Joi,
12.09.2024
Parțial Noros
Acum
22°C

Justitia sibiana isi cauta sefi noi

Trei candidați s-au înscris la examenul pentru funcția de președinte al Tribunalului Sibiu, unde mandatul actualului președinte, Marcel Rusu, se va încheia la finele acestui an. Printre pretendenți este și judecătoarea Dana Tițian, fosta consilieră a fostului Procuror general al României, Laura Codruța Kovesi. Șef nou va avea și Procuratura de pe lângă Tribunalul Sibiu, unde s-au înscris doi candidați: Ioan Marius Aron și Adriana Șandru. Institutul național al magistraturii organizează, zilele acestea, concurs și pentru conducerea Judecătoriei Mediaș și cea a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.

”Sunt realizări în mandatul meu. Am demarat investiții la toate instanțele din județ. La Săliște a fost finalizată lucrarea, celelalte sunt în curs de realizare. Îi doresc viitorului președinte să continue investițiile, să creeze condiții optime. Pe parcursul mandatelor mele nu s-au înregistrat evenimente, nu au fost sancțiuni disciplinare”, rezumă Marcel Rusu, în câteva cuvinte, mesajul pentru cel care îl va înlocui în funcția de președinte al Tribunalului Sibiu. Judecătorii Dana Tițian, Elena Carmen Georgică și Andrei Vlăduț Sebeșan sunt cei care s-au înscris la examenul pentru președinția Tribunalului Sibiu.

Cine va fi președintele Tribunalului?

Unul dintre cele mai mediatizate nume dintre cele ale candidaților la președinția Tribunalului este cel al Danei Tițian. Ea activează, în prezent, ca judecător în cadrul Curții de Apel Alba Iulia, unde a revenit după ce a fost chemată în 2006 de Laura Codruța Kovesi să îi fie consilier personal pe perioada mandatului de procuror general al României. Dana Tițian are și o experiență de 11 ani ca procuror, activând în perioada 2002 – 2005 ca procuror-șef în cadrul Secției judiciar-civilă din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În spațiul jurnalistic, Dana Tițian s-a făcut remarcată în primăvara anului trecut, când a arătat că legislația actuală permite accesul presei la dosarele ajunse în instanță, într-o perioadă în care existau mau multe solicitări de a interzice accesul mass-media la dosarele penale.

Dana Tițian deține, împreună cu soțul fost militar, un teren la Poplaca, și două apartamente în Sibiu cumpărate prin credit ipotecar. Dețin trei mașini, între care un BMW X5 și un VW Passat, amebele din 2005, nu au depozite, dar au contractat două credite în valoare totală de aproximativ 51.000 de euro. Venitul anual al judecătoarei, pe perioada cât a consiliat-o pe Codruța Kovesi a fost de 164.000 de lei.

Andrei Vlăduț Sebeșan este actualul vicepreședinte al Tribunalului Sibiu, venit pe acest post din funcția omoloagă a Judecătoriei Mediaș, unde s-a transferat la 1 ianuarie 2011 de la Tribunalul Hunedoara. La Hunedoara a ajuns în 2010, după ce a plecat din fruntea judecătoriei Agnita. Judecătorul deține o casă la Agnita și un apartament în Sibiu. A dat împrumut unei persoane fizice 29.000 de euro, în condițiile în care a contractat două credite pe 20, respectiv 30 de ani în valoare de 32.400 de franci elvețieni, respectiv de 29.925 de euro. Judecătorul are venituri anuale de aproximativ 100.000 de lei. Soția lui lucrează în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Sebeșan este pasionat și de motociclism: deține două motociclete, dar și un moped, alături de două mașini de oraș.

Judecătoarea Elena Carmen Georgică a fost detașată de la Sibiu la Consiliul Superior al Magistraturii, din 15 septembrie 2008, pe o perioadă de un an, prelungită ulterior cu alți trei ani. Georgică a lucrat în cadrul Biroului de informare publică și relații cu mass-media, de unde s-a reîntors, la cerere, la Tribunalul Sibiu din ianuarie 2011.

Potrivit declarației de avere, judecătoarea are un teren agricol și cotă-parte din alte două terenuri situate în Sibiu, plus un apartament și o parte dintr-o casă moștenită. În conturi are 23.500 de euro, suma egală cu valoarea unui credit accesat pe 30 de ani. Veniturile anuale, în calitate de judecător al CSM, au fost de puțin peste 140.000 de lei (salariu plus diurnă).

Doi candidați pentru funcția de prim-procuror

Adriana Cornelia Șandru este prim procuror adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. În prezent este și legătura dintre Procuratura sibiană și mass-media. Împreună cu soțul deține o casă și un apartament în Făgăraș și un apartament în Sibiu. Depozitele bancare însumează 42.000 de lei și 2200 de euro, iar venitul anual este de aproximativ 94.000 de lei.

”Este mult de discutat despre proiectele mele depuse în cadrul acestui examen. Parchetul de la Sibiu nu este unul dificil, dacă e să îl compar cu cel de pe lângă Tribunalul Brașov, unde am lucrat înainte. Problemele sunt aceleași, diferă doar volumul de muncă”, apreciază Adriana Șandru, care candidează pentru funcția de primă-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Procuratura sibiană a suferit câteva șocuri de imagine, după ce anul acesta fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, Florin Apostu, și un fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunal, Ioan Berghezan, au fost condamnați la închisoare cu executare pentru fapte de corupție.

”Cred că există un oarecare deficit de imagine, dar și prin funcția de purtător de cuvânt, prin aparițiile în mass-media, am căutat să îmbunătățesc această imagine. Vreau să apăr în continuare imaginea procurorilor, căci sunt procurori cinstiți și care muncesc mult. Este unul din motivele pentru care candidez”, adaugă Adriana Șandru.

Cel de-al doilea candidat înscris pentru funcția ocupată în prezent de procurorul Ioan Irimie este Ioan Marius Aron, șeful Secției Urmăriri-penale din cadrul Parchetului sibian. Acesta are 42 de ani și lucrează în Justiție din 1994, când a terminat Facultatea de Științe Juridice din Sibiu. A mai candidat, în trecut și pentru un post în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit declarației de avere, actualul procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu deține împreună cu soția mai bine de patru ha de teren în satul Mag, dar și două apartamente și două case în Sibiu, una dintre acestea măsurând 480 de mp. Fără depozite în bancă, Ioan Marius Aron are o ”colecție” impresionantă de credite, cinci la număr, care însumate au o valoare de 250.000 de euro, 317.400 de franci elvețieni și 260.000 de lei (aprox. 570.000 de euro, în total). Veniturile anuale ale procurorului sunt de 114.000 de lei, soția sa, avocat de meserie, notând în declarația de avere venituri anuale de aproape 500.000 de lei.

”Proiectul meu pentru Procuratura sibiană îl aveam de mai demult în minte, fiind început de când am preluat conducerea Secției de Urmăriri Penale. Lucrurile trebuie să meargă bine și de acum înainte, eficient, iar colegii noștri să fie mulțumiți, să aibă confort”, a declarat Ioan Marius Aron pentru Turnul Sfatului.

Evenimentele negative legate de procurorii sibieni în acest an le consideră depăşite. "Nu pot spune că ne-au afectat foarte mult. Consideră că au fost lucruri singulare. Avem, aici, la Sibiu, colective sudate", mai spune Aron.

Funcţie fără căutare

Institutul naţional de magistratură a scos la concurs şi funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Mediaş, însă niciun magistrat nu şi-a depus candidatura.

Doar un singur candidat este pe funcţia de preşedinte al Judecătoriei Mediaş: Liviu Anchidin. El a mai fost preşedinte al Judecătoriei Mediaş, dar de la începutul lui octombrie a plecat pe un post de judecător la Curtea de Apel Alba Iulia.

În fine, la concurs a mai fost scos şi postul de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu. Au depus candidatura procurorii sibieni Simona Ștefania Constantinescu şi Tudor Andrei Blânda.

Potrivit anunţului Institutului naţional de magistratură, candidaţii vor fi testaţi psihologic şi li se va evalua rezistenţa la stres, precum şi capacitatea de a lua decizii şi de a-şi asuma răspunderea. După această etapă, va avea loc susţinerea proiectelor, iar la începutul lui decembrie este programată testarea scrisă privind managementul, comunicare şi resursele umane. Numele noilor şefi din Justiţia sibiană va fi cunoscut până la jumătatea lunii decembrie.

 

Notă:

În articolul publicat inițial a apărut, eronat, informația potrivit căreia Institutul național de magistratură a scos la concurs și funcția de președinte al Judecătoriei Agnita. Potrivit unei informări emisă de Judecătoria Agnita, această funcție a fost ocupată în urma examenelor organizate în perioada 4 aprilie - 3 iulie 2012. În urma acestui concurs, judecătorul Andrei Nistor a fost numit în funcția de președinte al Judecătoriei Agnita pe o perioadă de trei ani, începând cu 3 iulie 2012.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

sibianul

Acum 11 ani

Mama ce salarii au oamenii astia. Castiga intr-o luna cat un \"AMARAT DE CHIRURG\" in doi ani sau cat un profesor de liceu in 3 ani si n-au niciun fel de raspundere iar pensiile sunt de-a dreptul NESIMTITE. HALAL TARA ROMANIA
Raspunde

cetateanu

Acum 11 ani

au tergiversat dosare ,aminat,trase de par,si acum la misto , se schimba rocada . Asa sa l-e ajute dumnezeu ..pe dinsa a trimes-o , ca sa aranjeze , misluirile ce sa facut ..lupul cioban la oi ..
Raspunde

alinutza

Acum 11 ani

nu stiu la care dansa te referi. nu cred ca salariile sunt o problema, ci felul in care isi fac munca. iar raspunderi au foarte multe, numai daca CSM-ul mai vine si la sibiu, ar trebui la cte s-au intamplat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus