Duminică,
05.12.2021
Innorat
Acum
-4°C

Programul „After school” se practica in continuare la Sibiu sub denumirea „Scoala dupa scoala”

Metodologia Programului „Şcoala după şcoală” a dat bătăi de cap Inspectoratului Şcolar Judeţean şi celor 161 de unităţi de învăţământ, dar până la urmă s-a ajuns la concluzia că activităţile desfăşurate „după ore ” rămân aceleaşi, iar schimbările vizează spaţiile în care se va desfăşura programul.

Inspectorul şcolar general, Ştefan Firu spune că „în ceea ce priveşte „Şcoala după şcoală”, ISJ nu are nici un amestec în treaba aceasta, doar că trebuie să supravegheze ca lucrurile să se desfăşoare corect”.

Dascălii vor fi în continuare plătiţi de şcoală şi de părinţi, programul va cuprinde aceleaşi activităţi, doar că potrivit noii legi, spaţiile de desfăşurarea a orelor nu se mai plătesc, ci se primesc gratuit.

„Până acum acest program, numit „after school” sau „program prelungit”, nu a fost instituţionalizat, dar s-a desfăşurat pentru că părinţii doreau acest lucru şi astfel profesorii puteau să predea, în spaţiile închiriate din incinta unităţilor, în baza unui PFA. În 7 septembrie 2011, s-a emis acest ordin care vine să aducă metodologia acestui program. Acum pentru că ”Şcoala după şcoală”, are o formă instituţionalizată, Consiliul Local, care este proprietarul acestor şcoli, cedează, adică dă în folosinţă gratuit, spaţiile care înainte trebuiau închiriate, pentru desfăşurarea programului after school”, spune Simona Pop, şeful Serviciului Administrării Şcolilor, din cadrul Primăriei municipiului Sibiu.

Potrivit inspectorului general, majoritatea şcolilor din judeţ au făcut cerere pentru introducerea programului „Şcoala după şcoală”. În ceea ce priveşte plata dascălilor, Ştefan Firu a precizat că această decizie, legată de costul orelor susţinute în cadrul programului, va lua de fiecare şcoală în parte.

„Contabilul şcolii va trece acestă activitatea extraşcolară pe statul de plat. Astăzi am avut o întâlnire şi cu directorii şi am vorbit să găsim o sumă pentru acest program, care să corespundă tuturor veniturilor, pentru că dacă diferenţa de preţ este foarte mare, o să existe inevitabil o migraţie spre acele şcoli care au o ofertă mult mai avantajoasă”, a mai spus Ştefan Firu.

Programul "Scoala dupa scoală", denumit Programul SDS, este un program complementar programului scolar obligatoriu, care ofera oportunităţi de învăţare formală şi nonformală pentru consolidarea competenţelor, învăţare remedială şi accelerare a învăţarii prin activităţi educative, recreative şi de timp liber.

Programul "Scoala dupa scoală" este destinat elevilor claselor I-IV şi asigură supravegherea, instruirea elevilor şi petrecerea timpului liber într-un cadru organizat, pana la ora 16:00 sau 18:00. Tarifele pentru acest program sunt stabilite la începerea anului şcolar, în cadrul şedinţelor cu părinţii.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

6 comentarii

Moa!

Acum 9 ani

Funeriu a lasat aceasta \"mostenire\" si dupa ce a plecat de la carma ministerului! Niste incompetenti! Din ce scrie in ordinul respectiv, de interzicere a programului, scolile ar putea sa faca si carciumi in salile de clasa, numai scoala cu invatatoarea de dimineata nu:))) Minunati-va!!!! Cred ca erau alte interese! Ce are ministrul cu mine daca eu doresc ca micutul meu sa fie supravegheat si indrumat sa-si faca temele de un cadru didactic profesionist si platesc pentru aceasta?
Raspunde

Părinte afectat de ordinele ilegale

Acum 9 ani

Inspectorul general Ștefan Firu a declarat ieri ca ordinul Inspectoratului de interzicere a folosirii spațiile din scoli pentru program prelungit in regim privat este nul datorită ilegalitatii lui. Întrebare: cine se face raspunzator pentru aceste ilegalitatii si ce măsuri va lua Inspectoratului împotriva lor ?
Raspunde

ISU

Acum 9 ani

Aceasta Metodologie aprobata prin Ordinul de ministru nr. 5349/7.sept.2011, vine in intampinarea parintilor care doresc ca beneficiarii directi de educatie sa poata participa la un program complementar dupa cursurile obligatorii. Acest program este optional. Obligatia aplicarii revine unitatii de invatamant care trebuie sa intocmeasca un Regulament intern privind funcţionarea acestui program. In scoala se constituie o comisie care sa propuna variante de oferte pe baza rezultatelor analizei de nevoi din scoala. Aceasta metodologie trebuia prelucrata cu toti parinti , in fiecare clasa si sa se prezinte avantajele aplicarii acestei metodologii. Da, acolo unde parinti vor ca programul sa cuprinda 25-30 de elevi, pe care intr-o 1 1/2 ore nu-i poti indruma la fel de bine ca atunci cand ai in grupa numai 12 elevi. Pentru elevii proveniti din familii defavorizate se pot asigura sponsorizari si/sau alte variante prevazute de actul de reglementare. Daca intr-o clasa sunt elevi buni la matematica de ce sa-i obligati sa participe la program cu elevi mai putin preocupati de aeasta disciplina. Stiti \"efectul caravana\" conform caruia ritmul este dat de cel mai slab din colectiv. Programul intra sub supravegeherea specialistilor de la ISJ care pe baza unor indicatori, criteriile si instrumentele de evaluare, modalitati de urmarire si evaluare a progresului facut de elevi. Pentru mai multe detalii pentru cei interesati se poate citi pe edu.ro ordinul mentionat mai sus.
Raspunde

D.F.- tot un parinte

Acum 9 ani

1.Cum a fost \"problema\" rezolvata in celelalte judete? 2.De unde a deprins D-na inspector Bucuta, obiceiul de a ameninta cadrele didactice, cu dosare penale, cumva de la d-na Macovei? 3. Se cunoaste faptul ca anumite persoane din ISJ Sibiu, sunt \"pregatie\" sa rezolve problema prin S.R.L-urile personale! Probabil de aici si momentul foarte bine ales, al adresei nr.7159/12.09..2012, care a creat problema. D-le inspector general, cred ca semnatarele adresei, sunt cel putin datoare cu o explicatie. Ordinul ministrului, 5349, a fost emis in 7 SEPTEMBRIE 2011, de ce s-a \"incercat\" aplicarea lui, doar dupa un an, cu trei zile lucratoare, inaintea inceperii anului scolar. Cred ca cineva, care bulverseaza sute de parinti, pentru interesele sale personale, este dator si cu o explicatie!
Raspunde

Mia

Acum 9 ani

Sunt mama de doi copii in invatamantul primar si am analizat cu atentie ordinul. Anul trecut am avut un copil la programul After school si contrar asteptarilor, cu tot programul a fost nevoie sa meditez copilul la romana si sa fac temele acasa, in conditiile in care copilul era mult prea obosit pentru a face fata. Retragerea copilului de la program a atras calificative mai slabe. Acum ,programul imi permite, pentru mai putini bani, sa pot opta pentru mai multe pachete de activitati pe care copii mei sa le faca, la scoala, cu profesori sau invatatoare, alta decat cea care preda la clasa, in grupe de maxim 12 elevi, ceea ce ar putea duce la rezultate mult mai bune la invatatura. Nu inteleg care este problema, alta decat aceea ca conducerea unitatilor scolare nu si-a facut datoria inca de la inceputul anului calendaristic, pentru ca doar in anul scolar 2012-2013 se poate aplica aceasta metodologie -vezi art 3(4) din ordin. Ce nu va place? In aceste conditii, chiar si un copil cu o conditie economica modesta are acces sporit la educatie. In acest caz, spiritul de turma nu face bine copiilor nostrii.
Raspunde

acelasi parinte afectat de ordinele ilegale

Acum 9 ani

Nu stiu cine comenteaza pentru ISU (mai sus), probabil d-na Bucuta, care fie nu are habar ce vorbeste, fie vorbeste astfel intentionat pentru alte interese decat cele ale invatamantului. Cred ca voit a facut si face confuzie intre programul public \"scoala dupa scoala\" si programul privat prelungit . Parintii doresc un program privat pentru ca, prin acesta, copiii lor sa fie suptavegheati dupa scoala de catre dascalii lor, inclusiv pentru servitul mesei de pranz si pregatirea lectiilor pentru a doua zi, ceea ce este cu totul altceva decat programul din ordinul ministrului. Apoi, a interpreta abuziv acest ordin, in sensul de a interzice inchirierea spatiilor in scolile in care s-a organizat si programul public \"scoala dupa scoala\", desi ordinul ministrului spune exact invers, arata reaua credinta a celor care au semnat ordinul ISJ Sibiu - Clemens si Simona Pop. Oricum, acest ordin a fost declarat nul de inspectorul general in emisiune tv de ieri si noi, parintii, cei bulversati de aceste abuzuri si ilegalitati din prima saptamana de scoala, dorim sa vedem cine se face raspunzator si ce masuri au luat institutiile respetive impotriva lor. Si, Mia, programul \"scoala dupa scoala\" din ordinul ministrului se va desfasura potrivit proiectelor depuse de scoli cu mai multa vreme in urma. Nu vedeti ca prin masurile abuzive luate s-a dorit favorizarea srl-urilor din oras care se ocupa cu programe prelungite, ofertele acestora inmultindu-se foarte mult dupa aparitia acelui ordin ilegal ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus