Joi,
09.02.2023
Ceata
Acum
-15°C

Topul datornicilor, inversat: datoriile statului catre privati

11,4 milioane de lei este valoarea totală a datoriilor cu o vechime mai mare de 90 de zile, înregistrate de unitățile teritorial-administrative din județul Sibiu. În total e vorba de 30 de entități care reprezintă, într-un fel sau altul, Statul Român, entități care nu și-au plătit datoriile către firmele care le-au prestat diferite servicii.

De departe, topul datornicilor este condusă de o comună: Jina. Primăria din localitate are datorii de aproape patru milioane de lei, datorii care ar fi trebuit plătite de mai bine de trei luni. De la lucrările din comună se trag datoriile, explică primarul Iancu Beschin, reales în vara acestui an. ”De la stația de epurare, de la apă. Și mai sunt lucrări de făcut. Dar, deja am recuperat din datorii, luna aceasta am recuperat vreo 10%. O să ne achităm datoriile, încetul cu încetul”, promite primarul din Jina. Cele 3,99 milioane de lei datorie, spune primarul, au apărut și pentru faptul că, de la Guvern, nu ar fi venit toți banii promiși pentru sistemul de apă și canalizare. Care, oricum, nu va deveni funcțional prea curând, chiar dacă stația de epurare va fi finalizată: comuna Jina nu are, deocamdată, canalizare. Acum se lucrează la proiect.

Tot pe proiectul de alimentare cu apă s-au strâns arierate semnificative și la Gura Râului. Gheorghe Călin, ales primar în vara acestui an, speră să poată scăpa de jumătate din datorii prin prisma noilor modificări legislative. La finele lunii august, facturile emise pe numele Primăriei Gura Râului și a căror scadență a fost depășită cu mai bine de 90 de zile depășeau o valoare totală de 1,6 milioane de lei. ”Aceste datorii s-au strâns în urma lucrărilor la rețeaua de apă, e vorba în special de TVA-ul pe care noi ar fi trebuit să îl plătim. Acum, a fost dată o ordonanță prin care firmele pot compensa o parte din dările la stat cu sumele pe care le au de încasat de la instituții de stat. Iar dacă, prin această metodă, vom reuși să reducem datoriile la jumătate, vom putea achita, apoi, lunar, din datorii. Altfel, ne va fi greu”, apreciază noul primar.

Arieratele trebuie reduse lunar

Potrivit noilor reglementări care au intrat în vigoare la începutul acestei luni, ordonatorii de credite ai bugetelor locale ale unităţilor administrativ – teritoriale, care înregistrează arierate, au obligaţia să diminueze lunar volumul acestora cu cel puțin cinci la sută, calculat la soldul lunii anterioare. În caz contrar, conducerea Direcției Generale a Finanțelor Publice Sibiu va sista alimentarea bugetelor locale cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât și cu celelalte sume defalcate din unele venituri bugetare destinate echilibrării bugetelor locale.

Cine face statul datornic

Comuna Jina                      3,99 milioane lei

Spitalul Județean             2,42 milioane lei

Comuna Gura Râului       1,66 milioane lei

Comuna Biertan               1,3 milioane lei

Comuna Păuca                  0,34 milioane lei

Serviciul public Copșa Mică 0,34 milioane lei

Comuna Tilișca                  0,34 milioane lei

Comuna Hoghilag             0,23 milioane lei

Școala Șeica Mică             0,16 milioane lei

Comuna Sadu                    0,14 milioane lei

Comuna Turnu Roșu       91.932 lei

Comuna Șeica Mică         88.213 lei

Comuna Șeica Mare        80.518 lei

Comuna Ațel                      64.851 lei

Comuna Axente Sever  43.6054 lei

Orașul Avrig                        38.414 lei

Sala Transilvania Sibiu     31.518 lei

Spitalul de psihiatrie       24.462 lei

Școala Șura Mică               14.907 lei

Orașul Cisnădie 13.270 lei

 

Sursa: DGFP Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus