Sâmbătă,
20.07.2024
Partial Noros
Acum
30°C

"Trei Parale" concerteaza la Sibiu, la World Music Festival

Sibiu World Music Festival va începe vineri, din programul acestuia făcând parte artişti ca Narcis Iustin Ianău, favoritul primei ediţii a emisiunii "Românii au talent", dar şi orchestra Trei Parale.

Lansat în anul 2007 - în cadrul programului "Sibiu - Luxembourg Capitala Culturală Europeană" -, evenimentul se constituie într-un festival al bucuriei şi al toleranţei între comunităţile etnice din Europa şi România, un exemplu de convieţuire, de spaţiu intercultural şi interetnic.

Din programul ediţiei de anul acesta a Sibiu World Music Festival fac parte recitaluri semnate de Narcis Iustin Ianău - favoritul primei ediţii a emisiunii "Românii au talent", difuzată la Pro TV -, orchestra Trei Parale, trupele Shannon Ceili Band (Irlanda, România), Bordo Sarkany (Ungaria), Biu Marquetti (Cuba, Peru, Chile, Columbia) şi Amaro Del (Serbia).

Artiştii vor prezenta producţii din repertoriul internaţional, tradiţional-folcloric, cu sonoritate modernă. Participanţii îşi vor face cunoscută cultura, prin viziunea artistului de secol al XXI-lea, folosind o combinaţie între instrumentele tradiţionale şi aparatura electronică modernă.

"Muzica lumii/ World Music" este un gen muzical de largă audienţă, destinat tuturor categoriilor de public, indiferent de vârstă, sex, culoare politică şi etnie, uşor de adaptat numeroaselor tipuri de personalităţi. Capacitatea de a jongla cu diversele stiluri, ritmuri, melodii, motive muzicale marchează şi caracterul de improvizaţie al muzicii lumii. Este un "cod cultural" care se poate exprima sonor, gestual, vestimentar şi care a stârnit nenumărate controverse de-a lungul timpului, tocmai datorită acestui sincretism.

 Sintagma "world music" propune numeroase perspective datorate varietăţii domeniilor cu care colaborează. Gradul de receptivitate, deschiderea către celălalt, dorinţa şi nevoia de a cunoaşte cât mai multe, de a comunica, au un rol deosebit de important în acest act de creaţie şi de redimensionare a creaţiei.

Expresie des folosită în zilele noastre, mai ales în comerţ şi în limbajul internaţional, "world music" este atribuită mai multor tipuri de mişcări muzicale. De exemplu, nume consacrate precum Goran Bregovic, Ravi Shankar, Oliver Shanti, Kitaro, Lorena McKenith, Gheorghe Zamfir sunt reprezentanţi ai acestei specii muzicale. Ei prelucrează fragmente, piese cu specific tradiţional, sau realizează compoziţii proprii în spiritul unei anumite culturi, cumulându-le unui gen comercial sau folosind o astfel de structură muzicală. Muzica acestor interpreţi a ajuns pe marile scene ale lumii, mai ales datorită folosirii ei ca şi coloane sonore în filme celebre, fiind premiată în festivaluri importante, precum cel de la Cannes, sau la gala Oscar.

Un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Sibiu World Music Festival este susţinut şi de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus