Joi,
18.08.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Zilele patrimoniului (II)

Săptămâna trecută am prezentat o parte dintre proiectele și acțiunile pline de miez ale unei primării de comună din zona de munte vestică a Austriei. Primarul Josef Mathis a prezentat experiența sa, de peste două decenii, în dezvoltarea viabilă a comunității de 3.000 de suflete, cu prilejul simpozionului de la Sibiel (14-15 sept.) asupra proiectelor din zona rurală a României sprijinite de fonduri europene. Se știe că asemenea proiecte, foarte binevenite pentru dezvoltarea satelor noastre, trebuie să îndeplinească și cerința fundamentală de a se înscrie corect, creator și viabil în ambientul rural, în ceea ce se numește „specificul local” – spre a nu se anula tradiția patrimonială (văzută sau nevăzută) a civilizației noastre rurale!
Tocmai în această delicată problemă a tranziției ne-a adus informații inedite primarul austriac. Pentru că la noi TRANZIȚIA a ajuns să însemne un proces absolut complicat, mai ales în zona rurală, care înseamnă suprapunerea unei treceri de la pre-modern la modern și apoi la contemporan (cu faze nefinalizate de vreo 200 de ani și diferite de la regiune la regiune!), o trecere de la comunism la capitalism, tot cu „specific românesc”, adică incomplet și în etape fragmentate, plus o trecere de la morala creștin-patriarhală a satelor tradiționale (românești și săsești) la o disoluție a moralei adusă de slăbirea organismului social rural – în urma dislocărilor operate de comunism, apoi de sărăcie și emigrația la mari distanțe și, în cele din urmă, de lipsa de orizont spiritual a noilor generații, care nu mai sunt în stare să-și perceapă viața decât în aglomerări urbane…
Venit dintr-o societate așezată, care a cunoscut doar variante blânde ale tranzițiilor descrise mai sus, primarul austriac sublinia că IDENTITATEA LOCULUI se apără în fiecare moment, fără pauze, și în cele mai mărunte detalii! Extraordinară ni s-a părut activitatea de voluntariat prestată în mod curent de majoritatea familiilor din satul Zwischenwasser: când primăria nu are bani suficienți, dar proiectele sunt pe lista momentului, se organizează „clăci de construcție” – așa s-a ridicat capela nouă din cimitirul satului! Sau, pentru o completă identificare cu lucrurile realizate în localitate, amenajările locurilor publice, în centrul satului, se realizează prin construcții mici, obiecte de mobilier urban plătite de ansamblul locuitorilor și realizate tot prin voluntariat! Și străzile, piețele, micile zone verzi, sunt o mândrie a tuturor și nimănui nu-i trece prin cap să strice vreun obiect sau să arunce cel mai mic gunoi la întâmplare! Așa au fost integrați și noii cetățeni ai satului, veniți de pe mai multe continente și care nu concep să-și strice reputația prin nici un gest de proastă creștere…
    Să mai amintesc pe scurt câteva dintre acțiunile primăriei din acel sat:
-    pentru orice proiect public se organizează concursuri de arhitectură, pe land sau pe întreaga țară.
-    clădiri vechi, pentru care primăria n-are bani de reabilitare, au fost complet renovate de către grupuri de inițiativă private și vândute apoi statului pentru locuințe sociale.
-    primăria a oferit terenuri pentru experimente arhitecturale cu locuințe pasive (care consumă foarte puțină energie) și case cu pereți groși din chirpici.
-    s-a pus la punct toată infrastructura rutieră în comună, pentru a favoriza transportul public (mult mai eficient decât cel privat, cu 1-2 persoane pe un automobil!) și s-a realizat o alianță de 15 comune într-o regie de transport public, inclusiv cu maxi-taxi de noapte, iar în week-end cu autobuz la solicitare telefonică!
-   primăria închiriază vizitatorilor biciclete sau automobile electrice, iar viteza admisă în sat este de maxim 30 km/oră.
-    există asociație a cetățenilor pentru utilizarea tot mai largă a bicicletelor.
-    comuna este înscrisă în concursul localităților eficiente energetic, drept care există o campanie permanentă de a se economisi energia electrică!
-    școala nouă a fost proiectată cu încălzire solară (70% din total energie) .
-    se acordă o mare atenție ambianței din jurul construcțiilor, vechi sau noi, iar primăria premiază pe cei care amenajează locuințe pasive sau își amenajează cu grijă curtea și zona proprie, spre a se oferi o imagină plăcută tuturor.
-   pentru a obține integrarea peisageră optimă a unui pod nou, acesta a fost construit din lemn și protejat cu acoperiș realizat prin munca voluntară a celor din sat!
-    se face inventarul zidurilor vechi, făcute de primii locuitori ptr. a gestiona pantele montane, drept care se organizează cursuri de „zidărie uscată”, pentru a se utiliza cât mai ieftin piatra la aceste ziduri de sprijin.
-    firmele care oferă „case la cheie”, deci proiecte –tip, nu sunt acceptate pe teritoriul comunei, tocmai pentru că nu respectă specificul local!
-    pentru reabilitarea peisajului și revenirea la imaginea neafectată de instalații, comuna a realizat programul de îngropare a conductorilor aerieni de orice tip (electrici, telefonici, fibre optice etc.)
Pentru a se realiza toate acestea, conducerea primăriei a avut mereu o legătură foarte apropiată cu locuitorii, pe care i-a educat să vină la discuții preliminare când vor să construiască sau să schimbe ceva, să vină cu un pre-proiect, supus îmbunătățirii! Este și motivul pentru care în asemenea comune s-a putut dezvolta un nou tip de turism – TURISMUL ARHITECTURAL ȘI DE MEDIU!
Și ca să încheiem pe un ton optimist – la finalul simpozionului cei 40 de arhitecți din toată țara, împreună cu colaboratorii de la fundația „Heritas” s-au întâlnit cu locuitori ai satului Sibiel, într-o primă discuție liberă despre amenajarea peisageră a parcului din centrul satului, ca un pas spre transformarea zonei publice într-un model de ținută și eleganță, respectând tradiția și realizând o lucrare de solidarizare a comunității – după un proiect făcut de specialiști!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 399

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus