Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Impozitele la Sibiu pentru 2013: nu cresc, ba chiar scad

Pentru a nu mai aștepta după Executivul care ar fi trebuit să emită încă din aprilie o hotărâre referitoare la creșterea taxelor și impozitelor locale, Primăria Sibiu va propune Consiliului Local să adopte o hotărâre prin care să stabilească menținerea taxelor și impozitelor din 2013 la același nivel cu cele din acest an. Cu o excepție: taxa de ocupare a domeniului public, pentru care conducerea administrației locale propune scăderea cu o treime. De la trei lei pe zi pentru un metru pătrat, la doi lei.

Potrivit Codului fiscal din România, taxele și impozitele locale se indexează o dată la trei ani, în funcție de rata inflației. Nivelul creșterilor (de obicei un interval de procente) este stabilit de Ministerul Finanțelor, alături de Ministerul Administrației și devine literă de lege pentru anul următor printr-o hotărâre de Guvern emisă cel târziu până la data de 30 aprilie. Cum în acest an, Guvernul nu a mai avut timp să stabilească intervalul procentual între care consiliile locale pot decide creșterea impozitelor locale, consilierii locali ai Sibiului sunt chemați să voteze menținerea dărilor la bugetul local din 2013 la același nivel cu cel din 2012.
”Anul acesta, împlinindu-se trei ani de la data ultimei indexări, guvernul trebuia să emită o nouă hotărâre privind nivelul indexării impozitelor și taxelor locale, hotărâre care să se aplice în următorii trei ani, respectiv 2013 – 2015. (...) Datorită faptului că, până la această dată, guvernul nu a emis hotărârea privind nivelul taxelor și impozitelor locale, propunem adoptarea unei hotărâri prin care să se mențină impozitele și taxele locale la nivelul celor aprobate pentru anul 2012”, se arată într-un raport al Direcției Fiscale Sibiu aprobat de primarul Klaus Johannis.

Scade taxa de ocupare a domeniului public

Anul 2013 va aduce, din punct de vedere fiscal, și o veste bună mai ales pentru comercianții din centrul Sibiului, evident interesați de nivelul taxei de ocupare a domeniului public. Potrivit proiectului de hotărâre amintit, persoanele juridice vor plăti, de la 1 ianuarie 2013, doi lei pe zi pentru închirierea unui metru pătrat din domeniul public, față de trei lei, în prezent. Adoptarea acestei propuneri ar însemna revenirea la nivelul taxelor din 2011, inclusiv.

Ultima creștere, în 2010. Impozitele nu sunt, totuși, ”bătute în cuie”

Impozitele și taxele plătite de sibieni către bugetul local au crescut, ultima dată, în 2010. Atunci, în urma unei hotărâri adoptată în 2009, sibienii persoane fizice au plătit cu 20% mai mult la bugetul local pentru proprietățile deținute.
Potrivit raportului Direcției Fiscale, nu este garantat faptul că nivelul taxelor și impozitelor va rămâne același până în 2015. ”Arătăm faptul că în momentul publicării în Monitorul Oficial a unei Hotărâri de Guvern cu privire la nivelul indexat al impozitelor și taxelor locale pentru perioada 2013 – 2015, urmează a prezenta Consiliului Local un nou proiect de hotărâre”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

maria

Acum 11 ani

va rog sa le lasati asa ca sunt destul de mari,multumesc
Raspunde

camelia

Acum 11 ani

iata osurpriza placuta in noul an pentru sibie ni.Oricum stam cum stam cu banii...taxele sunt destul de mari si asa
Raspunde

valjan

Acum 11 ani

sa se hotareasca odata avem impozite mai mari s-au sant aceleasi de anul 2012
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus