În doar câteva zile la Sibiu începe cel mai important festival de film documentar din România, și unul dintre cele mai mari din Europa. L-am întrebat pe directorul festivalului, Dumitru Budrala, ce surprize a pregătit și ce așteptări are de la ediția din acest an.
Reporter: Din câte țin eu minte, anul trecut filmul despre părintele Arsenie Boca a fost cel mai vizionat din festival. La ce film sau filme considerați că ar trebui să ne aşteptăm anul acesta să atingă un record de audienţă?
D. B: Da, anul trecut a fost o surpriză plăcută prezenţa masivă la acel film, au mai fost situaţii când oamenii stăteau şi pe scări, la ediţiile precedente, la ediţia din anul acesta nu ştiu ce să spun, vom vedea.
Rep.: AFF a crescut de la an la an și de la ediție la ediție. Ce aduce în plus ediția din acest an, cum poate evolua de aici înainte festivalul, mai ales că a devenit anual? Mai țineți minte, cu aproximație, câți spectatori au fost la prima ediție și câți au fost anul trecut?
D.B: Dorim în continuare, aşa cum s-a văzut în cei 19 ani de când durează Astra Film, să păstrăm festivalul la scară umană, să arătăm filme bune, să discutăm despre “ce este un film bun”; filmele trebuie să fie dezbătute, gustate chiar şi la un pahar cu vin, să formulăm şi să re-formulăm ceea ce este cinema- ul adevărat. Da, festivalul a crescut în timp şi a devenit un popas obligatoriu pentru cineaşti şi pentru cinefili, pentru iubitorii de film documentar adevărat.
Tot ce se prezintă la AFF12 este proaspăt. Filmele, subiectele filmelor documentare prezentate în cadru festivalului sunt actuale, sunt recente. Dacă în ’93 au fost cam 300 de spectatori, la editia din 2011 fost aproximativ 70000 de spectatori. Nu ştiu cum va evolua în continuare. Decoamdată, suntem concentraţi pe AFF 2012, sper însă să avem în continuare resurse să concepem un AFF atractiv.
Rep.: Care sunt temele și atracțiile principale?
D. B.: Anul acesta la AFF12 avem o serie de masterclasuri: masterclass ”Profesia de documentarist” - ținut de renumitul documentarist Peter Lom; masterclass-ul ”Documentarul de investigaţie” – vor prezenta jurnalisţii Adrian Mogoş şi Sorin Ozon de la Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație iar discuţiile vor fi moderate de jurnalistul Mircea Toma; masterclass-ul de documentar social ”Roma stories” la care vor ţine prelegeri cunoscuţii sociologi şi antropologi Vintilă Mihăilescu şi Alfred Bulai; prelegerea ţinută de profesorul american Kathleen Laraia McLaughlin cu tema “Tendinţe actuale în fotografia documentară”; masterclass-ul “Docstories Black Sea” susţinut de Tue Steen Muller-consultant internaţional în producție de film documentar, inițiatorul şi fost director al European Documentary Network, Rick Minnich din S.U.A., absolvent al celebrei Columbia University şi autor de filme premiate pretutindeni în lume, Goran Radovanovic- filozof, scenarist, regizor şi producător a unor documentare de referinţă a ultimelor trei decenii. De asemenea vor fi şi alte câteva sesiuni deschise pe tema filmului documentar. 97 de filme vor fi prezentate în cadrul Astra Film Sibiu 2012 dintre care 83 se văd în premieră în România. Secţiunea EcoCinematogrAFF, prin cele nouă filme ce vor fi prezentate la AFF, extinde viziunea noastră asupra poluării; despre mutilarea naturii de către coloşii industriali, despre alimente modificate genetic şi despre deşeurile nebiodegradabile. Apa este principala temă la Astra Film Junior, care se va desfășura între 15 și 18 octombrie, în paralel cu Astra Film. Pentru prima oară, pe lângă educația cinematografică și culturală, elevii vor avea parte și de educație ecologică, cu ajutorul filmului documentar.
În cadrul acestui program vom prezenta în premieră serialul ”Esperanto- Copiii apei”, de Cecile Ruiz şi Alexis Even. Fiecare din cele patru episoade ale serialului prezintă un copil care se confruntă cu o problemă legată de apă, din cele patru colţuri ale Atlanticului, şi anume: din Bretania, Senegal, Maroc şi Guadelupa. Această problemă a copiilor care se confruntă cu apa este redată prin filmele: Arthur şi algele verzi; Stanislav şi pădurea de mangrove; Rachid și seceta; Clyd şi coralii. Fiecare din cei peste 5000 de elevi ce vor participa la Astra Film Junior poate deveni un Esperanto - un erou care poate salva planeta albastră.
Rep: În fiecare ediție, foarte importantă este atmosfera care ia naștere înfoaierul Casei de Cultură. Cine va întreține atmosfera în acest an, la ce surprize, la ce invitați să ne așteptăm?
D. B: O să avem muzică live la Astra Film, cele mai appreciate trupe de muzică alternativă din Cehia: Floex şi DVA, dar şi trupe româneşti: Zmei Trei, Trei Parale, Avant’N’Gard, Anton Pann, etc.
Rep.: De ce este important pentru sibieni să vină și să vadă filmele documentare prezentate la Astra Film? Care este diferenţa între documentarele pe care le vedem zilnic pe Discovery Channel, Animal Planet sau National Geografic și cele prezentate în timpul festivalului?
D. B.: Autorul este cel mai imortant lucru într-un film documentar. Vedem zilnic pe Discovery Channel, Animal Planet sau National Geografic filme foarte interesante, dar aceste filme sunt făcute după o reţetă; acest tip de documentare nu au semnătură, nu sunt filme de autor, prin urmare, pot fi făcute de oricine. Este adevărat că sunt filme care ne informează, dar în egală măsură ne pot şi manipula. Pe o voce din off, adaugi o sucesiune de imagini, sigur că poţi să manipulezi fiindcă telespectatorul nu are nici un instrument prin care să verifice justeţea opţiunii autorului, în ce măsură acele imagini sunt evocatoare, în ce măsură autorul spune adevărul. Ceea ce consider eu că este filmul, documentarul, cinematografia este amprenta, este semnătura autorului.
Cea de-a XII-a ediţie a ASTRA
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Discovery Channel , Arsenie Boca , Astra film festival , Dumitru Budrala , Astra Film Sibiu , Astra Film Junior , Centrul Român , Anton Pann , Mircea Toma , Alfred Bulai , Animal Planet , Adrian Mogoş , Alexis Even , Cecile Ruiz , Columbia University , Docstories Black Sea , European Documentary Network , Goran Radovanovic , Kathleen Laraia Mc , National Geografic , Peter Lom , Rick Minnich , Secţiunea Eco , Sorin Ozon , Tue Steen Muller , Zmei Trei , Trei Parale , Vintilă Mihăilescu
Vizualizari: 580
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Iosif
Acum 10 ore
Hahahaha
Acum 11 ore
Iulian
Acum 11 ore
Claus
Acum 11 ore
Orice muzeu ar trebui sa fie accesibil publicului larg nu doar celor cu bani