Joi,
20.11.2025
Parțial Noros
Acum
14°C

Rucola

Rucola este una dintre cele mai benefice verdețuri pentru sănătate. Alimentul este folosit în bucătărie din cele mai vechi timpuri. Verdeața conține puține calorii.

Astfel, jumătate de cană de rucola conține numai 2 calorii. 20 de căni de rucolă conțin tot atâtea calorii cât se găsesc într-un măr de mărime medie. Fibrele fac această verdeață să fie hrănitoare, putând fi servită cu succes singură la o masă sau alături de alte produse dietetice. O cană de rucolă conține 52 grame de proteine, 13 grame de grăsimi, 73 grame de carbohidrați, 3 grame de fibre și 41 grame de zahăr natural.

Rucola este recomandată în diete de slăbit, fiind un aliment sațios, care ajută la diminuarea consumului de grăsimi. Îți poți prepara o salată simplă de rucola cu suc de lămâie, la care se mai pot adaugă puțin ulei de măsline sau parmezan ras. O astfel de salată este suficientă pentru a te sătura fără să mai fie nevoie să consumi și alte preparate. Verdeața conferă energie organismului, protejează ficatul și ajută în circulația sângelui.

Rucola este o sursă foarte bună de vitamină C, A și K. Aceste vitamine sunt importante pentru circulația sângelui, sistemul osos și cel cardiovascular. Rucola conține și calciu, magneziu, fier și potasiu, care ajută la tensiunea arterială, în sănătatea sistemului osos, precum și la funcționarea globulelor roșii din sânge.

Vitamina C previne infecțiile, reduce efectul radicalilor liberi și întărește sistemul imunitar. Totodată, vitamina C este eficientă în producția de colagen, care este esențial pentru piele și oase. Vitamina K reduce riscul de fracturi, mărește masa osoasă și previne formarea cheagurilor de sânge. Magneziul și calciul mineralizează sistemul osos.

Rucola este recomandată în alimentație pentru eliminarea toxinelor din organism și a radicalilor liberi. Această verdeață mai conține și fitochimicale care îmbunătățesc sănătatea pielii și a ochilor, stimulând, în același timp, sistemul imunitar. Fitochimicalele reduc efectele cancerigene ale hormonilor estrogeni, având un rol important în prevenirea cancerului de prostată, cervical și ovarian.

Rucola conţine acid folic, recomandat în special în cazul femeilor însărcinate pentru prevenirea defectelor la naştere. Unul dintre cele mai importante avantaje îl reprezintă faptul că rucola poate fi servită cu aproape orice fel de mâncare, de la salate la pizza.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 172

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus