Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Spitalul din Cisnadie a fost redeschis. Se redeschide in continuare

Odată ajunsă la guvernare o nouă putere, proiectul reformei sanitare a primit un nou sens, iar ceea ce pedeliștii au închis acum 17 luni, useliștii au redeschis săptămâna trecută, în aplauzele pensionarilor cisnădieni.

Vineri dimineață, în fața Spitalului orășenesc din Cisnădie era animație. Echipe de muncitori tocmai turnau asfalt pe alee, chiar la ora la care era programată re-deschiderea oficială a unității spitalicești peste care a fost pus lacăt în martie 2011. Peste lichidul negricios întins pe vechiul trotuar au fost așezate bucăți de pânză, iar invitații la re-deschidere au fost îndrumați pe acolo, către parcul unde urmau să fie ținute declarațiile oficiale. În acest timp, muncitorii de la asfalt s-au odihnit.

Spitalul, utilizabil din 17 septembrie

Ziua de vineri nu a fost și prima zi de internări, explică directoarea Dorina Dăncăneț Hanzu (foto). A fost singura care, chiar dacă spitalul a fost închis, a avut grijă ca totul să intre în conservare. La re-deschidere, vorbește calm, în cifre. Despre cum aparatura va fi repusă treptat în funcțiune, despre demersurile birocratice, despre avizul de la Ministerul Sănătății deja obținut și despre contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, document care ar trebui semnat în câteva zile. Cisnădienii și locuitorii din zonă pot reveni la Spitalul din Cisnădie în jurul datei de 17 septembrie. Până atunci, ar urma să fie rezolvată problema personalului. Directoarea spune că până acum au confirmat că vor reveni 15 asistente și aproximativ şapte medici. ”Personal auxiliar încă nu avem, sperăm să rezolvăm cât se poate de repede. Cum a fost ultimul an? A fost o tragedie”, spune Dorina Dăncăneț. Pentru a funcționa la parametri normali, spitalul ar avea nevoie de 38 de asistente medicale și de 14 medici.
Spitalul din Cisnădie va funcţiona cu 72 de paturi (cu 20 mai puţine decât anterior), dar va avea o secţie în plus: cea de ORL. La Cisnădie, în zilele următoare ar urma să fie reactivate secţiile de medicină internă, de pediatrie, obstetrică-ginecologie şi ATI. Vor exista şi o farmacie şi două laboratoare. "În trei-patru luni sper să avem organigrama completă", spune Dorina Dăncăneţ. Potrivit ei, metoda de angajare folosită va fi cea de transfer: asistentele şi medicii care au plecat după luna lui martie 2011, se vor putea transfera înapoi la Cisnădie.

Aplauzele

După directoarea Spitalului, a luat cuvântul Gheorghe Huja, primarul oraşului, care a insistat că se adresează şi cisnădienilor prezenţi, aproximativ 20 de persoane, majoritatea pensionari. "Totul e bine când se termină cu bine", spune Huja şi îi enumeră pe cei cărora le mulţumeşte: preşedintele CJ, Ioan Cindrea, prefectul Ovidiu Sitterli, deputatul Mircea Cazan, directoarea Dăncăneţ. După fiecare nume, cisnădienii prezenţi au aplaudat frenetic. "Îmi cer scuze pentru eroarea din 2011", a adăugat şi Sittleri, însoţit de aceleaşi aplauze, după care a încercat o comparaţie între regimurile democratice şi cele totalitare.
"Închiderea Spitalului, o greşeală monumentală", a adăugat şi liderul sindicatului Sanitas, Dan Pirnoiu, aşteptându-şi aplauzele. Ultimul care a vorbit a fost Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean. "S-a reparat o mare greşeală faţă de cei care foloseau acest spital. Pentru că un spital îl închizi rapid într-o zi, dar îl redeschizi în luni".
După discursuri, oamenii din Cisnădie, veniţi la inaugurare, vorbesc sinceri. "Era greu, căci suntem bătrâni şi pentru orice trebuia să mergem la Sibiu. Aici, nimeni nu venea la tine". "Dădeam o grămadă de bani pe autobuz. Acum e bine, că avem unde ne îmbolnăvi", glumeşte uşor o pensionară.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus