Duminică,
04.12.2022
Cer Senin
Acum
5°C

Johann Strauss Ensemble, la Sibiu: Vine Craciunul!

O întreagă sală cântând ”O, ce veste minunată”, un invitat – Adrian Naidin – care a creat tabere în auditoriu, o sală plină care a primit cu aplauze lungi orchestra ce simte apropierea Crăciunului în momentul în care cântă pe pământ românesc. Câteva din emoțiile unei seri speciale: concertul Johann Strauss Ensemble.

Toate biletele pentru concertul orchestrei vieneze Johann Strauss Ensemble la Sibiu s-au vândut cu mai bine de două săptămâni înainte de data evenimentului. Numărul de locuri a fost suplimentat, inclusiv prin amplasarea câtorva scaune pe scena Sălii Thalia, alături de orchestră. Noile locuri astfel obținute au fost ocupate în câteva zile.

La finalul ”Concertului de Crăciun. Baroc” de vinerea trecută, sibienii au aplaudat în picioare evoluția instrumentiștilor conduși de Russel McGregor, prelungind concertul cu aproape jumătate de oră, prin bisurile cerute.

A fost al șaselea concert al Johann Strauss Ensemble pe care echipa care acum editează ziarul Turnul Sfatului l-a organizat la Sibiu.

Un program amplu

Pentru a celebra anul ”Baroc Update”, vienezii din cadrul Johann Strauss Ensemble au pregătit amplu program din care nu au lipsit, evident, elementele baroce, dar nu au putut ocoli nici valsurile celebre din  capitala Austriei. ”E minunat să fim din nou la Sibiu. Cum anul acesta, Sibiul este sub semnul barocului, chiar dacă noi nu suntem neapărat o orchestră barocă, am venit cu un astfel de program. De fapt, este un program foarte amplu, în care mergem dinspre România înspre Viena și înapoi de foarte multe ori”, a anunțat încă de la început Russel McGregor, dirijorul orchestrei.

Un invitat special: Adrian Naidin

În prima parte a concertului celor de la Johann Strauss Ensemble, pe scenă, alături de ei și de o parte din spectatori, a urcat și instrumentistul și solistul vocal Adrian Naidin, cel care, printre altele, a colaborat cu Moby pentru coloana sonoră a filmului ”The Necessary Death”. Alături de Adrian Naidin, cântând la violoncel și voce, cei de la Johann Strauss Ensemble au făcut un ”duet” Austria – România, care a creat emoție și discuții ample în pauza ce a urmat. ”Deci, noi, în timp ce austriecii dansau polka, noi ne cântam jalea în bordeie. Da, cred că acest duet a arătat că, de-a lungul istoriei, noi românii, ca popor, am fost lipsiți de demnitate”, a fost una din discuțiile din pauză, după ce polka a fost alternată ingenuu cu, de exemplu, ”Bucovina”.

Crăciunul înseamnă România

De opt ani, cei de la Johann Strauss Ensemble vin înaintea Crăciunului în turneu, în România. ”De opt ani, deja, pentru noi venirea Crăciunului nu mai înseamnă să facem fel de fel de pregătiri cu familia. Înseamnă să fim în România. Am ajuns la Timișoara cu avionul, am urcat în taxi, iar a doua piesă care s-a auzit la radio a fost această colindă frumoasă. M-am gândit «ei bine, am ajuns acasă»”, a povestit Russel McGregor, aflat ca de fiecare dată în permanent dialog cu publicul. Pentru acest lucru a cerut ca lumina să fie lăsată pornită și în sală.

Pentru prima dată, orchestra vieneză a adus pe scena din Sibiu și compozitori români. ”Balada” lui Ciprian Porumbescu a produs o vizibilă emoție în rândul spectatorilor.

Un moment care a făcut deliciul copiilor veniți la concert alături de părinți a fost reprezentat de bomboanele de ciocolată Mozart, oferite  de Russell McGregor, ca de fiecare dată când vine la Sibiu.

Cu mult umor, Russel McGregor a adus spectatorii în zona emoțiilor specifice sărbătorilor de iarnă, astfel încât întreaga sală a cântat alături de cei de pe scenă colinde precum ”O, ce veste minunată” sau ”O, brad frumos”.

”Concertul de Crăciun. Baroc” a fost un eveniment cofinanțat de Consiliul Local Sibiu, prin intermediul Primăriei și a Casei de cultură a municipiului Sibiu. Sponsori au fost Fundația Con-A, Flaro, Hotel Hilton, Romgaz și restaurantul Tango Grill. Concertul a fost organizat de echipa ziarului Turnul Sfatului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus