelizează cumpărătorii.
Galeria „Art VO” din Sibiu este una dintre cele mai vechi galerii sibiene private. Din 2001 de când a fost înfiinţată, a colaborat cu  „aproximativ 400 de artişti din ţară şi din străinătate, găzduind permanent peste 800 de lucrări de artă”.
„Până de curând eram singura galerie particulară din Sibiu, dar de curând s-a deschis şi Studio Bruk. Noi spre deosebire de Galeria Uniunii Artiştilor Plastici din România avem o altfel de politică de a ne face cunoscute creaţiile pe care le promovăm şi de a ajunge la client. Noi lucrăm pe zone de interes. E o chestiune care ţine de promovarea produsului, de menţinerea unei legături cu clienţii. Teoretic nu îţi intră lumea în galerie să zică «Dă-mi un tablou aşa şi două aşa», pentru că în acest moment dacă privim lucrurile din această perspectivă, vânzările sunt varză peste tot. Dar, o galerie nu este un magazin de pantofi, o galerie vinde altfel, unui public anume”, spune Valentin Oltean, cel care deţine galeria Art VO.
La galeria sibiană au ales să îşi expună creaţiile artişti ca Daniela Turcu, Marius Vătămanu, Robert Cobuz, Mihai Prodea, Andrei Ciurdărescu, Georgian Apostolache, Ioana Olănuţ şi Dionisis Christofilogiannis.


Valentin Oltean povesteşte că promovarea artiştilor se face prin construirea de evenimente, la care vin sibieni în general, dar informaţiile despre fiecare obiect expus ajung la fiecare potenţial client, din diferite colţuri ale lumii, pentru că „străinii sunt cei care cumpără cel mai des”.
„Oricum străinii sunt mai dispuşi să cumpere artă românească. De exemplu avem acum în galerie o frescă din secolul al XVI-lea, lucru extrem de rar şi dorit de mulţi colecţionari şi amatori de artă din străinătate. Dar după cum spuneam, noi ne adresăm unui public anume, pentru că în societatea noastră arta are în continuare un aer rarefiat, iar acest lucru nu se poate schimba decât în timp”, mai povesteşte Valentin Oltean.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus