Duminică,
05.12.2021
Innorat
Acum
-4°C

Astra Film Festival, ziua a treia: despre romi si realitatile lor

Proiecțiile programate în ziua de miercuri în cadrul Astra Film Festival au în comun condiția romilor, în trecut, dar și în prezent. Dincolo de ”producția” semnată de Florin Cioabă – ”Adevărul despre Holocaust”, în cadrul Astra Film Festival sunt programate și documentare al căror fir epic este unul inedit. Exemplu în acest sens stă documentarul care pleacă de la povestea unei cerșetoare de etnie romă care naște într-o gară din Finlanda, țară ce n-a mai văzut cerșetori de la finele celei de-a doua conflagrații mondiale. Filmul poartă numele de ”Ajutor pentru Mihaela” și este semnat de Hanna Maylet, urmând a fi proiectat miercuri, începând cu ora 19:00.
”De la ora 16.30 se va proiecta în sala John Marshall «Balul Ţiganilor». Filmul lui Alfred Bulai înseamnă mai mult decât un studiu etnic şi sociologic; este o călătorie în timp şi un omagiu celui care a conceput unul dintre primele documentare româneşti, Dimitrie Gusti. O oră mai târziu, Florin Cioabă îşi va face debutul ca regizor de film. În cel de-al Doilea Război Mondial nu doar evreii Europei au fost ţinta politicii de purificare etnică, ci şi romii arată Cioabă în producţia sa «Adevărul despre Holocaust»”, arată organizatorii Astra Film Festival.
În seara zilei de miercuri, de la 19:00, în foaierul Casei de cultură a sindicatelor este programat și concertul celor de la Zmei trei, formație înființată acum 30 de ani în jurul ritmurilor țigănești.

Tot pe tematica romilor este centrat și masterclass-ul ”Roma stories”, programat atât pentru ziua de miercuri, cât și pentru joi. ”În prima zi, începând cu ora 10.00 se va discuta despre filmul britanicului John Sweeney de la BBC, „Britain’s child beggars” şi cel al corespondentului român pentru „Le Monde” Mirel Bran, „One way trip”. După-amiaza este dedicată „Preafericiţilor de la groapa de gunoi” din Cluj şi filmului regizorului româno-german Andrei Schwartz, „Auf der Kipe”. Printre invitaţii celor două sesiuni de dezbatere se numără Michael Stewart, Mirel Bran, Mihaela Michailov şi Ciprian Necula”, mai arată organizatorii festivalului.

Astra Film Festival, ediția din acest an, a început de luni la Casa de cultură a sindicatelor din Sibiu. Detalii despre program și bilete pot fi găsite pe site-ul festivalului, astrafilm.ro.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

valjan

Acum 9 ani

nu sant xenofob dar ricanez cand vad atata prostie la uni ce au putere de decizie si fac tot felul de postari si interviuri cu tigani .S-au si ei sant tot neam de tigani si-si promoveaza tigania Nimic de zis din aceasta tagma sant destui ce onoreaza si sau desprins de nu mai zici ca sant tigani dar cei mai multi fac de rusine tara in care traiesc , asa ere candva si de aceea Antonescu a luat decizia sa-i exporte la BUG si-n alte lagare comunisti aproape ca iau integrat nu se mai stia atatea de ei dar acuma au iesit ca ciupercile dupa ploaie si fac parjol pe unde trec. Masuri ,izolat cioaba cu toata samahiria lui iar ele ca si pe catele sterilizate Ciormalaul mai nou se crede regizor de film tiganesc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus