Există mai multe soiuri de coacăze: albe, roşii şi negre, acestea din urmă provenind în principal din specia Ribes nigrum. Primele care ajung la maturitate sunt coacăzele negre (cu o săptămână înaintea celor roşii şi albe). Coacăzele negre sunt printre fructele cele mai bogate în vitaminele C şi P. Acestea îşi accentuează culoarea în următoarele 2-3 zile după ce au fost recoltate, fiind un avantaj pentru valorificarea lor.
În schimb, coacăzele albe şi roşii nu-şi mai intensifică culoarea pieliţei după recoltare. Coacăzele albe şi roşii sunt foarte bune a se consuma în stare proaspătă, sub formă de suc pur sau de suc diluat cu apă, dar şi ca jeleu. Acestea au acţiune remineralizantă, laxativă, diuretică, depurativă şi hemostatică. De asemenea sunt un decongestionant hepatic. Sunt indicate în cazuri de inapetenţă, demineralizare, dispepsii (insuficienţa sucului gastric), inflamaţii digestive şi urinare, litiaza urinară, insuficienţă hepatică, icter, artrism, reumatism, gută, constipaţie, afecţiuni febrile.
Coacăzele negre se folosesc pentru vin, sirop, peltea. Au un conţinut bogat de mangan, cu rol în reglarea activităţii unor hormoni (îndeosebi a celor sexuali), ia parte la formarea sângelui şi a laptelui şi stimulează activitatea sistemului nervos central.
Coacăzele au de asemenea o cantitate mare de magneziu, precum şi fier şi de aici şi acţiunea lor hematopoetică, deci antianemică.
Antocianţii care se regăsesc în coacăzele negre măresc acuitatea vizuală. Existenţa substanţelor pectice, a taninurilor şi sărurilor de potasiu, fac ca sucul de coacăze negre să aibă acţiune antiinflamatorie, de asemenea stimulează secreţia sucului gastric, micşorează procesele de putrefacţie şi măreşte diureza, fapt pentru care se recomandă în vindecarea colitelor cronice, gastritelor cronice hiperacide, a stomatitelor, a proceselor inflamatorii ale ficatului, a calculozei biliare, a insuficienţelor cardio-respiratorii, a aterosclerozei, a unor boli reumatice care însoţesc insuficienţa cardiacă, precum şi pentru stoparea accidentelor vasculare.
Acţiunea remineralizantă şi tonică a coacăzelor negre este dată de bogăţia vitaminei C şi a elementelor minerale, precum fosfor, magneziu, calciu.
Coacăzele negre sunt benefice în tratarea amigdalitei cronice. Consumul lor se recomandă şi în hidropizie, scorbut.
Conţinând foarte puţine zaharuri, coacăzele sunt permise diabeticilor.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 226


Ultimele comentarii
Acum 15 ore
BOGDAN
Acum 15 ore
Unul
Acum 15 ore
Gen
Acum 15 ore
Emil
Acum 16 ore
Claus